Now Reading
Ce sunt constelatiile familiale

Ce sunt constelatiile familiale

Revista Psychologies

Necunoscutul din noi

Cer oamenii cu probleme sa lucreze pe o tema sau li se propune o tema? Daca nu stiu absolut deloc de ce sunt blocati intr-o privinta, cum afla? Simplu! „In cele mai multe situatii, cei interesati solicita sa lucreze o tema, insa sunt si situatii in care acestia solicita sa le fac recomandari.

Fac sugestii in privinta aspectelor care-i privesc pe copii. De multe ori, cei interesati nu stiu de ce sunt blocati sau au o explicatie care nu le mai este suficienta si, in consecinta, apare necesitatea fireasca de schimbare a acelei explicatii; sau unele persoane gasesc directia de unde vine acest blocaj, dar simpla explicatie cognitiva nu le este suficienta.

Facilitatorul are si rolul de a ghida prin intrebari, astfel incat sa poata face corelatii intre simptomele descrise ale blocajului si evenimente din viata personala si/sau din sistemul de familie. Personal, fac putin mai mult in relatie cu victimele violentei pe termen lung, intrucat acestora pur si simplu li se ingusteaza campul perceptiv, si ceea ce celorlalti li se pare lesne de gandit si de actionat, nu este la fel si pentru o persoana cu o astfel de experienta.

In conditiile in care un eveniment nu este cunoscut, se pot face constelatii liniare, adica sunt alesi reprezentanti pentru mai multe generatii pe linia paterna si/sau materna si, in cele mai multe cazuri, ies la iveala informatii cu care lucram si care, postconstelatie, fie ies la iveala natural, fie pot fi cautate in sistemul de familie
“, explica Loreley Nedelcu.

La fel ca ceilalti, am plecat cu mai multe intrebari decat raspunsuri. Cine suntem? De unde stim atatea despre ceilalti? Trebuie sa mai incerc sa aflu.

La ce ajuta

„Din perspectiva beneficiarului care tolereaza prea mult o situatie problematica sau care nu a gasit metoda potrivita, atunci efectele clar pot fi percepute ca spectaculoase“, spune Loreley Nedelcu.

„Din perspectiva mea, orientata catre a oferi raspunsuri celor care au suferinte ce nu aveau raspunsuri clare, spectaculoase sunt rezultatele in situatii de psihoze, tulburari afective, de personalitate, de alimentatie, ganduri de suicid, dependente, tulburari din spectrul autismului, ADHD…

Dar este mare bucuria regasirii echilibrului si pentru cei ce experimentau dezechilibre in relatiile de cuplu si familie. Impresionante sunt si rezultatele pe temele legate de feminitate si maternitate, ma refer la eliberarea de durerile menstrei si la conceptia sau mentinerea sarcinii pana la termen.“

Cristina, jurnalist – „Auzisem despre constelatii“

„Am fost aleasa sa intru intr-o constelatie care se pozitiona intr-o epoca draga mie: cea interbelica. Ne-am asezat intr-un cerc, am primit fiecare un biletel si ni s-a spus sa facem exact ce simtim.

Dupa un timp, am simtit intr-adevar ceva: un imbold puternic, de a face ordine in toata constelatia, de a pune la loc ce mi se parea ca este iesit din regula. Am spus asta: vreau sa o trimit in afara constelatiei pe X, nu mai doresc s-o vad aici. Ce aveam cu X? Nimic. Ce mi se intampla? Nu stiu.

Am deschis mana si m-am uitat la biletel: eram Agresor. Pur si simplu, un A mare, scris de mana Formatorului, statea scris pe biletul meu. Nu e magie. Nu tine de asta, desi sunt sigura ca o astfel de metoda, pe vremea Inchizitiei, ne-ar fi dus la moarte pe toti.

Am intrebat si descusut: ce a fost in mintea mea, cum de s-a transmis mesajul? Mi s-a raspuns simplu: ne conectam intre noi foarte usor, cu totii suntem o memorie colectiva, un fel de hard pe care il putem accesa cu ajutor specializat, fireste.

Am plecat cu intrebari. Nu stiu raspunsurile, dar am certitudinea ca o taina exista acolo undeva si, pentru prima oara, m-am gandit ca Dumnezeu este, probabil, in afara de ceea ce cred eu despre El, o mare baza de date care poate fi accesata si din care te poti inspira atunci cand o vrei cu adevarat.“

 

DE CITIT

Ma dor stramosii de Patrice Van Eersel si Catherine Maillard

Ma dor stramosii este o colectie de interviuri cu cei mai importanti reprezentanti ai unui nou curent in psihoterapie: psihogenealogia.

(ED. PHILOBIA, 2012)


DE CITIT

Trauma, atasament, constelatii familiale de Franz Rupert

Franz Rupert este unul dintre cei mai celebri psihologi contemporani cu experienta in constelatii familiale.

(ED. TREI, 2012)

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top