Un singur copil? Creste-l cu atentie
Cateva masuri de precautie pentru a avea un copil fericit
Ai grija sa nu il supraprotejezi
Faptul ca este mereu in centrul atentiei il face pe copil sa se simta in siguranta, dar ii si da iluzia omnipotentei. Cu toate acestea, el traieste cu teama ca pozitia lui poate fi oricand amenintata. z
Ai grija sa nu il incarci cu angoasele tale de parinte
Pentru a-si indulci singuratatea, copilul se consacra de foarte devreme unor activitati intelectuale si, de multe ori, face dovada unei maturitati precoce. Aceasta, pe de alta parte, poate fi cauza unei implicari fortate in problemele parintilor.
Solutia: deschide familia catre exterior
E bine sa il ajuti sa socializeze. Neavand posibilitatea sa se confrunte cu frati sau surori, se poate simti nepregatit pentru inevitabila concurenta scolara si poate trai astfel un sentiment de inferioritate.
Doua intrebari pentru Ioana Lazar,
medic specialist psihiatru, vicepresedinte al Asociatiei de Psihoterapie Psihanalitica de Grup si membru al Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata.
Psychologies: De ce unii parinti decid sa nu aiba decat un copil?
Ioana Lazar: In primul rand, pot exista motive medicale care sa impiedice un cuplu sa aiba mai mult de un copil (incompatibilitatea de Rh, de exemplu). De altfel, fertilitatea unui cuplu (si folosesc intentionat aceasta sintagma, deoarece capacitatea reproductiva a unui individ se poate modifica drastic la schimbarea partenerului) reprezinta unul dintre domeniile care tin de viata psihica inconstienta a celor doi parteneri.
In ceea ce priveste motivatia constienta a deciziei de a avea un singur copil, exista, pe de o parte, parintii care au fost copii unici si care vor sa reproduca aceasta stare placuta si pentru copiii lor, iar pe de alta, parintii care provin din familii cu mai multi copii. Acestia si-au dorit intotdeauna o atentie sporita si vor sa ofere, reparator, acest lucru propriilor lor copii.
Este necesar ca parintii sa ii explice copilului de ce nu are frati?
Este bine sa incurajam si sa hranim aparitia curiozitatii spontane a copilului cu privire la mediul lui inconjurator. Un copil crescut intr-un mediu indeajuns de bun va pune intrebari. Iar daca ajunge sa puna si aceasta intrebare, cel mai bun raspuns pe care l-ar putea oferi un parinte este cel spontan. Ar putea fi mai daunator pentru relatie daca parintele ar incerca sa evite intrebarea, daca s-ar ascunde si ar reveni dupa cateva ore sau zile cu raspunsul perfect, fabricat din carti. Poate ca i-ar transmite informatii mai corecte, dar nu si cel mai de pret lucru, care nu poate fi invatat: increderea.
Adaptare: Adriana Mocca
Foto: GULIVER.