Ma obseda problema instinctului matern
de citit: |
Extrase
Intrebarile maternitatii sunt multe si nu au raspunsuri unilaterale. Cartile de psihologie prezinta si ele puncte de vedere diferite. Important este sa adaptezi la tine insati ceea ce citesti.
„Cand o sa fiu mare o sa ma insor cu mama”
Aceasta fraza, pronuntata frecvent de dragii nostri copilasi, dezvaluie, cel putin in momentul in care este exprimata, dragostea neconditionata dintre un fiu si mama lui. Ea confirma ceea ce stim cu totii: daca un baietel fantasmeaza in felul acesta, e fiindca intre el si mama lui, la copilul intre 3 si 7 ani, se dezvolta o relatie de o natura exceptionala, plina de farmec, atractie, seductie si dragoste. Aceasta dorinta de a se casatori cu mamica e atat de banala, incat nu pare ingrijoratoare.
De ce, atunci, sa fie evocat un exces de tandrete materna in loc sa se considere ca prin aceasta copilul aduce marturie ca mama lui si a indeplinit functia si si-a facut datoria: sa isi invete fiul sa iubeasca? Jena vine evident din conceptia relatiei care pare ca trebuie sa uneasca doua persoane de sex opus. Intre o mama si fiul ei exista desigur o relatie de seductie, dar una de seductie necesara. In orice relatie dintre o mama si copilul ei exista doua etape fundamentale care il ajuta pe acesta din urma sa se dezvolte: o seductie primara, numita „seductia originara „, si o seductie secundara, astazi mult mai bine cunoscuta de oricine: complexul lui Oedip.
„Nu trebuie sa-ti fie teama sa fii frumoasa pentru fiul tau”
Nimeni nu poate nega importanta fundamentala pe care o reprezinta intalnirea dintre un bebelus si mama lui. Aceasta intalnire, intotdeauna disimetrica, este de doua ori asa cand copilul e un baiat, deoarece disimetria adult/copil se adauga disimetriei masculin/feminin. La nastere, un copil este deschis spre lume, dar incapabil sa se ajute singur deoarece dezvoltarea organismului sau nu s-a incheiat si fiindca el ignora toate primejdiile.
Adultul de referinta, esentialmente mama, in cazul de fata, dar si, intr-un grad mai mic, tatal, simte in mod spontan impulsul de a stabili o relatie deschisa, vitala, care poate fi calificata drept una naturala si reciproca. Ingrijirile atente si cvasi-constante acordate de mama sunt ocazia unei seductii involuntare, desemnate ca „seductie precoce” de catre Jean Laplanche, care scrie: „Seductia precoce, legata de ingrijirile materne, poate decurge din impasurile in care o ducea descrierea freudiana centrata pe trezirea senzatiilor genitale.”Astfel, cand vorbim de seductie intre o mama si copilul ei, nu trebuie sa facem confuzii.
Este vorba aici de o atitudine materna esentiala care il poate determina pe copilul foarte mic sa se simta iubit si sa caute sa raspunda „mesajelor” trimise de mama lui. In acest mod se construieste psihismul si acesta este motivul pentru care mamelor nu trebuie sa le fie teama sa fie frumoase pentru fiul lor, sa il seduca in sensul de mai sus. Este o necesitate psihica ca un copil sa isi iubeasca mama si, in acest fel, sa descopere lumea. Viitorul acestei relatii va lua forme diverse in functie de evolutia copilului.
La inceput „Mamica e cea mai frumoasa”, o sursa inepuizabila de comparatii, de competitii si de idealuri. Mai tarziu, copilul va respecta autoritatea mamei sale datorita, in parte, acestei seductii originare, pentru a nu o deceptiona. Ulterior, el se va simti indatorat fata de ea, fara indoiala inconstient, fiindca i-a permis sa se simta iubit si admirat inca de la inceput.
„Atentie la Oedip…”
Mai frecvent formulata pentru mame fata de fiul lor decat pentru tati fata de fiica lor, exista mai intai aceasta amenintare. Cate mame nu au auzit fraza! „Doamna, daca va iubiti fiul asa, oedipul lui nu se va rezolva prea curand!” Citeste mai multe despre aceasta relatie delicata in volumul „Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau“ de la Editura Trei.