Chei ale reusitei scolare
Pedepse si recompense
„Oricat ar parea de ciudat, studiile demonstreaza ca, pe termen lung, atat rasplata, cat si pedeapsa reduc dorinta de a invata. Copiii care iau note bune sunt deja recompensati. Tot ce si-ar putea dori, in acest caz, ar fi recunoasterea faptului ca parintii sunt incantati de realizarea lor. Copiii care iau note slabe simt deja pedeapsa. Ei au nevoie de parinte-motivator care sa le inteleaga sentimentul de dezamagire. Sa-i ajute apoi sa-si dea seama ce nu au facut bine si ce trebuie sa faca pentru a indrepta lucrurile. Este foarte important sa fie cultivata placerea de a invata atat in familie, cat si in scoala, renuntand la etichetari de genul elevi buni – elevi slabi, comparatii demotivante, cuvinte categorice sau la unele santaje emotionale.“
In ciuda oricarui sfat, o reteta pentru a avea un elev perfect este imposibila. De altfel, nici nu se poate vorbi de urmarea stricta a unor reguli de educare. Fiecare copil este unic in felul lui si trebuie tinut cont de acest lucru. Dar daca ar fi sa gasim un element unic, esential, de care sa tinem cont in educatia copiilor, el ar fi, ne spune Alexandrina Anghel, acesta: „Educatia se bazeaza pe ascultare si respect reciproc. Ea cere rabdare, timp, iubire, creativitate si energie.“ Acest comportament din partea parintelui nu doar va optimiza relatia parinte-copil dar ii va crea celui mic un model de urmat si o conduita sanatoasa in interactiunile lui viitoare.
„Ma intreaba la ce foloseste cartea“
Alina, 30 de ani, profesoara:
„Am fost diriginta, pentru un an, la o clasa de seral. Unii dintre elevi nu erau interesati cu adevarat de ore, dar altii, dintre cei mai tineri – in general, cei care nu aveau serviciu – isi dadeau toata silinta. Una dintre eleve, in special, era foarte buna la mai toate materiile, atenta si preocupata de ce se petrece la ore. Am aflat cu surprindere abia la sfarsitul anului, la serbarea de premiere, ca, pentru ea, scoala era „serviciul” ei. Pentru fiecare nota de 10 tatal ei ii oferea o mica suma, simbolica, de bani. M-am gandit multa vreme daca aceasta este o metoda potrivita pentru a-ti stimula copilul sa invete. Teoretic, acesta ar trebui sa mearga la scoala pentru a se forma si educa. Pe de alta parte, insa, traim intr-o epoca in care adolescentii te intreaba la ore la ce foloseste sa inveti, ce facultate iti va aduce mai multi bani. Ideea asocierii scolii cu un serviciu de la o anumita varsta poate impiedica un tanar sa neglijeze scoala in cautarea unui loc de munca.”
„Rolul profesorilor, fundamental“
Miruna, 43 de ani, inginer:
„Nu am avut niciodata probleme legate de scoala cu fiica mea. Cred ca succesul ei scolar s-a datorat in primul rand faptului ca am educat-o in spiritul valorilor culturale. Am luat-o cu noi la teatru, am citit poezii impreuna, a ascultat muzica clasica, ne-am uitat la documentare… Astfel ca a fost atrasa in mod firesc de orele de literatura, de limbi straine sau de biologie. Nu am certat-o pentru ca nu a excelat la toate materiile, dar am incurajat-o sa fie cat mai buna la cele care ii placeau. Cred ca rolul profesorilor este fundamental. Fiica mea a avut noroc de unii care nu si-au indemnat elevii sa invete pe dinafara, ci sa studieze, sa inteleaga. Secretul pentru ca unui copil sa ii placa scoala este acela de a nu o privi cu frica, ci ca pe un mijloc prin care poate ajunge sa afle lucruri interesante. Dar asta, desigur, depinde de cum ii sunt ele prezentate.“
Ajuta-l sa fie interesat
Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa iubeasca scoala:
– Fixeaza-i un program cu niste obiective clare. Acesta trebuie sa tina cont si de activitatile lui preferate, sa nu fie excesiv de incarcat. Astfel va intelege ca este timp pentru lectii, dar si pentru joaca, si nu va privi studiul ca pe o constrangere.
– Implica-te in activitatea lui de studiu. Aceasta nu inseamna, totusi, sa ii faci lectiile. Controlul temelor, explicarea chestiunilor mai dificile il vor face sa valorizeze scoala si sa simta ca face ceva important.
– Ofera-i un exemplu pozitiv. Daca copilul vede ca parintii au si ei treaba la serviciu, ca vorbesc despre acesta cu seriozitate si pozitiv, atunci va tinde sa aiba si el o parere buna despre „serviciul” lui.
– Incurajeaza-ti copilul pentru reusitele lui. Acest lucru este mai important si da mai multe roade decat reamintirea greselilor, ironia, devalorizarea acestuia.
– Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca merge la scoala pentru el. Este ideal daca poti face o legatura intre interesele sale si aceasta. Invatatul de frica, pentru mama sau tata nu functioneaza neaparat. Insa cel de placere (pentru ca este o materie provocatoare, un profesor captivant…) are mai multe sanse. Explicarea faptului ca scoala este importanta pentru viata adultului de mai tarziu este foarte stimulativa.
Editare de Irina Gabriela Buda
Foto: shutterstock.com; dreamstimke.com