7 afaceri profitabile în România în anul 2023, cu perspective pozitive și pentru anii următori
De la inițiative antreprenoriale până la nivelul de mari corporații, orice afacere are un scop evident: să aducă profit acționarilor săi. Desigur, în lumea modernă, acest lucru ar trebui să se întâmple într-un mod cât mai sustenabil, etic, ținând cont de comunitate și de mediul înconjurător.
Un stat încă în curs de dezvoltare accelerată, România stă bine de obicei în clasamentele europene cu privire la creșterea economică. Mediul privat susține economia, iar unele domenii se dovedesc a fi foarte profitabile, în ciuda concurenței ridicate.
În anul 2023, companii din diverse industrii s-au evidențiat în ceea ce privește profitabilitatea. Dacă unele domenii nu sunt accesibile micilor antreprenori (de exemplu domeniul financiar-bancar sau cel petrolier, extrem de profitabile în ultima perioadă de timp), altele pot oferi idei cu potențial major pentru dezvoltarea unor afaceri de succes:
Marketingul digital
România este cunoscută la nivel european drept un important hub IT. Dincolo de marile firme internaționale care și-au deschis centre IT în țara noastră (mai ales în zona de programare), există multe oportunități pentru firmele mici. Una dintre cele mai dinamice nișe este cea a marketingului digital – un domeniu hibrid care duce marketingul în zona mediului online, cu accent pe tehnologie. SEO, promovare CPC, campanii social media – toate necesită diverși algoritmi, deci este nevoie de specialiști care cunosc o mulțime de aplicații și chiar programare web, în funcție de situație.
Dezvoltarea de aplicații mobile
Tot în sfera IT există și nișa de dezvoltare aplicații mobile. Practic, acest trend a cuprins o mulțime de domenii, de la banking la retail specializat, de la turism la divertisment și chiar sănătate. Fiecare dintre noi are pe smartphone fel de fel de aplicații pe care le folosește cel puțin ocazional. O aplicație mobilă te ajută să păstrezi o legătură mai apropiată de clienții tăi. Implicit, este un domeniu profitabil de activitate pentru cei care dezvoltă asemenea aplicații la cerere.
Organizarea de evenimente
După o perioadă de pauză în 2020 – 2021, industria organizării de evenimente a renăscut ca pasărea Phoenix. Festivaluri și concerte, evenimente corporate, evenimente private, diverse alte manifestări – toate acestea au nevoie de organizatori profesioniști. Poate fi un domeniu în care un start-up se poate dezvolta rapid și în anii următori.
Servicii de livrare de mâncare
Livrarea rapidă de alimente preparate (dar și de produse de orice fel din magazine) a ajutat nu doar industria HoReCa (și cea de retail), ci a creat numeroase oportunități de business. Multe firme mici se ocupă de recrutare și pregătire personal, cărora le oferă logistica necesară pentru a intra în sectorul de livrări. Este o afacere asemănătoare celei de ridesharing / taxi, dar bazată 100% pe comenzile din aplicații.
Săli de jocuri de noroc
Cel puțin până în prezent, administrarea de săli cu aparate de sloturi și pariuri sportive a fost un domeniu în general profitabil. Drept dovadă: numărul mare de astfel de locații peste tot în țară. Concurență este și pe internet, acolo unde avem acum peste 30 de platforme licențiate de cazino, iar numărul lor crește ușor de la un an la altul (ONJN, 18+, Joacă Responsabil!). Se pot dezvolta și website-uri de specialitate, care se bazează pe afiliere cu marii operatori, însă e bine de precizat că domeniul necesită investiții destul de mari.
Rulotele cu mâncare tip fast food
La orice eveniment de tip festival și nu numai, rulotele cu mâncare tip fast food sunt nelipsite. În plus, în marile orașe și în stațiuni turistice, există astfel de rulote care rămân pe loc pe termen lung. Nu ne referim la genul de mâncare ieftină, ci chiar la variante deosebite, preparate gourmet în regim fast food.
Închirieri în regim hotelier
Piața imobiliară rezidențială s-a dezvoltat semnificativ în ultimii 10 ani, însă cele mai bune afaceri pentru micii investitori sunt cele în categoria de închiriere de proprietăți. Profitul maxim se poate obține prin închirierea de apartamente și chiar case în regim hotelier, de folos fiind de asemenea aplicațiile de top din domeniul turistic, Booking și Airbnb. Este nevoie însă de o implicare activă pentru administrarea unei astfel de afaceri, aproape ca în cazul unei pensiuni.