Ţi-ai ratat scopul în viaţă dacă nu ai copii?
Această călătorie numită viață este întotdeauna plină de alegeri. Decizii care ne fac inima să bată cu putere de fericire pot, în același timp, să ne tragă în jos în spirala gândurilor și anxietății care ne acaparează sufletul. În acest amalgam de trăiri personale se mai amestecă ceva: prejudecățile.
În mod surprinzător, la aproape două decenii în secolul 21, lumea încă mai sădește sămânța neîncrederii în jurul femeii (și nu numai). De la clasicele prejudecăți legate de starea emoțională a femeii, la cele legate de carieră și până la concepțiile despre vârsta la care o femeie ar trebui (sau nu!) să se căsătorească și să aibă un copil, oamenii și-au exprimat deseori părerea, plantând astfel cu sau fără intenție în sufletul unei femei îndoiala de sine, frustrarea și sentimentul de neputință.
O întrebare nevinovată precum „Tu când vei face un copil?” va fi mult prea intruzivă pentru o femeie care se luptă cu infertilitatea, pentru o femeie care a pierdut sarcini la rând sau pentru o femeie care își dorește să prioritizeze cariera și să avanseze pe scara ierarhică. Sunt întrebări care deschid răni vechi, care răsucesc și strâng ceva în interiorul nostru și care ne fac să întrebăm la rândul nostru: dacă ne ratăm scopul în viață?, dacă suntem mai prejos decât altele?, dacă vom reuși vreodată să atingem fericirea?
Cultura și societatea în care trăim încă dau prioritate familiilor. Dar asta nu înseamnă că este singura modalitate de a trăi o viață plină de sens. Înseamnă că va trebui să ne oferim timpul necesar pentru a explora și alte moduri de a aduce sensul în viața noastră. Odată ce realizezi că este mai ușor să creezi o viață plină de sens concentrându-te pe ceea ce poți controla și influența (gândurile, sentimentele și acțiunile tale), efectul va fi eliberator.
Nu evenimentele, ceea ce ni se întâmplă, determină felul în care ne simțim, ci acesta este consecința interpretării pe care o dăm evenimentelor și a modului în care alegem să răspundem la evenimente, situații și circumstanțe în care ne aflăm. În această interpretare este implicat modul în care definești sensul pentru tine și măsura în care explorezi numeroasele moduri de a adăuga sens călătoriei tale.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Alexandra Tudor este coordonator editorial pentru brandurile Learning Network şi Revista Psychologies. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi profesională, căutând mereu ca prin job-ul său să contribuie la echilibrul personal şi starea de bine, a sa şi a celor din jurul său.