Copilul unic la părinţi: este sau nu egoist?
Identificat la finalul secolului al XIX-lea de către G. Stanley Hall şi E. W. Bohannon, doi psihologi americani „sindromul copilului unic“ oferea acestora un portret negativ, creionat doar din comportamente şi însuşiri defectuoase. Deşi s-a demonstrat că studiile celor doi nu aveau bază ştiinţifică, multe dintre caracteristicile identificate în urmă cu 200 de ani rămân prezente până azi în conştientul colectiv, alimentând fie stereotipuri şi prejudecăţi, fie frici şi sentimente de vinovăție.
Simțim adesea nevoia să împărțim realitatea în etichete mai mici sau mai mari, care ajung să ne încorseteze percepția despre lume și viață, pierzându-și din valoarea lor adaptativă inițială. Vorbim despre stereotipuri sau prejudecăți, acele mituri pe care, datorită naturii lor, mintea se obișnuiește să le accepte fară a le mai trece prin filtrul gândirii critice. Un astfel de mit este credința conform căreia copiii unici sunt narcisiști, incapabili de empatie, altruism sau compasiune, persoane care cred că totul li se cuvine, calcă pe cadavre în drumul lor către succes, care au toate problemele rezolvate înainte de a se fi născut… Ei sunt norocoșii, egoiștii, egocentricii, agresivii.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei decembrie 2020-ianuarie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Jeni Chiriac este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență vastă în domeniu de peste 15 ani. A absolvit Facultatea de psihologie la Universitatea București în anul 2004. A finalizat formarea în terapie ericksoniană, relaxare și hipnoza clinică în anul 2006 și supervizarea în anul 2008. A participat la diferite module de terapii creative în cadrul Institutului Sper (2004-2005). A urmat două module de formare în Programare Neuro-Lingvistică în perioada 2007-2008. Este specializată în sexologie, victimologie și expertiză psihologică judiciară, oferind asistenţă psihologică de specialitate (evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie). Fiind preocupată de dezvoltarea și formarea sa profesională continuă, a participat la diferite conferințe pe teme științifice din variate domenii conexe psihologiei (domeniul medical, juridic, farmaceutic etc), finalizând și cursuri postuniversitare precum „Optimizarea performanţei profesionale prin consultanţă și coaching cognitiv-comportamental” sau master în sexologie, UMF Cluj-Napoca (2008-2010). Este preocupată de promovarea psihologiei și asistenţei psihologice în Romania, oferind din 2007 interviuri și participând la diferite emisiuni televizate pe teme sociale și nu numai. În prezent este formator în cadrul Institutului de psihologie judiciară și președintele Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică, zona de dezvoltare București-Ilfov (mandat pe perioadă determinată).