O camera Feng Shui pentru copii
Feng Shui este considerata o protostiinta ce urmareste armonizarea ambientului cu energiile umane. Principiile sale de baza se refera la o anumita dispunere a lucrurilor in spatiu, pentru ca geometria acestora sa ajute la imbunatatirea vietii.
De exemplu, usa principala nu trebuie sa fie aliniata cu usa din dos. Asta pentru ca pe usa principala intra Chi, energia vitala.
Specialistii in Feng Shui recomanda verificarea periodica a nivelului de energie Chi din casa. Poate ca Chi este blocata inainte sa ajunga in camera copiilor de obiecte enorme care nu au ce cauta in cale.
Energia buna (Sheng Chi – experimentata, de exemplu, atunci cand ne plimbam pe o plaja si, in general, acolo unde exista natura bogata, neafectata de om) este favorizata de spatiile clare, luminoase, fara aglomerari de obiecte.
Sha Chi, sau energia nefasta, este favorizata de unghiurile dure, de absenta plantelor. Sha Chi este prezenta in spatiile naturale afectate negativ de oameni.
Un alt principiu Feng Shui spune ca mobilele trebuie periodic rearanjate, pentru ca energia sa circule in interiorul casei… Toate acestea sunt idei potrivite pentru o camera de copil, care are nevoie de libertate, de stimulare si de …culoare.
Pentru chinezi, Chi este suflul cosmic al dragonului, pe care il putem traduce aproximativ cu „energie vitala“. Invizibila si subtila, ea circula in toate lucrurile.
Feng Shui (literal: „vant si apa“) este scopul pentru armonizarea Chi-ului unui loc, astfel incat sa fie favorizata prosperitatea celor care locuiesc acolo.
Practica sa se sprijina pe busola celor cinci elemente. Focul, lemnul, apa, pamantul si metalul – fiecare reprezinta o calitate a Chi-ului, caruia ii sunt asociate culori si texturi.
Dupa banci, birouri si saloane, arta Feng Shui intra in camera copilului. Promisiunea? Sa favorizeze circulatia optima a Chi-ului pentru a aduce in acest spatiu echilibru si armonie, gratie unui aranjament special al obiectelor si mobilierului.
„In loc sa se concentreze pe aranjarea mobilei, ocupatie preferata de adulti, aceasta stiinta milenara se axeaza pe cele trei dimensiuni fundamentale ale vietii unui copil: creativitatea sa, scolaritatea si somnul“, spune Nathalie Mérigout, specialista in Feng Shui.
Principiile sale vor favoriza, deci, aceste dimensiuni, iar camera trebuie sa fie in zona vestica a casei, cea a tineretii, dupa traditia chineza.
Stimularea creativitatii
Dupa legea tao, copilul poarta natural in sine creativitatea si bucuria, surse ale unei mari energii. Chinezii sunt atenti, pentru ca aceste calitati trebuie dezvoltate si stimulate in toata casa pentru a avea o familie fericita.
Pentru a le stimula, este dezirabil ca spatiul copilului sa fie intr-o dezordine lejera, dar nu intr-un haos. Un covor mare si moale sau nisa unui mezanin poate servi acestui spatiu.
Jocurile care stimuleaza imaginatia copilului trebuie sa ii stea la indemana – asadar, undeva jos. Asezarea lor la inaltime induce ideea de efort si franeaza spontaneitatea.
Chi-ul care circula poate antrena vitalitatea unui copil, bucuria jocului. Parintii trebuie sa activeze „suflul dragonului“ si sa restabileasca fluxul. „E suficient sa i se lase unui copil posibilitatea de a reorganiza el insusi propriul mediu si de a face schimbari“, sugereaza Nathalie Mérigout.
Un aranjament sau mai multe, in forma de cub sau de rulou, usor de deplasat, pot sa il scoata din inertie.
Formele joaca, si ele, un rol. Creativitatea e considerata de „metal“ – asadar, se leaga de forme rotunde sau ovale, pline de amuzament. Tot ceea ce e rotund (scaune pouffe sau lampi in forma de ou) poate aduce ceva pozitiv.
Il ajuta sa se concentreze
Uneori, camera copilului e si micul sau birou. In fata provocarii de a tine locului un copil care vrea numai sa se miste, arta Feng Shui recomanda sa fie eliminat orice flux perturbator. „Nu ii puneti biroul intre usa si fereastra, acolo unde chi e prea rapid“, spune Mérigout.
Ideal ar fi sa fie cu spatele la perete, pentru ca cel mic sa stea mai comod. Chiar daca taburetul pare potrivit, un scaun cu spatar e mai sanatos.
Feng Shui atrage atentia si asupra altor factori de agitatie, precum locul unde copilul isi poate odihni privirea. Asta poate parea fara importanta, insa trebuie sa te asiguri ca usa e in campul sau vizual. Posibilitatea de a fi surprins il poate face anxios.
Pentru bune rezultate scolare, zona de „educatie si cunostinte“, in nordul camerei, cere toata atentia. Activarea sa poate permite copilului sa deprinda mai simplu aptitudini necesare invatarii. Aici e vorba de biblioteca, enciclopedii si celelalte materiale educative.
Favorizarea somnului
Somnul reparator vine cu ajutorul „broastei testoase“, acest animal celest al mitologiei chineze, menit sa protejeze. Ea este cea care il face sa se simta in siguranta. Pentru a simboliza carapacea ei, capul copilului are nevoie sa stea catre un perete sau o tablie a patului.
Atentie, asadar, la paturile de la mezanin, unde senzatia de vid predomina, chiar daca nu e vorba despre un spatiu deschis total. Paturile puse sub fereastra genereaza nesiguranta, oboseala. Chi-ul natural al corpului are tendinta de a „fugi“ prin fereastra.
Feng Shui nu neglijeaza niciun detaliu; de asemenea, atrage atentia asupra imaginilor plasate in fata patului, care trebuie sa fie odihnitoare si optimiste. Orice afis agresiv poate genera cosmaruri.
Daca ii plac monstrii si dinozaurii, mai bine sa fie pusi pe celalalt perete. Ca sa adoarma repede, albastrul e o culoare indicata de arta Feng Shui pentru favorizarea somnului.