5 blocaje în carieră: cum le depășești?
La întâlnirea de 15 ani, foști colegi de liceu se întâlnesc pe o terasă și își spun unul altuia ofurile. Mai înainte, au trecut pe la școală. S-a strigat catalogul și fiecare s-a prezentat în două vorbe. Așa a aflat toată clasa că, după ce a făcut psihologia, Cristina lucrează acum în coaching, adică e un fel de „antrenor pentru mințile angajaților”, după cum s-a exprimat. Și așa se face că, la terasă, unii dintre foștii colegi, care trec prin momente grele la serviciu, au început să-i ceară sfaturi…
Sindromul impostorului
Maria: Lucrez într-o multinațională și acum câteva luni m-am angajat să fac un proiect pentru extinderea companiei noastre în Polonia. Am mai fost acolo când lucram în altă firmă, am și stat cam un an și am învățat un pic de poloneză. Săptămâna trecută, am făcut o prezentare a proiectului de extindere, de care cred că a râs toată lumea. Apoi, ce să vezi, șefii cei mari mi-au propus să coordonez deschiderea unei filiale la Varșovia. Prezentarea mea i-a convins, plus că au aflat că mai lucrasem în Polonia. Mai întâi, mi-am zis că e o glumă de 1 aprilie, după prezentarea mea catastrofală. Dar era pe bune! Soțul m-a încurajat, așa că am spus „da”. Dar îmi dau seama că am uitat și bruma de poloneză pe care o știam! Și, apoi, dacă o să-mi dezamăgesc șefii? Ar fi fost colegi mult mai capabili să deschidă biroul ăla!
Cristina: Ei, nu te mai subaprecia, Maria. Așa erai și la școală: ziceai că n-ai făcut nimic la teză și apoi te mirai cum de luai 10. Serios vorbind, eu cred că proiectul tău a fost super, de i-a convins pe șefii tăi să se extindă către o nouă piață. I-ai convins, ei chiar te prețuiesc! Sigur, ai motive să te îngrijorezi, mai ales că începi ceva nou. Dar, chiar dacă n-o să ai imediat toate răspunsurile, ești inteligentă și bine pregătită. O să găsești soluțiile potrivite! Nu trebuie să iasă totul perfect. O să dai și greș, dar asta nu înseamnă că ești o nulitate. Și încă un ceva: nu ezita să vorbești cu șefii tăi despre aceste temeri și, mai ales, ține minte: una sunt impresiile tale (te simți ca o impostoare care și-a păcălit șefii) și altele sunt faptele: ești în realitate competentă și ești apreciată de șefi pentru ce faci!
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.
Redactor Editura Trei