Lasa-i loc si tatalui
Nu-ti asuma toate competentele
Tentatia materna este cu atat mai mult insidioasa cu cat intalneste mai putine obstacole. Tatal ii da adesea putere mamei pe plan educativ: multumindu-se sa aduca bani in casa si sa ii asigure confortul psihic mamei, el este insa indepartat aproape insidios din viata copilului. Mama decide unde si cand are nevoie de tata, dandu-i „liber“ atunci cand nu vrea sa il implice in relatia speciala dintre ea si copil.
Cea mai mare parte a familiilor continua sa se comporte dupa acelasi tipar: ca si cum monopolul educatiei ar fi apanajul femeilor, iar tatal n-ar fi decat un suplinitor.
La randul lor, terapeutii asculta adesea mamele plangandu-se ca tatal nu isi ia locul in primire. Dar cand forezi un pic mai adanc, realizezi ca ele se plang ca el nu joaca un rol precis, predefinit. Unii tati marturisesc ca se vad pusi intr-un rol de subaltern: „Sotia mea imi cere sa ma ocup de copii cand are nevoie ea de o pauza. Este ca la fotbal: am impresia ca sunt doar rezerva“, spune Marius, 33 ani, arhitect.
Accepta diferentele de puncte de vedere
Mai trebuie s-o amintim? Un tata are opiniile proprii. E dreptul lui sa isi exprime „propria“ paternitate. Este un alt parinte, diferit si egal. Nu trebuie sa avem pretentia sa fie tatal ideal, ci e mai bine sa-l lasam sa fie un tata real. Chiar daca are prioritati diferite. Astazi sunt aproape tot atatea „culturi parentale“ cati indivizi. Ramane doar sa se iasa din obsesia acordului perfect si sa accepte ca un copil trebuie sa petreaca timp si cu tatal sau.
Un copil se consturieste facand o sinteza a punctelor de vedere diferite. Iata, de pilda, cazul unui copil care a avut o mama ce admira viata intelectuala si si-a educat copilul in acest sens, iar tatal admira activitatea fizica si si-ar fi dorit sa aiba un copil implicat in sport. In cele din urma, cand a crescut, copilul a devenit jurnalist sportiv. Nu e nimic rau in a avea fiecare o viziune diferita.
Fiecare varsta cu nevoile sale
– Bebelus: tatal taie simbolic cordonul ombilical, permitand copilului sa faca abstractie de mama pentru a-si construi, incetul cu incetul, propria existenta.
– Copil: tatal va avea tendinta de a impinge copilul sa se autodepaseasca, sa mearga spre necunoscut, sa exploreze noi cai. In paralel, el il confrunta cu realitatea, cea care rezista dorintelor, evidentiind astfel iluziile din toata puterea.
– Adolescent: tatal joaca un rol important in identitatea sexuala a copilului. Pentru baiat, este cel cu care se va identifica sau cu care se va confrunta; pentru fata, este cel care, aruncand o privire masculina asupra ei, ii confirma feminitatea.
Angela Dinu, Manager Proiecte & Programe de Educatie, Medisystem Hospital
E important modelul de familie cu doi parinti
Psychologies: E adevarat ca mamele tind sa creeze un raport mai apropiat cu copiii, un fel de exclusivitate a relatiei?
Angela Dinu: Da si este explicabil tocmai prin atasamentul care se naste odata cu pruncul abia nascut. Mama este in continuare legata de bebe prin fire invizibile de energii creatoare, pozitive, chiar si dupa taierea cordonului ombilical.
Cu ani in urma, nimeni nu te invata cum e sa devii mama. Statea in firea lucrurilor tranzitia de la o fiinta independenta, la acea stare speciala de spirit, de alerta maxima 24 de ore din 24, de grija si implicare fizica si emotionala, sapte zile pe saptamana. A deveni mama era o stare de gratie, incredibila. Cum ar putea oare cineva sa invete arta de a fi parinte, se intrebau unii… asta vine natural. Multe din atributiile noastre vin din gene, dar si din experienta proprie, educatie si perceptie a realitatii.
E si vina mamelor pentru faptul ca unii dintre barbati nu sunt implicati In cresterea si educatia copiilor? Cat putem generaliza, cat e vorba de mediul socio-profesional din care provin parintii?
A.D.: Cred ca e important modelul de familie traditionala – cu doi parinti – pe care tinerii parinti l-au avut sau nu. Absenta tatalui din decorul familial poate fi fizica sau virtuala, nu putem astfel delimita „baietii buni“ de „baietii rai“ fara a cauta factorii care ajuta la aplicarea acestor etichete (stereotipuri).
El are de parcurs roluri multiple: de barbat in societate, de sot si tata, scenarii dificil de interpretat sau uneori cu prestatii neadecvate. Si totusi… considerand independenta barbatului, de fapt expunem vulnerabilitatea lui, cu rezultate care-i subliniaza mentinerea rolului masculin mai mult decat pe cel de tata.
Adaptare de Alina Miron
Foto: shutterstock.com