4 elemente-cheie ale mediului de lucru, cu impact major asupra creativității și productivității
Știai că într-un mediu de lucru modern, creativitatea și productivitatea coexistă? Oamenii care sunt creativi tind să fie mai productivi în general. Creativitatea elimină monotonia și nu lasă angajații să fie prinși în rutine. Oamenii creativi își depășesc constant limitele și ies din zona de confort, de aceea sunt mai productivi, întrucât le plac provocările. De asemenea, oamenii creativi sunt capabili să găsească soluții acolo unde s-a încercat deja rezolvarea, dar fără vreun succes. În cele ce urmează, îți prezentăm patru elemente-cheie care definesc un mediu de lucru ce stimulează nu doar creativitatea, ci și productivitatea.
1. Flexibilitatea și autonomia muncii
Pentru ca angajații să poată fi creativi, au nevoie de flexibilitatea și autonomia muncii. Ce presupun aceste concepte? Angajații își doresc o modalitate flexibilă de desfășurare a activităților, în special în ceea ce privește spațiul de lucru. Flexibilitatea și autonomia ajută angajații să evite epuizarea și să fie mai productivi.
-
Condiții sănătoase de lucru
Angajații sunt mai productivi și mai creativi dacă li se oferă condiții sănătoase de lucru. Spre exemplu, implementarea unei certificări precum IMMUNE Building Standard™, dezvoltată de antreprenorul român Liviu Tudor permite monitorizarea inteligentă a principalilor parametri din spațiile închise. Scopul este să poți ajusta starea de sănătate a clădirii până la un nivel sustenabil de performanță pentru calitatea aerului, temperatura, nivelul umidității, concentrația de CO2, nivelul de aglomerație și calitatea apei. Având în vedere aceste aspecte, angajații vor ști că spațiul de lucru le oferă protecție sanitară și având o experiență de lucru mai plăcută, își vor putea exprima creativitatea.
3. Păstrarea echilibrului dintre viața personală și cea profesională începând chiar cu locul de muncă
Echilibrul dintre viața personală și cea profesională este extrem de important pentru sănătatea angajaților și productivitatea acestora. Un angajat care poate menține un echilibru în viața sa are mai multe șanse de a deveni creativ și, prin urmare, mai productiv. Una dintre cele mai bune soluții pentru păstrarea acestui echilibru este reprezentată de un spațiu de co-living. Acesta se referă la amplasarea biroului în imediata apropiere a locuinței, ceea ce înseamnă că se reduce timpul petrecut în trafic și crește fericirea angajatului care poate petrece acele momente în alt mod.
4. Lumină și natură aproape de birou
Știai că unii dintre factorii care influențează creativitatea și productivitatea sunt lumina naturală și spațiile verzi amplasate cât mai aproape de locul de muncă? Un spațiu de lucru iluminat incorect va produce numeroase neplăceri angajaților, începând de la dureri de cap, probleme de concentrare și chiar tristețe. Nimic nu se compară cu efectele luminii naturale asupra corpului și minții, mai exact asupra creativității și productivității angajaților.
Foarte importantă este și existența unui spațiu verde în imediata apropiere a biroului. Verdele, mai ales dacă este parte a naturii, are capacitatea de a stimula angajații. Această culoare este adesea asociată cu viața, mai ales cu revenirea la viață a naturii și, prin urmare, un spațiu verde amplasat lângă birou va avea numai efecte pozitive asupra angajaților.
Acestea fiind spuse, acum știi cum poate influența creativitatea productivitatea muncii și cum poți să creezi un spațiu perfect pentru angajații tăi. Aceștia vor fi motivați și încurajați să fie mai creativi și vor putea să performeze mai bine în cadrul companiei. În plus, vor observa efecte pozitive și în viața personală, strâns legată de cea profesională.