Iubire materna, iubire filiala
De cata iubire avem nevoie?
Sociologii si psihologii vorbesc despre „o datorie originara”, si de corolarul ei, vinovatia, care dureaza toata viata si ne inlantuie de cea care ne-a dat-o. Si apoi speranta, firava, dar tenace, ca lucrurile se vor schimba: „Partea rationala din mine stie ca nimic nu se va schimba niciodata“, marturiseste Virginia, „si, in acelasi timp, continui sa cred ca totul se va rezolva intr-o zi”.
Maria, 60 de ani, a pierdut un copil la nastere: „Dar pentru mama mea, pierderea bebelusului meu nu era atat de grava, pentru ca nici macar nu-l vazusem! Din cauza asta, am avut insomnii teribile ani la rand. Pana intr-o zi, cand psihologul meu m-a facut sa inteleg ca nu-mi iubeam mama si ca aveam dreptul asta. De atunci, dorm”.
Avem cu totii dreptul sa nu mai „mimam” o iubire inexistenta fata de un parinte. Dar nu indraznim sa-l folosim… Daca am fost prea putin iubiti, poate fi la fel de dureros ca atunci cand am fost iubiti in exces, sufocant. Dar care este oare „cantitatea optima” de iubire?
„Nu exista un standard de masurare a iubirii de mama. O mama isi iubeste copilul atat cat este ea insasi capabila sa iubeasca. Mai mult sau mai putin, daca ne raportam la niste date obiective”, spune Raisa Constantinescu. „O mama este suficient de buna atunci cand ii permite copilului sa creasca si sa se dezvolte ca persoana independenta de ea. Daca este sufocanta si dependenta de copilul ei, atunci nu este suficient de matura. Astfel, este posibil sa-l puna pe copil in situatia de a fi el insusi parintele care are grija de mama lui sau poate sa-l indeparteze si sa-i inhibe dezvoltarea ulterioara”, conchide psihanalistul.
Asadar numai mama „suficient de buna”, dupa expresia psihanalistului si pediatrului englez Donald Winnicott, ne permite sa obtinem autonomia adultului: cea care, satisfacandu-ne dorintele, ne invata ca viata merita sa fie traita; aceeasi care ne spune de asemenea ca va trebui sa ne cucerim singuri aceasta autonomie.
Sa nu devenim ca ea
Mame la randul lor, Virginia si Maria au nutrit legatura cu copiii lor, ca sa nu repete comportamentul rau al mamei. La nasterea primului sau copil, Virginia a vizionat filmulete facute de tatal ei cand era ea mica. Mama ei radea. „Asta mi-a facut bine“, isi aminteste ea. „De fapt, ea s-a desprins de mine cand eram adolescenta, dar inainte parea fericita sa ma aiba. Fara indoiala, gratie acestor primi ani, am putut fi si eu o mama buna.”
Ca si Virginia, Maria si-a luat mama ca antimodel pentru a crea o legatura cu copiii ei. Si a functionat: „La sfarsitul unei lungi conversatii telefonice, fata mea mi-a spus: «Imi face bine sa vorbesc cu tine.» Am fost mandra ca reusisem sa construiesc o relatie frumoasa cu copiii mei si, in acelasi timp, realizam ca nu avusesem niciodata o astfel de relatie cu mama mea.” Esecul originar al dragostei materne a fost compensat in parte de faptul ca cineva le-a facut pe aceste femei sa isi doreasca un copil, le-a oferit cheile pentru a-l creste, a-l iubi si a fi iubite: gratie acestor „tutori ai rezistentei la socuri”, dupa expresia neuropsihiatrului Boris Cyrulnik, ele pot fi mame „reparate”.
Cautarea indiferentei
Cand relatiile sunt prea dureroase, o anumita distantare este vitala. Copiii raniti vor cauta atunci sa devina indiferenti.
Psihologul francez Alain Braconnier explica astfel fenomenul: „Aceasta conduita protejeaza, este o aparare impotriva furtunii afective. Dar este in acelasi timp si un comportament fragil: este suficient un gest din partea propriei mame pentru ca acel copil sa fie «topit»…”
Toti credem ca am reusit sa ne eliberam de aceasta nevoie de a fi langa mama. Dar e greu de crezut. „Eu ma apar de ea, locuiesc departe, ma ocup de alte treburi”, povesteste Ana T. „Dar vad bine, dupa modul in care ma enervez cand o vad, ca nu sunt indiferenta la aceasta relatie care m-a facut sa sufar atat.” Maria vorbeste despre un anume raport pe care l-a stabilit, „este mai usor de suportat decat o ruptura: o vad cat mai putin posibil, din obligatie, si prin urmare fara nicio placere”.
A incerca sa nu o iubim pe cea care ne-a nascut si crescut, sa ne detasam afectiv de ea pentru a nu suferi prea mult din cauza suferintelor trecute este foarte greu, dar posibil. Iubirea filiala, ca si cea materna, nu este un dat natural, ci o relatie care se construieste si se alimenteaza. Indiferenta fata de o mama „rea“ este expresia depasirii nevoii afective. A deveni adult poate insemna si asta, uneori: daca ai suferit, sa poti sa te desparti de ceea ce te inlantuie, de ceea ce iti creeaza disconfort interior, te inrobeste. Dar este un drum lung, greu si adesea la fel de dureros precum episoadele de conflict intens…