#MameleDescoperă răspunsuri despre alăptare
Informarea continuă și corectă din surse sigure este extrem de importantă pentru o viitoare mamă, deoarece o va ajuta să depășească provocările întâlnite la început de drum. Iar alăptarea, mai mult decât orice altceva, necesită multă informare, răbdare, timp, dar și practică. Mamele care alăptează au nevoie de suport, echilibru, sprijin din partea partenerilor, dar și de sfaturi corecte și răspunsuri la multele întrebări.
Sub umbrela #MameleDescoperă, Spectra România adună mărturii, experiențe și povești despre provocările maternității, dar și sfaturi și informații complete de la specialiști.
Vă invităm, așadar, să parcurgeți acest interviu din seria #MameleDescoperă inițiată de Spectra Romania. Mihaela Drilea, consultant în alăptare acreditat IBCLC, răspunde celor mai frecvente întrebări ale mamelor la început de drum.
Circulă foarte multe mituri despre alăptare, care ți se pare cel mai periculos?
Mihaela Drilea: Într-adevăr circulă multe mituri legate de alăptare, dar cel mai periculos ar fi că laptele matern nu este bun. Nu există lapte matern care să nu fie perfect adaptat nevoilor nou-născutului. În primul rând, are anticorpi și proteine care ajută la creșterea bebelușului, dar și oligozaharide care mențin sănătatea tractului digestiv și multe alte elemente „vii” care se modifică în funcție de nevoile bebelușului – de exemplu, își schimbă compoziția noaptea, pentru a induce somnolența.
Care ți se pare cel mai important lucru pe care mamele trebuie să-l știe despre alăptare?
M. D.: Cel mai important lucru… că au lapte! Au lapte încă din sarcină, se numește colostru și este secretat până în ziua 3-4 postpartum. Apoi urmează laptele de tranziție – aici recomandăm de cele mai multe ori pompa de muls – acest lapte, cum o spune și denumirea lui, face trecerea de la colostru la lapte matur. El se secretă între zilele 4-5 până la 10-14 și este mai deschis la culoare decât colostrul, conține în continuare factori imuni.
Ultimul tip de lapte – laptele matur – apare atunci când lactația se stabilizează și se menține până la înțărcare. Acest lapte conține mai putini anticorpi si factori imunitari decât colostrul, dar, după perioada de începere a diversificării (după vârsta de 6 luni) și când secreția lactată este în scădere, crește iar nivelul de anticorpi din laptele matern. Acesta rămâne la un nivel ridicat până la terminarea alăptării – în jurul vârstei de 2 ani sau după această vârstă, când sistemul imunitar al copilului este mai dezvoltat. În laptele matur avem enzime care pregătesc tractul digestiv al bebelușului pentru alimentația complementară.
Pompa de sân scade lactația?
M. D.: Nu, categoric nu. Sunt mame care pompează exclusiv și mențin lactația mai bine de 2 ani, în condițiile în care în primele 6 luni bebelușul primește numai lapte matern, sunt mame care mulg pentru a crește lactația – cele mai multe din consultațiile noastre, și sunt mame care mulg lapte ocazional. Pompa utilizată rațional și ținând cont de mărimea cupei, ajută.
Alimentația mamei afectează laptele matern? Ce alimente sunt interzise?
M. D.: Da și nu. Aici este o întreagă discuție. Nu există alimente pe care o mamă ar trebui să le evite atunci când alăptează, trebuie să mănânce diversificat și să observe la ce alimente apar reacții ale bebelușului, cum ar fi scaune modificate, balonare, regurgitații, vărsături.
Evident că este recomandat să evităm mâncărurile tip fast food, grăsimile, dulciurile în exces, mâncărurile picante, dar ce este important să țină mamele minte, este că dieta lor nu influențează calitatea laptelui matern, dar o dietă dezechilibrată afectează mama mai degrabă.
Printre recomandările generale, aș enumera hidratare corespunzătoare, evitarea consumului de alcool, a curelor de slăbire, reducerea consumului de cafea și mișcarea, exercițiile fizice.
Este normal ca alăptarea să provoace durere?
M. D.: Nu, dacă alăptarea doare, ceva nu este în regulă. Și avem mai multe cauze ce țin de mamă sau de nou născut: poziție incorectă a mamei, poziție incorectă de alăptare, atașare greșită/ incompletă, fren lingual.
Și acestea sunt doar primele cauze provocatoare de durere. Eu sfătuiesc toate mamele care au dureri când alăptează să apeleze la ajutorul unui consultant în lactație și alăptare cu certificare internațională IBCLC.
Dacă mama nu a alăptat imediat după naștere și bebelușul a primit formulă, mai poate mama alăpta exclusiv?
M. D.: Sigur, dar deja nu mai este exclusiv pentru că a primit formulă. Alăptarea exclusivă este atunci când bebelușul primește numai lapte matern.
Dar da, se poate, sigur că da. În pandemie au fost multe cazuri în care mama și bebelușul nu s-au văzut aproximativ 14 zile și acele mame, cu multă determinare și ajutor specializat, au reușit să alăpteze bebelușul, fără a mai avea nevoie de supliment de lapte muls sau lapte praf.
Evident că și înainte de pandemie lucram cu mamele care aveau bebeluși născuți prematur și deși erau separați multă vreme, mama era învățată să stimuleze lactația și să o mențină.
Nu am suficient lapte este un motiv invocat de foarte multe la început de drum. Mit sau adevăr?
M. D.: Este adevărat. Dacă nu gestionăm corect primele zile după naștere, ne putem găsi în această situație. Înainte, mama, după ce năștea era pusă în contact cu nou născutul și alăpta fără a primi „ajutorul” biberoanelor – acum se recomandă mult prea ușor laptele praf și asta duce la situația sus menționată.
Mama este încurajată să ofere biberon, dar nu este la fel de mult încurajată să stimuleze sânul cu pompa, de exemplu. Normal că organismul nu produce la fel de mult lapte, iar când se declanșează lactogeneza, bebelușul nu mulge eficient pentru că sânul este angorjat, ceea ce poate cauza o secreție scăzută. Se poate să crească în timp lactația, dar aceste situații pot fi prevenite foarte simplu, recomandăm mamelor să alăpteze cât mai devreme după naștere și să încerce exclusiv sân.
Povestește-ne una dintre cele mai fericite reușite din cariera ta de consultant în lactație și alăptare.
M. D.: Numai una? Glumesc, dar nu consider că sunt reușitele mele, eu ajut mamele cu informații și tehnici, reușita este a lor! Mă bucur, totuși, de prezența mea și a colegelor mele în Maternitatea Brașov unde chiar este mare nevoie de noi și chiar se observă diferența.
***
Istoria Mihaelei Drilea în domeniu pornește încă din 2010 când a înființat o asociație de educație pre și post natală, printre primele de acest gen din țară. Mihaela Drilea este consultant în alăptare IBCLC din 2012, fiind primul consultant din România, care a lucrat într-o maternitate, pe post de Specialist în alăptare și lactație. A ajutat, astfel, de-a lungul timpului peste 25.000 de mame să depășească provocările alăptării. În 2015 a înființat „Alomama, ajutor în alăptare”, iar în 2017 a deschis primul cabinet de consultații în alăptare și lactație din Brașov, respectiv Centrul de alăptare Alomama.