Now Reading
Sa oferim valoare personala

Sa oferim valoare personala

Revista Psychologies

Copiii isi fac liste cu ceea ce doresc de la Mos Craciun, adultii isi fac, si ei, cunoscute dorintele mai mult sau mai putin discret… Pe scurt, in fiecare an, la data fixa, bagam mainile adanc in buzunare. Dar de ce suntem obligati sa sacrificam atata pentru binele apropiatilor nostri? Cadouri gata ambalate sau cadouri facute acasa, iata tot atatea idei gratuite care ne permit sa ne facem remarcati fara sa dam faliment. Cadouri care au si mai multa valoare, deopotriva pentru cel care da si pentru cel care primeste.

Ce ne impiedica sa dam curs acestor alegeri? Frica de a trece drept un mitocan sau carpanos in fata familiei sau a prietenilor. „In societatea noastra, vrem sa aratam ca avem mijloacele necesare“, spune psihanalista Marie Claude François Laugier. „Chiar si in familiile modeste, copiii sunt cadorisiti din belsug. Exista o armata de unchi, de matusi, de bunici… toate astea devin simbolul reusitei sociale. Daruim foarte mult pentru a ne reconforta imaginea de sine.“

Sa dai pentru a-ti flata propria imagine sau sa faci placere altcuiva?

Sa oferi fara sa cumperi poate fi ocazia de a revedea prioritatile, de a regasi sensul darului. „E mai placut sa stii ca cineva si-a batut capul putin acasa decat ca a batut magazinele“, spune C., 29 de ani. „Cel care ofera un cadou facut de el insusi, daruieste un pic din sufletul sau.“ Sa imaginezi pentru altul un cadou unic, personalizat, inseamna sa te implici mult, sa reflectezi la ceea ce ii lipseste, sa revii la un pic de autenticitate in plus. Sa iti dai silinta sa faci un bine.

„Atentie, cadoul facut in casa nu este un panaceu“, tempereaza psihanalista Izabelle Filliozat. Cu voga ocupatiilor creative in timpul liber, exista si tentatia de a-ti face tie insuti placere, facand obiecte mai mult sau mai putin reusite pe care sa le distribui apoi de Craciun. Totul depinde de intentia noastra. Daca ne gandim realmente la destinatar confectionand cadoul respectiv, acel obiect poate avea o valoare mai mare decat una a obiectului standard, pentru ca merita sa te arati pe tine mai autentic, cu talentele si imperfectiunile tale. Devine un act de intimitate.“

Dar cum sa demonstrezi celor din jur ca ii iubesti daca nu cheltuiesti nimic pentru ei? „Ma simt vinovat, ca si cum as spune sotiei si copiilor mei ca nu au valoare pentru mine “, spune L., 40 de ani. Totusi, banul nu este singura dovada de iubire. „Pentru ca un dar sa aiba un sens, trebuie sa te privezi de ceva, sa dai o parte din tine“, opineaza Isabelle Filliozat. Asta poate insemna bani sau timp.

„Cadoul gratuit are meritul de a pune pe toata lumea pe acelasi plan financiar. Sa dai fara sa astepti ceva in schimb. Sa cheltuiesti prea mult este si un mod de a-l anihila pe celalalt, punandu-l intr-o situatie de datorie de care poate ca nu se va putea achita“, ne asigura Marie-Claude François Laugier. Fiind dezinteresat, cadoul gratuit poate fi in final o mare proba de iubire. Si daca am darui mai putine de Craciun pentru a darui, de fapt, mai mult?

Cadoul zen

Principiul: sa te oferi sa faci servicii sau sa imbunatatesti cumva viata cotidiana a familiei sau prietenilor. „De Craciunul trecut, matusa mea s-a oferit sa aiba grija de copiii nostri tot weekendul“, spune A., 42 de ani. „Am profitat, ca sa avem parte de cateva zile numai noi doi, ca pe vremuri.“ Sa faci curatenie in casa, sa speli masina, sa zugravesti o camera, sa tii pisica unei amice cat pleaca ea la schi.

Concret, putem confectiona, pe modelul voucherelor americane, o lista de servicii de care beneficiarul va putea sa se foloseasca dupa cum are nevoie. Cadoul zen nu are prea mult glamour, dar are valoare de angajament pe termen lung si permite imbunatatirea relatiilor de familie. „Cand am intrebat-o pe fiica mea ce isi doreste drept cadou «zen» mi-a spus: «Sa nu mai urli cand iau o nota mica!»“, se amuza C., 38 de ani. „Acum trebuie sa tac pe tema muzicii pe care o asculta…“

In familie ne putem angaja in anumite schimbari de comportament, care indulcesc existenta; te las sa alegi ce vedem azi la televizor, sa urci pe scaunul din fata la masina, o zi in care numai tu ai dreptate, o zi in care nimeni nu se mai lamenteaza sau, pur si simplu, ma angajez sa nu mai fiu mofturos dimineata la cafea. Sunt daruri care fac viata mai frumoasa si care nu ne impiedica sa facem eforturi de a ramane zen si peste an!
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top