Somnul împreună cu copilul sau separat? Argumente și contraargumente pentru părinți indeciși
Unde ar trebui să adoarmă copilul? Încă de la început, în propriul pat sau este în regulă să doarmă cu mama sau ambii părinți? Ce este cel mai bine pentru copil, ce argumente și contraargumente există pentru fiecare dintre cazuri, astfel încât părinții indeciși să poată lua o decizie în cunoștință de cauză?
Dormitul cu bebelușul într-un pat este un subiect controversat și, inclusiv specialiștii au păreri diferite despre acest subiect. Pentru unii părinți, dormitul cu un bebeluș este o chestie firească și evidentă, pentru alții, este un subiect cu multe îndoieli. Este sănătos pentru copil? Este nevoie de un pat special atunci când cei bebelușul și părinții împart patul? Indiferent dacă ești pro sau contra, merită să citești argumentele ambelor părți și să alegi cea mai bună soluție pentru tine.
Ce trebuie să știi despre împărțirea patului cu bebelușul?
Pentru părinții care s-au săturat să se trezească în fiecare noapte, situația în care copilul se culcă cu părinții va fi o adevărată mântuire. Nu trebuie să te trezești pentru hrănirea pe timp de noapte, apoi să adormi copilul din nou și să-l pui în pat. Pe de o parte, co-sleepingul, adică dormitul cu un copil într-un pat, nu este considerat surprinzător în unele țări, iar tot mai des persoanele interesate de curentul de parenting actual, decid să doarmă cu un bebeluș. Pe de altă parte, există voci că nu este atât de sigur pe cât ar părea și că părinții pierd astfel șansa de apropiere sau chiar de discuții de seară. Ambele soluții au avantajele și dezavantajele lor; de aceea merită ca ambii părinți să discute în prealabil astfel de probleme și să pregătească corespunzător dormitorul părinților și al bebelușului.
Dormitul cu un bebeluș oferă întregii familii un sentiment uimitor de apropiere. Atunci sunteți cu toții împreună, iar copilul este aproape de părinte. Bebelușul este și mai calm: cele mai recente cercetări arată că atât bebelușii, cât și mamele care dorm împreună au niveluri mai scăzute de cortizol, hormonul stresului. Nu e de mirare – poți verifica în orice moment dacă totul este în regulă, iar hrănirea nocturnă nu necesită adormire suplimentară și transportul bebelușului.
Problema, însă, apare atunci când părinții sunt deranjați de dormitul în același pat cu copilul lor. Când copilul doarme cu părinții, mama și tata se pot teme să nu-l zdrobească sau să-l sufoce cu o plapumă. Frica de moarte subită în pătuț îi face pe părinți să nu se simtă confortabil și să nu se odihnească eficient. Un bebeluș mic, surprinzător, ocupă mult spațiu! Adesea până în punctul în care tata se mută pe o canapea extensibila situată în cameră. În plus, se poate uita de conversațiile de la culcare sau de orice viață intimă doar pentru cei doi.
Este benefic pentru un bebeluș să doarmă singur încă de la început?
Susținătorii plasării unui copil în patul lui de la bun început susțin că un copil mai mare va fi mult mai greu de obișnuit să doarmă în propria cameră, atunci când va veni momentul. Și acesta poate fi un motiv bun pentru a amenaja propria lui cameră.
Dar dacă ești îngrijorat de sănătatea și siguranța copilului sau pur și simplu nu poți aranja un dormitor separat pentru copilul mic, soluția va fi să se pună un pat copii sau un leagăn lângă patul părinților.
Bine de știut!
Există câteva lucruri și sfaturi pe care trebuie să le cunoști, indiferent de alegerea pe care o vei face:
- patul comun pe care veți dormi nu trebuie să aibă adâncituri sau găuri,
- salteaua trebuie să se potrivească perfect pe cadrul patului,
- renunță la pernele moi,
- așază copilul pe spate sau pe lateral,
- nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat pe pat,
- nu dormi cu copilul tău dacă bebelușul este prematur sau s-a născut cu o greutate mică,
- iei alcool, pastile sau somnifere.