Feminină sau masculină la locul de muncă
Cu toții avem energie feminină și masculină indiferent de genul nostru biologic sau de orientarea sexuală. Energia masculină este despre a face, este orientată spre logică și acțiune, în timp ce energia feminină este despre a fi și despre latura noastră creativă și intuitivă. Atât bărbații, cât și femeile pot atinge ambele energii cu ușurință, iar una dintre aceste energii este cea dominantă. Cu siguranță ați întâlnit de-a lungul vieții voastre un prieten bărbat care își exprimă cu ușurință sentimentele, este foarte declarativ sau are grijă de animale ca o adevărată mamă. Sau, dimpotrivă, o prietenă care are o mentalitate tipic masculină și este centrată pe rezultate imediate, pe a face și nu pe vorbe sau iluzii.
Potrivit lui Carl Jung, bărbații au calități feminine inconștiente, anima, iar femeile au calități masculine inconștiente, animus. Animusul, atunci când este integrat într-un psihic feminin sănătos, impregnează de obicei următoarele calități: abilitate rațională și logică bună, responsabilitate și un bun autocontrol, capacitatea de a gândi clar, neatașat, capacitate mare de rezolvare a problemelor.
Calitățile masculine și feminine din noi pot fi bine integrate sau dezechilibrate. Atunci când animusul este deplasat sau copleșește psihicul feminin, acesta poate prezenta unele dintre următoarele manifestări: intimidare, sadism, control, încăpățânare, rigiditate, incapacitatea de a relaționa eficient și în armonie cu cei din jur.
Tu cum echilibrezi balanța energiei masculine și a celei feminine atunci când ești la locul de muncă? Ești conectată la starea ta de bine, la intuiția și creativitatea ta? Sau vrei să arăți că știi, că poți și să realizezi cât mai multe într-un timp foarte scurt? Ambele energii reprezintă surse de energie și instrumente necesare pentru a ne modela viața așa cum ne dorim. În societatea noastră, însă, există o vibrație puternic masculină, orientată spre realizări. Regăsim un puternic dezechilibru al energiei masculine și feminine, un accent pe a face, mai degrabă decât pe a fi.
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.