Ana-Maria Ruiu, dublă perseverență în carieră, antreprenoare și cadru didactic universitar la 26 de ani
mereu simțeam că trebuie să am ceva al meu, care să fie creat după ideile și personalitatea mea, să fie un loc sigur și blând care să mă reprezinte, un mix între sensibil și puternic
Psychologies: Cum ai descoperit pasiunea pentru comunicare și ce te-a motivat să deschizi propria agenție la o vârstă atât de tânără?
Ana-Maria Ruiu: Mi-am dorit dintotdeauna să am o carieră care implică scris și creativitate. Desigur, la începutul anilor 2000 nu existau multe instrumente ale comunicării pe care le folosim azi, așa că știam doar că voi ajunge să creez. În liceu am aflat de Facultatea de Comunicare și PR din cadrul SNSPA și așa am știu clar că acolo trebuie să fiu. Nimeni și nimic nu mi-a mai putut schimba părerea, pentru că am avut acel click emoțional cu tot ce implica această universitate, așa că m-am lăsat condusă de emoții și intuiție (chiar și în prezent mă ghidez tot după cele două).
Referitor la calea antreprenorială, mereu simțeam că trebuie să am ceva al meu, care să fie creat după ideile și personalitatea mea, să fie un loc sigur și blând care să mă reprezinte, un mix între sensibil și puternic. Așa că, pe măsură ce lucram în diferite companii sau agenții, simțeam că sunt din ce în ce mai aproape de visul meu. În iulie 2023, am plecat singură într-o călătorie în Sevilla, Spania pentru a-mi putea pune în ordine planurile. Așa că m-am bucurat de timpul cu mine, am notat și șters gânduri și am început demersurile administrative pentru înființarea agenției. Și pentru că a fost un loc care mi-a schimbat traseul profesional, am ales ca numele să fie un joc de litere care să mă ducă cu gândul mereu la orașul care mi-a dat curaj să fac acest pas: Savelli Communication. Și iată că toamna aceasta sărbătoresc 7 ani de experiență în comunicare într-un mod cu totul special, alături de Savelli. Și nu doar atât, ci și cu bucuria că avem clienți din nișe foarte variate, farma, beauty & fashion, wellbeing și nutriție pentru care ne ocupăm de tot ce implică o strategie de PR, Influencer Marketing și evenimente. Asta ne ține mereu dornici de research și conectați la trenduri.
Psychologies: Cum reușești să îmbini rolul de antreprenoare cu cel de cadru didactic universitar? Ce îți aduce fiecare dintre aceste roluri?
Ana-Maria Ruiu: Nicio zi nu seamănă cu alta, iar asta mă face să fiu curioasă de ce oportunități îmi aduce ziua de mâine și să mă păstreze motivată. Mă simt privilegiată pentru că am ocazia să îmbin orele cu exemple concrete, direct de pe teren, pentru a le oferi studenților cât mai multe insighturi și pentru a-i pregăti pentru o carieră de specialiști în comunicare. Fiecare pălărie îmi aduce câte o satisfacție, cea de antreprenor îmi oferă satisfacția de a vedea ideile transpuse în proiecte, iar cea de cadru didactic îmi oferă liniștea că pot oferi înapoi universității măcar un strop din cât am primit eu, să știu că pot ajuta studenți în procesul lor de formare și că pot să îi ghidez în a-și găsi calea în carieră.
Psychologies: Cum reușești să îți menții echilibrul emoțional în momentele de stres și presiune?
Ana-Maria Ruiu: Nu este mereu simplu, uneori reușesc, alteori îmi accept emoțiile și le încurajez să se facă simțite, am învățat să fiu blândă cu mine și să accept că e normal să am momente de tristețe sau neliniște. Însă, cel mai mult mă motivează rezultatele unor proiecte sau evoluția studenților.
Psychologies: Cum te relaxezi sau ce practici pentru a te reîncărca atunci când ai o perioadă aglomerată?
Ana-Maria Ruiu: Călătoresc. Îmi place să îmi iau un timp cu mine, măcar o dată la câteva luni, să mă simt parte din destinația aleasă, să cunosc oameni noi, să testez mâncăruri specifice locului, să povestesc cu localnicii și chiar să merg la piață (recomand piața din Lisabona). E un moment cu mine în care timpul stă pe loc și sunt doar eu, un punct atât de mic în lumea asta mare. Așa mă întorc acasă cu mai multă energie, recunoștință și iubire pentru toate proiectele pe care le avem în desfășurare, pentru orele cu studenții mei și pentru teza de doctorat în Științele Comunicării la care scriu în prezent.
Psychologies: Ce înseamnă pentru tine succesul personal și profesional? Crezi că ai găsit un echilibru între cele două?
Ana-Maria Ruiu: Înseamnă liniște emoțională, înseamnă că accept că nu iese totul perfect și că de multe ori, aleg să muncesc mai mult decât ar trebui. Înseamnă că pot să îmi aleg o zi chiar din mijlocul săptămânii în care doar să beau o cafea și să mă uit la un serial. Pentru mine asta înseamnă echilibru și cred că am găsit rețeta potrivită pentru mine și da, îmi place.
Psychologies: Ce te motivează să continui, chiar și în momentele mai dificile și cum îți menții motivația pe termen lung?
Ana-Maria Ruiu: Întotdeauna am fost o persoană ambițioasă, iar asta m-a ajutat de fiecare dată. Mi-a plăcut să fiu în stilul meu, să nu mă ghidez decât după principiile mele, iar în ultimul timp am învățat să nu mă mai compar cu cei din jur. Cred că cea mai periculoasă capcană e comparația, pentru că ne demotivează și, în cele din urmă, ne determină să renunțăm. Așa că vreau să mă compar doar cu mine din trecut, iar un exercițiu simplu pe care îl fac în momentele mai puțin plăcute este acela de mă uita prin amintiri, fotografii, proiecte, chiar și călătorii. E un exercițiu bun de conștientizare a tuturor evenimentelor care s-au întâmplat în viața mea și m-au determinat să evoluez. Iar după ce termin acest exercițiu, mă întorc la taskurile mele zilnice, dar cu sufletul împăcat.
Psychologies: Există persoane care te-au inspirat sau care te-au făcut să îți conturezi mai bine traseul?
Ana-Maria Ruiu: Cred foarte mult în mentorat și în oameni care să te ghideze atunci când tu poate te simți pierdut. Cred că o parte din cine sunt acum se datorează mentorilor mei, care au crezut în mine și mi-au oferit șansa de a le arăta că vin la pachet cu toată energia și dorința de a reuși. Desigur, primii mentori au fost părinții mei, care m-au susținut necondiționat și mi-au oferit senzația că, indiferent ce se va întâmpla, eșec sau bucurie, ei vor fi acolo pentru mine. Iar acest lucru mi-a oferit foarte multă liniște emoțională și mi-a permis să mă concentrez doar pe ce aveam de făcut. În plan academic, le sunt recunoscătoare doamnelor profesoare Prof. Univ. Dr. Diana-Maria Cismaru și Conf. Univ. Dr. Cristina Leovaridis care au văzut în mine o sclipire și mi-au oferit sprijin în tot procesul meu de creștere, de la studentă, la doctorandă și cadru didactic.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să intre în lumea antreprenoriatului, dar simt că sunt prea tineri sau neexperimentați?
Ana-Maria Ruiu: Singurul sfat pe care pot să îl ofer e să fie foarte conectați cu obiectivele lor, să se ghideze mereu după ele și să fie foarte clari în ceea ce își doresc. Și, sigur, poate sună clișeic, dar să muncească la visul lor, nimic nu vine ușor și repede și adevărul este că doar munca și perseverența te pot ajuta să reușești. Da, implică multe sacrificii, să renunți la ore de somn, ieșiri cu prieteni, dar, în cele din urmă, satisfacția personală și profesională o să umple acel gol. Și o să îl umple cu atât de mult frumos și bine!
Psychologies: Cum îți imaginezi evoluția agenției tale în următorii ani? Ce planuri ai pentru viitor?
Ana-Maria Ruiu: În acest moment, ne dorim să ne extindem și să creăm un serviciu unic pe piața din România la care lucrăm deja de câteva luni și pe care credem că o să îl facem cunoscut publicului la începutul anului viitor. Desigur, e tot în sfera comunicării și implică un mix interesant între branduri și creare de conținut. Pe lângă asta, suntem în căutarea unui birou mult mai central cu aer boem franțuzesc (că tot vorbeam de o agenție în ton cu personalitatea mea) și cu o terasă de unde să ne luăm inspirația și să bem cafeaua împreună dimineața.
Psychologies: Dacă ar fi să îți transmiți un mesaj ție însăți în urmă cu câțiva ani, ce sfat ți-ai da?
Ana-Maria Ruiu: Să continui să visez, în timp ce muncesc pentru acele visuri. Să mă las ghidată și să fiu mai blândă cu mine, să mai las din perfecțiune și să ma îmbrățișez atunci când apare frica de eșec. Pentru copilul meu interior- mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru mine!