Now Reading
Prietenia este un lux

Prietenia este un lux

eliza-kazan

Oamenii care au prieteni sunt cu adevărat bogați. Însă cum putem cataloga pe cineva un bun prieten și ce înseamnă prietenia, vom discuta în continuare.

În general, prietenia se consideră ceva by default. O datorie a celuilalt față de tine. Să îl asculți, să îi oferi, să îl însoțești, să îi fii alături. Un fel de verb al datoriei. Când se gândește prietenul la tine? Când are nevoie de ceva/de cineva. Iar el ce îți oferă? Prezența sa :). Îți face onoarea de a ți se confesa, de a avea nevoie de tine.

Unii consideră că prietenia înseamnă și amintiri care ne leagă ori că am fost colegi de școală. O prietenie de acum 30 ani nu este obligatoriu să mai fie valabilă și astăzi. Asta doar dacă niciuna dintre persoane nu a evoluat.

Faptul că te știi demult cu cineva, că aveți experiențe împreună ori cercuri comune nu înseamnă că sunteți prieteni.

În opinia mea, prietenia este ceva profund, o formă de conexiune sufletească bazată pe valori de viață similare din care se naște ADMIRAȚIA. Prietenia este o formă de iubire discretă a altei persoane, independent de ce face ea pentru tine, de cât timp petreceți împreună. Prietenia este când recunoști valoarea celuilalt iar el îți recunoaște ție valoarea.

Restul… sunt prietenii tranzacționale. Țin doar de satisfacerea nevoilor. Ferească sfântul să nu îi satisfaci nevoia prietenului și o să vezi ce dă cu prietenia ta de gard. Omul va lua în calcul că nu i-ai dat o dată ce vrea, că nu te-ai conformat așteptărilor lui și va șterge cu buretele faptul că i-ai fost alături în multe alte situații.

Este necesar ca fiecare dintre noi să ne evaluăm prieteniile și să le spunem prietenilor noștri cât de mult îi admirăm și pentru ce îi prețuim.

La fel de necesar este să verificăm termenul de valabilitate al anumitor relații de prietenie care nu ne mai împlinesc. Este posibil ca acestea să fi expirat. Poate că nu au fost niciodată prietenii ci relații de conjunctură.

O prietenie, chiar dacă expiră, lasă în urmă și în spirit o senzație ca aceea de parfum bun. Te gândești la acel om și zâmbești în același timp.

Prietenia este un act frumos de cocreere. O sinergie.

Înainte de a avea pretenția să ai prieteni, lucrează cu tine și observă-te.

Crezi că ești un bun prieten?

Poate că vei răspunde afirmativ.

Dacă da, te rog, mai reflectează asupra câtorva lucruri:
– Ce valori de viață ai?
– Cum tratezi omul din fața ta? Ca pe Dumnezeu? Sau ca pe un asset/o resursă?
– Definește prietenia pentru tine și cum vezi o prietenie adevărată.
– Pentru tine, prietenul este o floare pe care o rupi? Sau îi permiți să încânte privitorii și să existe?

Toți suntem o rază de soare pentru cineva… Dar nu știm întotdeauna asta.

(Micul Prinț)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top