Recomandari pentru parintii care vor sa-si integreze copilul cu autism in scoala de masa
•Pregatiti copilul inainte de a-l integra in scoala prin povesti despre scoala lui, colegi, despre invatator/profesori si optati pentru un proces treptat pentru ca adaptarea sa fie mai putin stresanta pentru copil.
Astfel, poate sa mearga la inceput la orele de pictura, muzica, sport sau in prima perioada doar cateva ore sau zile pe saptamana.
•Daca copilul are problemele comportamentale (este violent, are crize de ras sau plans, face galagie etc), puneti in aplicare cat mai repede un plan de estompare a acestor comportamente, care pot sa fie niste bariere foarte importante in integrarea lui scolara si sociala printre colegi.
•Fiti la curent cu cerintele educationale (curricula). Majoritatea copiilor cu autism au nevoie de sprijin suplimentar in afara orelor de scoala pentru a-si pregati temele si a se dezvolta si mai bine cogniv, social si a putea sa comunice si mai adecvat, potrivit varstei lor si deci si a colegilor lor de scoala.
Astfel, este recomandat ca dvs sau un specialist sa organizati structurat cateva ore pe zi, in functie de nevoile copilului, pentru aceste activitati.
•Participati la toate sedintele cu parintii si daca este nevoie, veniti in intampinarea dorintei lor de a sti si mai bine ce inseamna autismul, sa explicati care sunt barierele pe care copilul dvs le are pentru a se adapta la mediul scolar, dificultati ce tin de specificul tulburarii si sa le spuneti si care sunt eforturile pe care el si dvs le faceti pentru a trece prin acest proces cu succes.
•Incercati sa va imprieteniti cu alti parinti si totodata sa il sprijiniti pe copilul dvs sa se imprieteneasca cu alti copii din clasa. Abilitatile de socializare ale copilului si astfel si sansele lui de integrare cresc daca se intalneste cu colegii si in afara mediului scolii.
•Identificati unui mentor, invatatorul sau un profesor in ciclul gimnazial, care sa aiba incredere in copil, in potentialul lui si, dupa caz in abilitatile lui speciale (multi sunt talentati fie in domenii artistice, fie in stiinte exacte) si in care si copilul dvs. sa aiba incredere.
Sunt cazuri de persoane cu autism (vezi Temple Grandin) pentru care un astfel de mentor a fost un punct cheie pentru integrarea lor scolara dar si sociala si pentru alegerea carierei profesionale.
•Fiti la curent cu legislatia si cunoasteti drepturile copilului. Dvs sunteti cel mai bun avocat si reprezentant al sau. In cazul unor situatii tensionate, abuzuri, aparati drepturile copilului dvs. intai pe cale amiabila si apoi incepeti demersurile respectand procedurile si legislatia.
Fundatia Romanian Angel Appeal, prin proiectul „Si ei trebuie sa aiba o sansa!” sprijina integrarea copiilor cu autism in scolile de masa.
Afla mai multe despre autism pe www.autism.raa.ro