Now Reading
Sa-i intelegem pe adolescenti

Sa-i intelegem pe adolescenti

Revista Psychologies

Sa-i intelegem  pe adolescenti


Daca vrei sa stii cine-i sunt prietenii invita-i acasa, trateaza-i cu respect, observa-i in acelasi timp cu discretie.
Cu tact, incearca – intr-o discutie particulara cu fiul tau – sa-i spui ce-ti place la prietenii lui sau ce te nemultumeste. Un sfat pretios este acela prin care il ajuti sa spuna „nu“ in fata unei propuneri periculoase venite din partea anturajului: spune-i ca cel mai bun lucru este ca, inainte de a accepta, sa se gandeasca la consecinte, pe care va trebui sa le suporte singur. Si daca nu-i place imaginea, va gasi forta si argumentele sa spuna „nu“. Ai rabdare: nimic nu te va satisface mai mult decat sa-ti vezi copilul, peste ani, parinte de adolescent.

„Intre noi exista un contract de incredere“
Eliza, 45 ani, mama Andreei

„Am traversat episoade clasice. Cu Andreea ma aflam intr-o opozitie evidenta. Cred ca primele semne au aparut la 11-12 ani. A aparut dorinta de a se machia, eu m-am opus imediat, dar la 14 ani i-am dat voie sa mearga la o petrecere pana la miezul noptii. Normal ca stiam unde si cu cine. Intre noi exista un contract de incredere. Il respectam amandoua. Daca spun «da», nu imi schimb parerea. Daca greseste, stie ca s-a terminat.

Alt lucru esential este autonomia: o indemn sa aiba grija ce face si sa-si asume consecintele faptelor sale. Ii explic, de exemplu, toate pericolele consumului de alcool sau de droguri. Si nu au existat pana acum semnale de alarma. Nu interzic nimic intamplator. Ii spun intotdeauna motivele mele, chiar daca sunt emotionale. La noi, totul depinde de comunicare. Ne certam destul de des. Dar pentru mine important este sa accepte dialogul, sa ramana o usa deschisa.”

„Apatia adolescentilor e un cliseu!“
Andreea, 17 ani, clasa a XI-a

„Este adevarat, sunt momente dificile in adolescenta. La inceput, mi-era greu sa vorbesc cu mama. Mai si tipam. Este vorba de perioada in care nu te simti bine in pielea ta. Cauti, incerci sa-ti gasesti personalitatea, te descoperi. Dar voiam mai multa libertate, fara sa fiu obligata sa dau socoteala. Astazi, merge mai bine. Comunicam bine, am incredere in mama si cred ca este reciproc. Ador sa discut cu ea despre orice.

Colegele mele ma invidiaza pentru relatia pe care o am cu mama. Ele nu pot discuta atat de deschis despre subiecte fierbinti. Sunt interesata de ceea ce se intampla in jurul meu, de la politica la prietenii mei, si sunt pasionata de teatru si dans. Se intampla des sa avem dezbateri pe subiecte de actualitate. Ceea ce imi place este diversitatea parerilor. Apatia si incultura adolescentilor este un cliseu! Este un pic dificil, intrucat, din cauza ca suntem directi, adultii nu ne iau in serios.”

de citit:

Criza adolescentei – Cai de a o depasi cu succes, Stéphane Clerget, Editura Trei

De ce sunt adolescentii tentati de substantele care dau dependenta?

Stéphane Clerget afirma: „Nevoia de autonomie, necesara, dar dificila, si care face parte din procesul adolescentei, este un factor de vulnerabilitate. Drogul poate fi utilizat in incercarea de eliberare de sub controlul intelectual si afectiv al parintilor”.

Criza adolescentei
Dr. Stephane Clerget
Editura Trei, 2008

Ingeri adolescenti, Stephen Briers, Sacha Baveystock, Editura Curtea Veche

„In anii adolescentei, sentimentul propriei valori se gaseste sub un atac continuu”, scriu Dr. Stephen Briers si Sacha Baveystock.

Ei propun cateva cai de a-ti ajuta copilul sa aiba o parere buna despre sine insusi, dar si de a imbunatati relatia dintre voi.

  • Insuflati-i adevaratele valori;
  • Inspirati-i idealuri;
  • Schitati viitorul;
  • Impuneti-va.

Ingeri adolescenti
Dr. Stephen Briers, Sacha Baveystock
Curtea Veche 2008

 

Textul articolului: Alina Iordanescu
Foto: GULIVER / Photographer’s Chice; Stone+

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top