Copiii au prioritate
„Ei au dificultati suplimentare“ – Diana Stanculeanu, psiholog la Salvati Copiii
„In Europa, aproximativ 20% dintre copiii ce provin din familii cu probleme prezinta risc de a dezvolta o problema de sanatate mintala. Au tulburari de anxietate, depresie, dificultati de adaptare; de asemenea, frecvente sunt tulburarile de comportament, cu accent pe cele agresive.
La mare risc sunt copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate; in randul acestora a fost frecvent diagnosticata depresia, iar tentativele de suicid nu au fost deloc rare.
Ei au dificultati suplimentare, comparativ cu cei din familiile armonioase, cu un profil sociodemografic favorabil. Sunt copii care, din cauza saraciei in care traieste familia, nu au asigurate, la un nivel decent, nici macar nevoile de baza, legate de hrana, imbracaminte, conditii de locuit.
In al doilea rand, nu le este asigurat dreptul la cea mai buna educatie si nici la cea mai buna ingrijire medicala. Desi, teoretic, in Romania, invatamantul obligatoriu este gratuit, potrivit unor studii, costurile minime pe care fiecare parinte este nevoit sa le plateasca in procesul de scolarizare «gratuita» a copilului pot atinge 1.500-2.000 lei/an scolar.
Aceste costuri, prohibitive pentru multe familii, ingreuneaza accesul si mentinerea copilului in sistemul de educatie.
Daca la saracie, ca factor de risc, adaugam si zona rurala, putem intalni copii retrasi de propriii parinti din scoala pentru a fi trimisi la munca (copii cu risc de exploatare economica). Sunt copii care cresc in familii monoparentale sau cu unul/ambii parinti plecati la munca in strainatate.
Acesti copii nu primesc ingrijirea si protectia de care au nevoie pentru a se dezvolta sanatos si armonios: sunt nesupravegheati, prezinta risc de abandon scolar, isi asuma foarte repede comportamente de risc (consum de substante, comportament sexual neprotejat), iar in adolescenta creste si riscul aparitiei comportamentelor de tip delincvent.
De asemenea, in familiile defavorizate, stresul cu care se confrunta parintii pentru asigurarea traiului de zi cu zi genereaza o serie de alte comportamente de risc: consum de alcool in randul parintilor, violenta domestica, utilizarea bataii in cresterea si educarea copiilor, probleme de sanatate ale parintilor; toate acestea genereaza dificultati suplimentare pentru copii. “
De Iulia Barca