Mama- fiica, o legatura greu de rupt
O libertate de castigat
Conform psihanalistei, ne putem indeparta daca vom accepta ca niciodata nu suntem total separati de mamele noastre.
Si ca nu mama e cea care trebuie sa ne dea libertatea, ci fiica este cea care trebuie sa o ia.
„Ceea ce inseamna sa renuntam la anumite fantasme, intre care cea a imortalitatii («Daca raman copilasul mamei, nu mor niciodata»), sa ne asumam ambivalenta sentimentelor (iubirea si ura merg mana in mana) si sa ne luam locul in succesiunea generatiilor.
Daca nu uitam ca nu putem taia cordonul de azi pe maine, asa cum fac adolescentii care declara ca ei «nu mai pot».
Este necesar sa fie descalcite aceste fire tesute atat de delicat inca din copilarie, care determina destinul fiicelor lor“, subliniaza Malvine Zalcberg.
Ea aminteste, de asemenea, ca „faimosul cordon care o leaga pe una de cealalta, acopera mai multe aspecte ale relatiei, nu este un fapt unic, izolat, care sa ne ajute sa ne eliberam“.
Dar cum sa stim daca ne-am detasat? „Ne simtim mai putin puse sub lupa, mai putin sfasiate de conflicte interioare“, spune Isabel Korolitski.
Putem sa ne apropiem sau sa ne departam de mama fara culpabilitate, asa cum acceptam, diferentele si asemanarile.
Pe scurt, putem spune ca ne simtim, in fine, legate de mama, dar nu fara sansa…
Sexualitatea confiscata
A nu taia cordonul ombilical nu este ceva fara urmari la nivelul sexualitatii si intimitatii, observa psihanalista Catherine Blanc.
„Fiica ramane in rol de fetita, pentu a-i oferi bucurie mamei sale in rol de mama.“ Nimeni nu poate intra in relatia lor.
Fiicei ii este prea teama sa nu piarda iubirea materna, mama nu se poate priva de principalul ei reper narcisic.
„Sexualitatea acestor femei-fiice este mecanica, nu se inscrie in realitatea corpului si emotiilor. Ele sunt prea fidele mamelor lor pentru a iubi si altfel decat imaginar.“
Sunt femei care vin la psiholog pentru o problema de frigiditate, sunt „virgine“ o lunga perioada sau nu se simt atrase de nimeni.
„Sexualitatea ne distanteaza de parintii nostri. Femeile acestea si-o interzic, pentru a nu se separa de parinti. Toata munca e sa le ajuti sa isi dea dreptul de a iubi si de a dori ca femei adulte.“
Editare de Violeta Rusu