Now Reading
Te înțeleg, mă înțelegi

Te înțeleg, mă înțelegi

Avatar photo

O condiție necesară pentru a avea o relație de cuplu armonioasă este, uneori, neglijată. Aceasta este comunicarea.

Poate și pentru că NU sunt cunoscute condițiile unei comunicări eficiente.

O mare parte din tensiunea emoțională din relații se naște din neînțelegeri. De aceea este util să ne însușim un minim de abilități în acest sens.

Dar pentru a avea o comunicare autentică, intenția de a înțelege joacă un rol esențial. O bună comunicare într-o relație se bazează pe numeroase niveluri de înțelegere.

Acestea sunt:

–      Înțelegerea în profunzime a noastră și a celorlalți

–      Înțelegerea modului diferit în care reacționează la stres bărbații și femeile

–      Înțelegerea în profunzime a sentimentelor aflate la baza a ceea ce spunem și a ceea ce facem

–      Înțelegerea adevăratelor sentimente pe care se bazează acțiunile și reacțiile celorlalți

–      Conștientizarea că aparențele nu reflectă neapărat realitatea. De exemplu când partenera ridică din umeri poate să însemne altceva decât atunci când bărbatul face același lucru

–      Să ne așteptăm ca unele lucruri pe care noi le facem ușor, altora să li se pare foarte greu

–      Să ne așteptăm ca anumite lucruri să nu ne deranjeze pe noi când le auzim, dar altora să li se pară dureroase

–      Să înțelegem că, dacă un lucru ne ajută pe noi, nu înseamnă neapărat că îi ajută și pe ceilalți

–      Să înțelegem că oamenii vorbesc limbi diferite, chiar dacă în aparență sună la fel. Iar aici este vorba de înțelesul pe care îl dăm acelor cuvinte, fiecare dintre noi.

Și toate astea pun accent pe faptul că fiecare este unic și se poate întâmpla foarte ușor să ne înțelegem greșit unii pe alții. Dacă acceptăm și respectăm diferențele dintre noi, putem crea relații frumoase.

Pe baza acestor reguli enumerate mai sus este bine ca de fiecare dată când ne comunicăm ideile, să ne asigurăm că cel care ne ascultă le înțelege sensul așa cum am vrut să-l transmitem.

Este obligația emițătorului să se facă înțeles de către receptor.

Din când în când, în momentul dialogului asigură-te că celălalt te înțelege perfect.

Îți poți da seama de acest lucru de multe ori chiar și după mimica interlocutorului tău. Dacă ceva din fața lui arată neparticipare la discuție, confuzie, sau nedumerire, este bine să te oprești și să repeți sub o altă formă ceea ce ai vrut sa spui. Apoi pur și simplu întreabă-ți partenerul de discuție dacă își dorește mai multe amănunte despre ceea ce i-ai transmis.

Dacă ceva te-a deranjat în timpul discuției, spune acest lucru începând fraza cu EU.

Ex. „Eu m-am simțit …(nerespectat, nedreptățit, atacat,…) când ai spus …” „Asta ai vrut să spui, sau am înțeles eu greșit ?”

Dacă vei începe fraza cu TU, orice urmează după tu va suna ca o blamare, un reproș, … la care, dacă mai adaugi și un ton ridicat, vei avea parte de un început de ceartă.

Lasă primul val de emoții să treacă, atunci când auzi ceva neplăcut. Reia discuția când ești liniștit și fii atent la cuvinte înainte de a le da drumul. Vezi dacă ție ți-ar plăcea să ți se vorbească așa. Și exclude (înlocuiește) orice cuvânt care nu îți sună pacifist.

Nu lăsa niciodată ceva nelămurit sau care, ai simțit că s-a încheiat cu o nemulțumire. Poți risca să plecați de la locul întâlnirii fiecare dintre voi cu o părere proprie – diferită – despre ceea ce s-a discutat.

Așa apar acele relații întrerupte (între rude sau prieteni), din cauza unei neînțelegeri pe care nu ați discutat-o la momentul potrivit.

Apoi,când vă întâlniți după un timp este posibil ca cel care s-a simțit nerespectat, nedreptățit, ofensat în ultima discuție (chiar dacă ea s-a petrecut cu ani în urmă) să-ți reproșeze în prezent – uneori într-un mod disproporționat – ceea ce nu i-a convenit în trecut. Și toate astea pentru că s-au acumulat de-a lungul timpului multe resentimente.

Asta se observă cel mai bine în relațiile de cuplu, când cei doi nu lămuresc pe loc ceea ce nu le convine. Apoi, la fiecare ceartă se aduc reproșuri despre trecut.

Nu uita că atunci când suntem supărați sau ne simțim amenințați, comunicarea capătă o tentă distorsionată și manipulatoare.

Când comunicăm cu intenția de a : intimida, amenința, dezaproba, vrând să găsim pricină sau să facem pe cineva să se simtă vinovat, folosim comunicarea într-un mod greșit.

În webinarul din 12 februarie am vorbit și despre acest subiect când am prezentat programul Magia Feminității în Cuplu.

Dacă dorești să afli ce conține acest program și pentru cine este acest program ai un rezumat AICI!

Așa cum am anunțat și în timpul webinarului, ai posibilitatea să te înscrii la o întâlnire (gratuită) cu mine pentru a afla dacă acest curs te poate ajuta. Și bineînțeles, dacă îndeplinești condițiile pentru a intra în acest program transformator “Magia Feminității în Cuplu”.

Pentru a programa întâlnirea cu mine,  scrie-mi pe adresa de email : [email protected] 

Cu drag, Magdalena

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top