Now Reading
Cum asiguri succesul copilului tău în carieră: 3 priorități

Cum asiguri succesul copilului tău în carieră: 3 priorități

Avatar photo

Vrei să îți susții copilul încă din anii de școală în explorarea opțiunilor de carieră.  Știi că acești ani sunt esențiali în formarea sa, așa că investești timp, bani și efort: îl duci la nenumărate cursuri, ateliere, îi dai oportunități de care tu nu ai avut parte. Toate pentru a-i asigura un viitor de succes.

Felicitări!

Asta înseamnă că deja te implici în orientarea lui în carieră, chiar dacă poate nu ai stat să te gândești conștient la asta. Ai observat că lumea s-a schimbat, că este în continuă schimbare și știi că notele deja nu mai sunt singurul lucru care determină succesul. Iată trei modalități prin care poți să-i asiguri un start cât mai bun în carieră:

  1. Recunoaște-i inteligențele multiple
  2. Dezvoltă-i conștiinciozitatea
  3. Găsește-i un mentor

 Hai să le parcurgem pe fiecare mai pe larg:

1. Învață să-i recunoști inteligențele multiple. Se vor transforma în abilități

Da, ai citit bine, “Inteligențe” la plural, deoarece există mai multe. Psihologul american, Howard Gardner, a identificat 8 tipuri de inteligențe, mai exact 8 dimensiuni ale conceptului de inteligență, prezente în diferite măsuri, la fiecare individ.

Ele încep să se manifeste încă de când copilul este mic și dacă sunt recunoscute și dezvoltate din timp, pot ajunge să se transforme în abilități foarte utile în cadrul job-ului, care îl vor diferenția de alți candidați în momentul în care aplică la un loc de muncă.

Cum le descoperi la copilul tău?

Aici e cheia!

Unele dintre aceste inteligențe pot fi observate atunci când te uiți în afara carnetului de note, în afara orelor de clasă. Ele se manifestă în pauze, la joacă, în excursii, în timpul liber. Adică atunci când copilul are libertatea de a alege ce vrea, ce îi place, spre ce merge în mod natural.

Iată câteva indicii care te pot ajuta să le recunoști:

  1. Verbală – lingvistică: O vezi în acel copil care: vorbește cursiv, povestește frumos, argumentează convingător, compune povești cu ușurință sau învață limbi străine ușor
  2. Logico-matematică: Observă dacă obișnuiește să: rezolve probleme, să caute explicații, dacă pune constant întrebări, gândește logic sau îi plac cifrele, face calcule mental
  3. Vizual-spațială: O recunoști în copilul care: desenează, gândește în imagini, are imaginație, se orientează ușor în spatiu, înțelege geometria lucrurilor, sesizează nuanțe subtile de culori, face fotografii, filmează sau se joacă cu puzzle-uri
  4. Corporal – kinestezică: Ți-a atras atenția prin faptul că: dansează sau face sport, gesticulează, are îndemănare, își controlează foarte bine mișcările corpului, are dexteritate, este mereu în mișcare
  5. Muzicală – ritmică: Știi că îi place să: cante, recunoaște și reproduce melodii cu ușurință, fredonează, fluieră, bate ritmul, ascultă muzică
  6. Intrapersonală: Îți recunoști copilul în următoarele: lucrează mai mult și mai bine singur, este conștient de sine, de propriile emoții, se autoevaluează, își analizează interesele, nevoile și motivațiile proprii, filosofează, ține un jurnal, are secrete
  7. Interpersonală: O identifici în copilul care: lucrează în echipă, este deseori înconjurat de oameni, mereu în grup de prieteni, înțelege perspectivele, motivația, emoțiile celor din jur, negociază bine, conduce oamenii
  8. Naturalistă: Se remarcă la cel care: iubește plantele sau animalele și le îngrijește, le observă, se joacă cu ele, le încadrează în categorii, grădinărește, pescuiește, caută să fie în mijlocul naturii (merge în excursii pe munte, în pădure, doarme la cort), este preocupat de natură și de ce este natural

Chiar dacă pot fi aspecte mici pe care până acum le-ai trecut cu vederea și nu sunt ce te așteptai, într-un alt context ( la viitorul loc de muncă), ele pot deveni calități apreciate. Așadar fii atentă la interesele și unicitatea copilului tău și ajută-l să exploreze mediul preferat cât mai mult.

2. Dezvoltă-i conștiinciozitatea. Este cheia succesului

Dr. J.B. Peterson, psiholog, academician și autor a renumite cărți de dezvoltare personală,  atrage atenția că: “După IQ, Conștiinciozitatea este cel mai bun indicator al succesului”. Mai exact, se referă la puterea de a-ți urmări obiectivul până la capăt. Iar această practică interiorizată, este esențială în mediul profesional. Cei care nu renunță, perseverează, se dezvoltă și se îmbunătățesc  continuu sunt  cei care pe termen lung vor avea performanțe, rezultate excepționale și recompense pe măsură.

Cum arată asta în viață voastră de zi cu zi?

Deși evidentă, rutina de a-și face temele zilnic, înseamnă de fapt mai mult de atât, înseamnă să exerseze disciplina. Însă, disciplina nu se rezuma doar la teme. Poți dezvolta conștiinciozitatea și în legătură cu alte activități, mai ales dacă sunt alese de copil voluntar. Orice proiect, curs, activitate extracuriculară (voluntariat) pe care o începe, care are un obiectiv final, niște pași de parcurs și niște obstacole de depășit pot servi drept ocazie pentru a exersa conștiinciozitatea.

Este despre a lucra către un obiectiv și despre a face din program prietenul, nu inamicul său. Este o ocazie de a-și exersa abilitățile de organizare a timpului (planificare, prioritizare), dar și de motivare internă, îmbinând momente de pauză, joacă, efort, concentrare și cunoaștere.

Puterea de a duce la bun sfârșit o sarcină este de neprețuit în cadrul unui loc de muncă, dar și în viață în general și cu cât exersează asta mai din timp, cu atât va avea ocazia să greșească sub îndrumarea ta ca părinte (care îi acorzi atenția necesară pentru a-l ghida), decât sub (poate suna dur) neatenția și indiferența unui manager care poate încheia contractul de muncă cu el în perioada de probă, fară nici o explicație.

În plus, senzația de a ajunge unde ți-ai propus prin forțele proprii este inegalabilă și este cea care îi va asigura fericirea și satisfacția pe termen lung, iar conștiinciozitatea stă la baza ei.

3. Găsește-i un mentor în domeniul lui de interes

Nimic nu e mai puternic și nu are un impact mai mare decât o figură model care are statutul pe care ți-l dorești și care alege să te îndrume.

Ken Coleman, coach în carieră, vorbește în cartea sa, “Principiul Proximității”, despre cum poți ajunge să faci ceea ce îți dorești dacă “stai aproape de oameni care fac acel lucru deja și mergi în locuri în care acel lucru se întâmplă.” Asta îți poate deschide atât mintea către noi posibilități, cât și drumul către noi oportunități.

Așadar fă-i cunoștință cu o persoană din domeniul său de interes care îi poate deveni Mentor.

Cine poate fi un astfel de mentor?

Un alumni de la facultatea la care dorește să dea, un profesionist în domeniul în care dorește să lucreze, un profesor exemplar pe domeniul său. O persoană care să-l îndrume despre ce este necesar să înveți, cât costă și cât durează să ajungi unde dorești, care sunt pașii și ce este bine de știut înainte să intri în domeniul respectiv, înainte să consumi bani, timp și resurse. Astfel poate afla informații valoroase și își poate clarifica dacă merită efortul pe care îl va depune.

O astfel de discuție cu cineva poate crea în copilul tău claritatea necesară și motivația internă ce-i va schimba comportamentul. Cât de util îi va fi să înțeleagă legătura dintre educație, efortul depus și obiectivul pe care și-l dorește…?

Cum găsești un mentor?

Poate chiar ai printre cunoscuți pe cineva din domeniul de interes al copilului. Dacă nu, printre cunoscuții cunoscuților tăi…? Dacă încă nu ai găsit, nu intra în panică.  Începe prin a-l duce cât mai mult în locuri, la evenimente, unde se întâlnesc de obicei cei din sfera de activitate dorită de copilul tău. În plus chiar Linkedin (rețeaua socială de profesioniști) îți poate oferi niste cunoștinte în domeniul respectiv.

Nu subestima valoarea pe care o poate avea vizualizarea unui ideal, a unui model.

Faptul că alegi să faci aceste trei lucruri pentru copilul tău este un pas considerabil. Dezvoltarea abilităților, atitudinii și conexiunilor, construiește calea către succesul pe termen lung, chiar și în condițiile unui viitor incert.

Te felicit pentru că vrei să îl susții din timp pentru a avea o bază solidă pe care să construiască mai tărziu. În definitiv rolul de părinte nu e ușor și nu trebuie să știi totul, să faci totul singur sau dintr-o dată. Trebuie doar să te lași ghidat de iubire și să începi.

Tu cu ce ai vrea să începi?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top