Now Reading
Copiii au prioritate

Copiii au prioritate

Revista Psychologies

Depresia pornita din neputinta de a schimba lucrurile, chiar si furia fata de parintele sanatos, care nu il poate proteja si care se complace in situatia data, sunt alte probleme care pot aparea.

Un astfel de copil este greu incercat, iar lipsa oricarui sprijin din partea celor care ar trebui sa il protejeze creeaza o deznadeje careia invata sa i se adapteze, cu care incearca sa traiasca, dar care ii va afecta dezvoltarea.

„Maria are foarte putin prieteni si este extrem de retrasa. Vorbeste putin, in pauze nu iese afara sa se joace, iar uneori nici nu merge la scoala. Tatal ei este alcoolic, nu munceste, iar mama asigura veniturile familiei.

Muncind destul de mult, Maria isi petrece timpul cu tatal ei, de care este evident ca se teme. Am trimis-o pe mama ei la un consilier si stiu ca iau in calcul posibilitatea internarii tatalui sau chiar o separare a celor doi.

Uneori o mai chem pe Maria la noi, sa faca lectii sau la masa. Imi este draga pentru ca este un copil cuminte, desi, un copil foarte trist. Incerc sa ii ajut cum pot“, spune Adriana, vecina a acestei familii.

In astfel de cazuri, copilul are nevoie de consiliere si terapie, de sprijinul celor din jur sau al rudelor mai indepartate, care pot ameliora situatia de acasa.

Adriana reuseste sa dea Mariei un mic ajutor, departand-o ocazional de problema si avand acordul mamei acesteia.

Fara o interventie constanta si o schimbare a acestui scenariu, copilul va trai in acelasi stres si va dezvolta probleme cognitive si emotionale.

Prin urmare, alertarea asistentilor sociali sau a fundatiilor care pot oferi ajutor acestor copii este indicata.

Violenta domestica

Riscul traumelor fizice si ale celor psihice este major in asemenea cazuri. Fie copilul este tinta abuzurilor, fie doar martor la acestea, dar impactul lor asupra evolutiei lui este coplesitor.

Sunt copii neglijati, care, in plus, risca pierderea unuia sau a ambilor parinti. Rezultatele negative (din lipsa sigurantei, protectiei si stabilitatii) au efecte pe termen lung.

Cel mai adesea, ei vor dezvolta probleme comportamentale, sociale si, bineinteles, emotionale, cu nivel ridicat de agresivitate (acesta fiind un comportament invatat), ostilitate, retragere, depresie, neascultare si o stima scazuta de sine.

Performantele lor scolare vor fi foarte slabe, atitudinile vor tinde spre violenta, iar aptitudinile de a rezolva probleme vor fi limitate. Mai tarziu, daca aceste probleme raman nerezolvate, in relatiile adulte, ei vor demonstra fie o toleranta prea mare in fata agresivitatii, fie o vor manifesta, la randul lor.

Pentru a diminua aceste efecte si a ajuta copiii aflati in aceste situatii, se recomanda existenta unei relatii sanatoase cu un adult, care sa le poata oferi sprijin, intelegere si protectie, dezvoltandu-le astfel competentele sociale si stima de sine.

Ia initiativa!

Alertarea autoritatilor si indrumarea victimelor catre adaposturi sau asociatii speciale pot salva vieti. „Sa aud aproape in fiecare seara un copil plangand cand vorbesc cu el la telefon, sa simt frica din vocea surorii mele… Acestea sunt lucruri de care ajunsese mie sa imi fie teama.

Pentru ca situatia lor ma ingrijora si niciodata nu reuseam sa o fac pe sora mea sa imi vorbeasca. Stiam ca sotul ei este un om violent, dar nu stiam cat de grav este, pana intr-o seara, cand a venit cu copilul la mine, batuta, rugandu-ma sa o apar de el.

Am dus-o la o asociatie care se ocupa de astfel de cazuri, iar acum, atat ea cat si fiul ei au parte de tratament psihologic si incearca sa se reintegreze in societate. Era rupta de realitate, acum o vad ca isi revine. A fost un cosmar“, povesteste Ioana.

Ioana a ajuns pana la punctul la care sora ei a apelat-o, dar nu putine sunt cazurile in care astfel de persoane indura violenta si umilintele, in detrimentul lor si al copiilor lor. In astfel de cazuri, in special pentru binele copiilor, este recomandat sa se intervina din exterior. Cand adultul, parintele, devine iresponsabil, o responsabilizare a celor din jur poate salva un copil.

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top