Now Reading
Simtim nevoia sa apartinem

Simtim nevoia sa apartinem

Revista Psychologies

In ce mod ati influentat comunitatea americana, inclusiv comunitarea adleriana, in decursul anilor de practica si training? Imi amintesc ca v-am cunoscut in 2001 in Romania, cand ati venit sa sustineti un atelier de consiliere a familiei pentru psihologi, psihoterapeuti, consilieri, educatori si profesori. M-am inscris, trei ani mai tarziu, la cursurile Scolii de Vara Adleriene (ICASSI), care se tineau in Irlanda, la Universitatea din Cork, la acea vreme, si am audiat cursul dvs. Sunt mai mult ca sigura ca atunci a fost momentul meu de fascinatie cu privire la una din tehnicile adleriene care va apartine si este cunoscuta sub denumirea de „cea mai memorabila observatie“. Sunt convinsa ca metoda mea de lucru cu cuplurile sau in psihoterapie individuala a fost mult influentata de aceasta idee si cred ca am reusit sa o elaborez pe masura ce am aplicat-o.

F.W.:
Nu voi intra in detaliu in legatura cu tehnica creata de mine sub denumirea de „cea mai memorabila observatie“, stiind ca acest interviu are un spatiu limitat.

Vreau totusi sa spun ca aceasta tehnica este valoroasa pentru ca, intr-un timp relativ scurt, practicianul poate avea acces la aspecte foarte importante din sistemul de credinte ale clientului sau.

Prin utilizarea acestei tehnici, clientul poate invata cum logica sa privata (modul sau unic de a gandi) il influenteaza in a lua decizii. Tehnica este foarte utila in consilierea familiei, dar si in consilierea maritala sau cand lucrezi cu clienti adulti in consiliere sau psihoterapie individuala.

La workshop-ul din aprilie 2012, vom avea dedicate cateva ore de demonstratie si teorie cu privire la aceasta tehnica. Cu privire la intrebarea legata de modul in care mi-am lasat amprenta asupra comunitatii adleriene, trebuie sa iti spun ca in 1974 am fondat Centrul Adlerian de Ingrijire a Copilului si Gradinite Adleriene.

Sotia mea, Kathleen, a fost dintotdeauna un excelent educator de copii. A devenit directorul primei scoli si a coordonat acest proiect pana la punctul in care astazi avem opt scoli ce opereaza in Columbia, Carolina de Sud.

Centrele noastre servesc copiilor intre 3 luni si 11 ani. Educatorii sunt educati in spiritul adlerian, cunosc teoria si tehnicile din psihologia adleriana. In plus, am oferit dintotdeauna prilejul parintilor copiilor din scolile noastre sa participe la cursuri de indrumare si parenting.

Scolile continua sa existe si astazi si sa ofere copiilor prilejul sa invete intr-un mediu placut, iar fiica noastra cea mare, Cindy, este, de asemenea, expert in educarea copiilor intre 3 luni si 11 ani. Prin scolile noastre, am avut posibilitatea sa influentam vietile a mii de copii si parinti in decursul a 37 de ani.


Sunt profund impresionata de munca dvs. si de capacitatea familiei dvs. de a munci impreuna si, mai ales, in scopul de a influenta pozitiv societatea. Aveti niste sfaturi pentru parintii din Romania despre cum sa creasca copiii in spiritul respectului mutual si a cooperarii?

F.W.: Pastrand respectul cuvenit pentru ceea ce deja fac parintii, foarte pe scurt, iata cateva idei: nu faceti pentru copiii vostri ceea ce copiii pot face singuri, si veti observa cum vor continua sa creasca cu ideea ca pot face fata situatiilor de viata, daca voi, ca parinti, nu le ,,furati“ oportunitatea de a se adresa singuri problemelor cu care se confrunta.

Un alt sfat este sa punctezi reusitele copilului tau mai mult decat nereusitele, esecurile. El este deja descurajat, asa ca evitati sa aduceti un plus de descurajare. O alta idee ajutatoare ar fi aceea ca, in scopul de a intelege comportamentul copilului, este recomandat sa intelegeti scopul din spatele comportamentului sau.

Nu va intrebati: ,,De ce copilul meu a facut acest lucru?“, ci mai degraba ,, in ce scop a facut acest lucru? Ce a obtinut in urma acestui comportament? A cautat atentie? A cautat sa se razbune?“ etc.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top