Armonia la locul de munca
Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting
www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro
Ne intrebam tot mai des in ultimul timp de ce salariatii schimba atat de des locurile de munca si nu ne gandim ca de multe ori angajatorii contribuie la aceasta situatie.
Existenta unui climat favorabil in organizatie care sa permita subordonatilor exprimarea unor puncte de vedere diferite, mesaje negative sau positive, precum si diminuarea barierelor, de status sau sociale, favorizeaza exprimarea spontana a angajatilor.
Inca din momentul angajarii salariatii se asteapta sa inteleaga care este rolul lor in companie. Din pacate sunt firme care nu trateaza cu toata atentia si nu aloca resurse necesare cu integrarea noilor angajati. Reducerea stresului salariatului prin aplicarea unor strategii diferite de orientare a angajatului spre valorile comune face sa existe un echilibru intre asteptarile angajatilor si obtinerea unor rezultate bune, la nivel de post si apoi la nivel de companie.
Colegii din departamentul noului salariat nu sunt avertizati ca trebuie sa acorde sprijin si ajutor acestuia. Benhoffer a spus: “ cel care isi iubeste concepia despre partasie mai mult decat partasia insasi devine un distrugator al acesteia din urma” Daca ne oprim la nivel de declaratii si nu facem nimic sa venim in intampirea colegilor ramanem doar la nivelul declaratiilor, iar rezultatele vor fi pe masura.
Un manager care nu are incredere in subalterni, si care participa si la barfe cu colegii, sau care mai este si ironic, nu face decat sa dauneze colectivului .
Pana la urma cele mai importante elemente intr-o organizatie raman: liderul, motivatia si comunicarea. Actionand asupra acestor trei elemente firmele pot avea o imagine mai clara asupra aspectelor care trebuie imbunatatite pentru a scade numarul celor care parasesc organizatia, reducadu-se astfel cheltuielile cu angajarea noilor angajati .
Ca salariat mai vechi sau mai nou, refuza sa asculti barfele si ai curajul sa-i ajuti pe ceilalti folosind cuvinte incurajatoare, nu-i trage in jos, vanandu-le greselile. Iar in momentul in care esti in conflict cu cneva d-te direct la persoana implicata si nu uita ca o relatie trebuie intretinuta, astfel trebuie sa fii atent la cuvinte.
Un lider influent stie ca lipsa de implicare a salariatilor dublata de o comunicare deficitara, nu fac decat sa creasca numarul celor care cauta un loc de munca, si mai ales a celor care cauta sa angajeze. Este responsabilitatea fiecaruia sa protejeze unitatea echipei de lucru. In esenta, “caracterul tau este suma obiceiurilor tale”.