Now Reading
5 tipologii de sefi toxici

5 tipologii de sefi toxici

Revista Psychologies

Locurile de munca tind sa aiba o anexa de stres care insa devine mai ampla atunci cand ai un sef ce se incadreaza in tipologiile urmatoare – cei mai frecventi sefi toxici.

 

Regele biroului

Pentru un astfel de personaj nimic nu este prea bun sau indeajuns de bun. In mod narcisist, acesta considera ca merita un tratament preferential si adoratia celor din jur indiferent daca este deja in varful piramidei sau in ascensiune.

Tine minte ca nimeni nu este obligat sa faca plecaciuni sau sa aiba un comportament dincolo de profesionalism si respect.

Te incurajam sa iti indeplinesti sarcinile cat mai bine, dar nu si sa dai fuga cu hainele sefului la curatatorie sau sa ii cumperi capsune din piata pentru ca ii e pofta.

 

Diva

Tipul de sef/ sefa gata sa isi munceasca propria echipa la turatie maxima pentru ca apoi sa culeaga meritele si laudele de unul/una singur(a). Astfel de personaje solicita supunere neconditionata.

Unii vor fi foarte multumiti sa o ofere, altii vor casca si se vor scarpina in cap, iar cei mai multi vor fi scarbiti de tupeul si aroganta unui asemenea sef.

Cand este sef deplin, din pacate nu avem prea multe alternative decat sa ii satisfacem orgoliul si sa nu zdruncinam barca prea tare.

In astfel de situatii, rabdarea la locul de munca, prietenii apropiati cu care ne putem relaxa si un echilibru intre viata personala si profesionala ar trebui sa ne ajute sa facem fata situatiei.

 

Teroristul

Un astfel de sef este periculos intrucat te va urmari din umbra, iti va descoperi slabiciunile, va planifica atacuri si se va razbuna chiar si pe ”nesupuneri” imaginate.

Daca raportezi direct unui astfel de sef nu iti pierde reperele, vezi-ti interesul si fii foarte clar in privinta eticii la locul de munca.

Daca acesta incearca sa nasca dezechilibre in echipa nu te lasa antrenat. Din contra, incearca sa contribui la cresterea moralului echipei si imbunatateste relatiile cu colegii inafara locului de munca. Daca echipa este unita, un astfel de sef va targeta cu greutate un membru.

 

Vaicaretul

Sa ai un astfel de coleg este epuizant, sa iti fie sef este cu atat mai neplacut. Daca ai un sef capabil sa te demoralizeze cu propriile scenarii negative si pesimism, invata sa practici meditatia prin zambet fix, si o atitudine tip ochii deschisi, urechile nu atunci cand incep lamentarile.

Ca angajat, daca stii ce anume declanseaza aceste ritualuri, incearca sa eviti ca seful sa intalneasca astfel de motive. Din pacate, oricat te calca pe nervi seful este tot sef, prin urmare, fa tot ce poti sa contribui la bunul mers al afacerilor si toata lumea va arata bine la final.

 

Agresorul

In functie de sexul sefului, agresivitatea lui poate imbraca diferite forme. Femeile vor folosi mai des metode defensive si subliminale prin care isi agreseaza subalternii, iar uneori au metode prin care isi pot manifesta rautatea fara ca aceasta sa fie exprimata direct.

Expresiile faciale, privirile, actiunile pasiv agresive si complimentele ironice pot fi arme prin care femeile isi agreseaza angajatii.

Barbatii vor folosi fie un limbaj dur, fie glume neavenite, fiind mult mai directi in manifestari. Un astfel de sef creste nivelul de stres, facand orele petrecute la munca epuizante.

Daca te confrunti cu o asemenea situatie, poti incepe sa te documentezi asupra unui astfel de comportament si sa incerci sa intelegi starile pe care le traiesti.

De multe ori, confruntarea printr-o discutie deschisa cu un astfel de sef, il poate determina sa inceteze. Lasati in pace, astfel de sefi nu vor inceta comportamentul de agresor…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top