Now Reading
Recomandari pentru parintii care vor sa-si integreze copilul cu autism in scoala de masa

Recomandari pentru parintii care vor sa-si integreze copilul cu autism in scoala de masa

Revista Psychologies

De multe ori, parintii incep sa caute o scoala potrivita, cu mult timp inaintea perioadei de inscriere in clasa I, dupa ce copilul a fost integrat si intr-o gradinita de masa.

Criteriile de selectie sunt diferite, fiecare parinte avand propria viziune asupra a ceea ce este bine si potrivit pentru copilul sau.

Prin acelasi proces firesc trec si parintii copiilor cu autism, cu deosebirea ca, pentru acestia, pregatirea incepe (sau trebuie sa inceapa) cu mult mai mult timp inainte, cel mai adesea fiind vorba de ani.

Pentru ca, inainte de toate, pentru ca integrarea intr-o scoala de masa sau in orice mediu social tipic sa-i fie benefica, un copil cu autism trebuie sa fie pregatit pentru acest lucru.

Integrarea inseamna, de fapt, adaptarea la mediu, la colegi, la profesori, la reguli si la nivelul de lucru pentru toate tipurile de activitati de la clasa.

“Spre deosebire de copiii tipici, copiii cu autism au de depasit mai multe bariere pentru reusita integrarii in mediul scolar. Este vorba de barierele specifice de comunicare si de socializare, intarite adesea de reactii “bizare”, cauzate de o percepere diferita a stimulilor din mediul inconjurator”, marturiseste Andreea Sorescu, mama de copil cu autism si Consultant la Fundatia Romanian Angel Appeal, in cadrul proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

De aceea, cand ne referim la integrarea copiilor cu autism in scoli de masa, trebuie sa avem in vedere nu doar gasirea unui mediu potrivit, dar si un anumit grad de pregatire efectiva a copilului pentru a face fata atat mediului cat si regulilor specifice, precum si pregatirea cadrelor didactice care au nevoie de informare si formare in metode de lucru cu copiii cu autism”, spune Andreea Sorescu.
 

Mai intai de toate, este important sa alegeti o scoala care este deschisa (prin director si cadrele sale didactice) integrarii copiilor cu autism in sistemul de invatamant de masa.

Pierdeti mai mult timp si mai multe resurse emotionale ca sa ii convingeti care sunt avantajele si drepturile copiilor dvs, decat sa cautati o alta scoala sau, dupa caz, gradinita. Copiii trebuie integrati intr-o institutie si intr-o clasa in care pedagogii cred in ei si in sansele lor.
 

La fel de important este sa alegeti o scoala sau o clasa care sa se potriveasca nevoilor si abilitatilor copilului si sa fiti realisti cand va evaluati propriul copil.

Daca copilul nu este inca pregatit sa faca fata unei clase in care sunt foarte multi elevi sau unei scoli unde se pune foarte mult accent pe competitie si pe cunostintele academice, cautati o alta scoala sau clasa care sa il ajute mai mult pe el personal.
 

Cunoasteti cat mai bine inainte scoala, echipa didactica, viitorul invatator/profesor al copilului dvs. si veniti in intampinarea nevoilor lor de informare despre autism si metodele de lucru cu copiii cu autism.

Dati-le atat informatii generale despre autism, cat si despre copilul dvs (istoric medical, comportamente, simptome, abilitati, bariere de invatare, progrese in urma interventiei, nevoi etc). Este foarte important ca relatia parinte-cadru didactic sa fie de la inceput una de colaborare.
 

Optati pentru varianta de a exista un insotitor pentru copilul dvs. (asa numitul “shadow”) cel putin pentru inceput (exista insa cazuri cand copilul se poate integra in scoala independent, dar si atunci este recomandat sa existe un specialist care sa evalueze progresul lui).

Sprijiniti si “integrarea” insotitorului in scoala, facilitati buna colaborare intre el si invatator/profesor – lucru esential in procesul de integrare a copilului.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top