Drogurile in Romania
Motivele pentru care oamenii se indreapta spre narcotice sunt din cele mai diverse
Cum se instaleaza dependanta de drog
Consumul de droguri in Romania
Clasificarea drogurilor
In Romania numarul toxicomanilor creste de la an la an si acest lucru este ingrijorator deoarece majoritatea consumatorilor sunt adolescenti sau tineri.
Flagelul drogurilor este unul dintre fenomenele cele mai complexe, mai profunde si mai tragice ale lumii contemporane. An de an, milioane de oameni cad prada drogurilor si o proportie mereu mai mare dintre ei sunt cu desavarsire pierduti pentru societate. An de an se inmultesc apelurile, intrunirile, conferintele care isi propun sa gaseasca cele mai adecvate metode pentru a pune capat aberatiei drogurilor. Pe masura ce se agraveaza, situatia devine si mai cunoscuta sub toate aspectele ei.
Motivele pentru care oamenii se indreapta spre narcotice sunt din cele mai diverse
Uneori, inceputul poate fi facut prin prescrierea in scopuri terapeutice a unui somnifer sau a unei substante psihotrope. Totusi, pentru majoritatea toxicomanilor, la inceput a fost vorba de cautarea unei placeri sau de dorinta de a se identifica cu un grup in care drogul era ridicat la rangul de zeu. Presiunea grupului, curiozitatea, ignoranta, alienarea, modificarea structurilor sociale, urbanizarea si somajul sunt tot atatia factori care pot declansa ireparabilul.
Fiinta umana este fragila, faptul e cunoscut din zorii istoriei noastre. Pentru un individ care se simte izolat in familie, intr-un grup sau in comunitate, drogul poate constitui un refugiu; temporar si tragic. Daca se produc anumite modificari ale structurilor sociale, care au constituit sprijinul unor membri ai societatii, unii dintre ei pot fi incapabili sa se adapteze si vor cauta un liman, fie si in droguri. Exodul catre lumea oraselor, in cautarea unei vieti mai bune si mai usoare, sfarseste uneori in dezamagiri, iar in fuga de realitatea descoperita, persoanele fragile pot apela la aceste alternative de „producere a viselor”.
Lipsa unui loc de munca, lipsa unei educatii adecvate, distrugerea celulei familiale sau diverse probleme personale, pot fi de asemenea factori ce pot impinge spre consumul de droguri. Mecanismul este descris astfel: cel incapabil sa adapteze lumea reala la aspiratiile sale isi creaza o lume de vis, in care spera sa-si implineasca destinul.
Firesc, fenomenul nu a aparut peste noapte. Multe din drogurile care inspaimanta astazi lumea sunt cunoscute de foarte multa vreme. Dar consumul lor era limitat la mici comunitati, in cadrul unui anume perimetru geografic sau cultural. Odata cu dezvoltarea comertului si a comunitatilor, drogurile si utilizarea lor s-au raspandit, depasind lesne frontierele.
Intotdeauna este greu de rezistat la presiunea grupului si e nevoie de mult curaj si de multa tarie ca sa ramai ferm in ceea ce stii ca e drept, sa rezisti drogurilor, atunci cand prietenii incearca sa te convinga de faptul ca “toata lumea o face”. De fapt, nu toata lumea ia droguri, iar cei care o fac au mult mai putine sanse sa fie fericiti si sa aiba o viata productiva decat cei care nu recurg la droguri.
Cum se instaleaza dependanta de drog
Euforia, efectul “agreabil” al drogurilor corespund unei prime etape. Cand drogul continua sa fie luat, placerea scade si individul va fi constrans sa consume doze din ce in ce mai mari, in speranta obtinerii aceluiasi efect. Este inceputul tolerantei. Administrarea regulata si repetata de droguri adapteaza organismul atat de bine, incat privarea de drog devine o suferinta, cu simptome dureroase, grave si uneori mortale. A aparut, in cazul acesta, dependenta fizica de narcotice. Individul va decadea, va incerca cu orice pret sa faca rost de dozele necesare, va fi capabil sa savarseasca faradelegi de orice fel, devenind o jucarie in mainile traficantilor si sfarsind, adesea, dupa degradarea totala, la morga. Intr-un caz fericit, el va fi primit sau trimis intr-un centru de tratament si reeducare, unde refacerea si desprinderea de droguri sunt nu numai foarte costisitoare, dar si extreme de indelungate.
Se spune ca indivizii slabi sunt predispusi la dependenta de droguri. In realitate, opusul este adevarat: dependentii de droguri devin indivizi slabi. Nimeni nu consuma droguri pentru a ajunge dependent de ele. Oamenii iau droguri din diverse motive, intre care dorinta de a evada din realitate, de a se adapta vietii cotidiene sau de a fi acceptati de ceilalti. In cele mai multe cazuri, drogurile ofera la inceput tocmai ceea ce cauta drogatul. Calitatea aceasta este unul din factorii cei mai puternici care contribuie la dependenta.
Consumul de droguri in Romania
Magazinele care comercializau droguri legale au aparut intr-o perioada potrivita, societatea romaneasca se confrunta cu o serie de situatii dificile la nivel macroeconomic. La inceputul anului 2009 erau inregistrate 18 magazine care comercializau astfel de produse, iar la inceputul anului 2010 se inregistrau aproximativ 400 de astfel de magazine. Criza economica si fluctuatia informatiei au facilitat aparitia “magazinelor de vise”. Magazinele de vise devenind o alternativa rapida si potrivita pentru rezolvarea problemelor. Plantele comercializate in astfel de magazine produc dependenta fizica, psihologica sau mixta.