Now Reading
O fata nu trebuie educata ca un baiat

O fata nu trebuie educata ca un baiat

Revista Psychologies


CE II RASPUNDEM UNUI BAIAT CARE SPUNE CA „FETELE SUNT PROASTE“?

Chestiunea egalitatii sexelor se pune dupa varsta de cinci ani. Intre patru si sase ani, baietii sunt niste caricaturi ale masculinitatii si o fac pe durii.

Ei afirma ca este mult mai bine sa fii baiat, pentru ca sunt pe cale sa-si construiasca identitatea sexuala. Multi parinti sunt tentati sa spuna: „Spui prostii, fetele si baietii sunt la fel“. Dar mai bine li se spune: „Esti puternic, si asta te ajuta sa le protejezi pe fetite“.

Si o fetita vrea sa auda ca va deveni o femeie frumoasa si ca va putea purta un bebelus in burta. Este ceea ce Françoise Dolto numea „a creste un copil in geniul sexului sau“.

DE CE FETITELE VOR PAPUSI BARBIE SI HAINE ROZ?

Intre patru si sase ani, o fetita va mima feminitatea. Chiar daca nu ne place dulcegaria, este bine sa o lasam sa-si asume insemnele feminitatii sale, sa valorizam femeia care va deveni, sa o lasam sa exploreze diversele fatete ale seductiei sale, rochiile, bijuteriile…

Cat despre fixatia pe papusi, Freud o numea „copilul care este egal cu falusul“. Societatea, cultura, media, povestile cu zane toate propun copiilor jucarii „sexuate“, toate – repere identitare.

Marginalizarea unui copil prin refuzul acestor repere identitare il poate face nefericit. Chiar daca parintii se opun marketingului intens facut papusilor si masinutelor si resping stereotipurile, invatatoarea, prietenii, media ii vor propune o anumita reprezentare a masculinitatii si feminitatii – pe care o va imbratisa, fie ca vrem sau nu…

PENTRU A NU CRESTE UN BAIAT „MACHO“ NU TREBUIE SA II PERMITEM SA SE JOACE DE-A RAZBOIUL?

Asa cum spunea Françoise Dolto, baietii sunt falici. Ei vor fi mereu combativi, provocatori… Fetitele, care au o sexualitate difuza, vor fi mai inclinate sa priveasca in sine, sa fie mai linistite, poate chiar mai pasive.

Aceasta diferenta psihologica, determinata de sexul fiecaruia, este determinata cultural, de aceeasi cultura care valorizeaza spiritul de competitie la baieti.

Biologii subliniaza importanta hormonilor masculini, a testosteronului, care le determina agresivitatea. Sa combati aplecarea lor naturala catre lupta nu e chiar cea mai buna idee.

Inseamna sa le legi personalitatea profunda. In orice caz, educatia nu este atotputernica, iar daca ii interzici unui baiat pistoalele si mingea, tot exista posibilitatea sa devina un macho dominant.

DE CATIVA ANI, FETITELE MERG LA JUDO, IAR BAIETII – LA CURSURI DE DANS. CE INFLUENTA ARE ASTA?

Multi parinti isi imagineaza ca un baiat care se joaca cu papusile sau iubeste dansul va deveni mai tarziu gay. Dar homosexualitatea este un mecanism inconstient, care isi are originea in rezolvarea complexului Oedip, in felul cum copilul si-a fixat legaturile cu parintii, de imaginea paterna si materna.

Nu serveste la nimic sa ii impui un model masculin sau feminin. Daca parintii isi trimit fiul la balet si fetita la judo, se gandesc ca fiecare poate deprinde ceva de la celalalt sex – de ce nu? Pericolul apare atunci cand parintii fac asta pentru ca isi doreau, inconstient, un copil de alt sex…

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top