Now Reading
Mama, Sursa Vieții

Mama, Sursa Vieții

cristina-eremia
mama-sursa-vieții

Închide ochii și gândește-te la Ea. Cea din pântecele căreia ai apărut. Cea care te-a ținut prima dată în brațe. De la care ai supt lapte cald și bun și ai auzit bătaia inimii, tobă a ritmului vieții. Simte cum ar fi să te odihnești iar în brațele sale calde. Să te simți conținut(ă), protejat(ă), hrănit(ă), mângâiat(ă), în siguranță.

Mama este Sursa vieții noastre. Ne imprimă un ritm fiziologic, nutritiv, emoțional. De calitatea contactului tactil, afectiv, atențional cu ea depinde gradul de siguranță interioară pe care o simțim, tiparul de atașament pe care îl vom manifesta în relaționarea cu ceilalți, modul de a ne simți și manifesta. Calitatea relației cu ea va fi proiectată asupra vieții și îi va modula imaginea și intensitatea trăirii.

Femeia în arhetip de Mamă este hrănitoare, răbdătoare, caldă, protectivă, tolerantă, iubitoare, încă din copilărie. Atentă la nevoile celuilalt, dornică să i le împlinească, cu prețul sacrificiului de sine. Îmbrățișează cu ușurință și îți vine să îți pui capul pe pieptul ei și să te odihnești acolo, simțindu-te ocrotit(ă). Însuși corpul ei, cu sâni rotunzi și proeminenți, șolduri late, burtică mare și moale, inspiră odihnă și protecție. Îi place să gătească, să găzduiască, să organizeze casa pentru a fi cuib primitor, să gestioneze grupuri de oameni ca amfitrion. Își simte inima plină de iubire și dorește să dăruiască. Oferă atât afecțiune, cât și bunuri materiale și privilegii.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top