Cariera ta – pe termen lung sau scurt?
Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting
www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro
Exista peste tot, oriunde, o nevoie acuta de forta de munca. Solicitarile si ofertele sunt extrem de numeroase. La compania unde lucrezi, in ziare, in tot felul de publicatii cu caracter specific, pe internet (sunt din ce in ce mai multe site-uri cu job-uri), in network-ul profesional si cel personal … oriunde … aproape in fiecare zi auzi de un potential job interesant pentru tine sau cunoscutii tai.
Exista peste tot, oriunde, o nevoie acuta de forta de munca. Solicitarile si ofertele sunt extrem de numeroase. La compania unde lucrezi, in ziare, in tot felul de publicatii cu caracter specific, pe internet (sunt din ce in ce mai multe site-uri cu job-uri), in network-ul profesional si cel personal … oriunde … aproape in fiecare zi auzi de un potential job interesant pentru tine sau cunoscutii tai.
Pe piata muncii traversam o perioada interesanta
Atat la nivel micro (fiecare individ in parte) cat si la nivel macro (fiecare companie), atat pentru domeniile de activitate diverse care exista in prezent in Romania, cat mai ales pentru companiile care realizeaza studii de piata. Si spun ca este o perioada interesanta pentru ca nu vreau sa-i atribui o conotatie valorica. Daca ar fi totusi sa o fac, aceasta nu ar fi deloc una pozitiva. Poate ca este o perioada interesanta in adevaratul sens al cuvantului doar pentru companiile de studii de piata.
Insa pentru restul categoriilor enumerate mai sus, este o perioada dificila, determinata si intretinuta de insasi fiecare “vector” in parte. Companiile isi doresc angajati de valoare, dar nu au un sistem motivational viabil, care sa asigure retentia acestor angajati. Pe de alta parte, angajatii, primind atat de multe si diverse propuneri, oferte de noi job-uri, devin din ce in ce mai atenti si mai sensibili la conditiile actualului loc de munca, astfel incat par a fi oricand interesati de o potentiala schimbare de job. Acest cerc vicios ne-a “condus” pe locurile fruntase ale topului tarilor cu deficit important pe piata fortei de munca.
Asa cum spuneam mai sus, oferte de job exista peste tot, auzi oricand de ele, fie ca vrei (esti interesat) sau nu (devii interesat). Insa, este, oare, momentul acum pentru asta? Ce te-ar determina sa spui da sau nu? Poate ca ai 1, 2, 5, 10 sau mai multe motive. Sau poate, daca nu le ai, incepi sa le cauti. Dar este, intr-adevar, momentul acum? Motivele de care spuneam, indiferent de numarul lor, indiferent ca exista deja sau le cauti, te pot determina intr-un fel sau altul.
Cercetarile si studiile spun ca exista 4 motive importante care te directioneaza inauntrul sau in afara companiei:
- pachetul salarial (plus beneficiile);
- perspectivele;
- mediul de lucru (calitatea relatiilor si ambientul);
- calitatea relatiei cu seful direct.
Lipsa satisfacerii a unui singur astfel de motiv te poate determina sa spui la un momendat: “da, sunt interesat de o schimbare”. Daca, totusi, unul sau altul dintre aceste mortive poate fi contrabalansat intr-o anumita masura de celelalte, cel referitor la pachetul salarial este cel mai “acut”. Si acest aspect este valabil, conform statisticilor, si la nivelul tarii noastre. Astfel, poti ajunge ca pentru 50 de euro sa fii tentat de o alta oferta. Si poate chiar sa o accepti.
Accepti, in sine, ideea de schimbare: a companiei, a mediului, a “traseului” pana la servici, a colegilor, a sefului, a procedurilor etc. si le accepti atat de usor chiar si pentru 50 de euro. Sunt schimbari importante. Poate minore astazi si maine, dar majore candva pentru cariera ta. Peste cateva luni, poate un an, primesti iar o oferta cu 50 sau chiar 100 de euro mai mare. Si iarasi esti tentat sa treci prin aceleasi schimbari importante. Ce ai inteles din job-ul actual? Ce-ti place? Ce nu-ti place? La ce ti-a fost greu sa te obisnuiesti? Cum ti s-au parut colegii? Cum te-au primit? Cum sunt ei acum? Cum este seful? Care-ti sunt perspectivele?
Toate aceste intrebari nu mai valoreaza nimic. Este mult mai valoros faptul ca vei avea inca 100 de euro pe luna. Si te decizi sa faci iarasi schimbarea. Deja esti la a treia schimbare. Au trecut 3 ani sit u ai trecut deja prin 3 companii. Prin 3 echipe, cu 3 sefi, cu 3 seturi de proceduri, in 3 locatii diferite. Perspectivele (de promovare) nu sunt extraordinare. Parca nici compania nu investeste in tine foarte mult. Parca nici colegii nu mai sunt ca in trecut (par mai individualisti… e multa competitie… parca nici comunicarea nu mai este la fel …).
Si uite cum incepi sa intrebi in stanga si-n dreapta ce posturi libere mai sunt prin alte companii. Parca nu mai sunt la fel de multe. Verifici ziare, reviste, site-uri … “Ce de pretentii mai au si angajatorii astia! De unde experienta minim 2 ani in aceeasi companie? Ei, hai sa aplic…”. Si aplici in nestire, dar telefonul nu suna. Fiecare zi pare din ce in ce mai frustranta la service. Si telefonul tot nu suna. “Parca in anii trecuti era altfel …”. Te hotarasti sa aplici si la companii de consultanta HR. Nici ei nu te suna. Disperat, suni tu la ei si insisti sa-ti acorde o ora.
Si stand de vorba cu un consultant afli ca …”In ultimii ani ati facut cateva schimbari. Ce v-a determinat? Ce v-a motivat? Ce va motiveaza, in general, in activitatea dumneavoastra profesionala? “ … si tot felul de astfel de intrebari la care parca nu stii sa-ti raspunzi nici tie. Sa spui ca a fost pentru 50 – 100 de euro mai mult? Parca nu da bine. Dar risti: ”e consultant, hai sa fii sincer”. Si consultantul te intreaba cum iti vezi cariera in urmatorii ani. Aici esti pregatit: ai deja experienta, ai trecut prin mai multe companii, ai avut sefi si colegi diversi, parca ai mai facut si ceva cursuri… deja iti doresti o pozitie mare in domeniul x sau y. “Si salariul?”
Ei, pai acum nu o sa mai faci o schimbare pentru 100 de euro. Vrei mai mult. Cam cu 50% fata de ceea ce ai acum. Meriti asta. Si consultantul iti multumeste frumos si te asigura ca te va contacta cand va avea “proiecte adecvate experientei si pregatirii” tale. Si saptamanile, lunile trec, telefonul tot nu suna, mai suni tu … Se schimba conducerea in compania unde lucrezi. Alte proceduri, alti sefi, “toti cu pretentii diverse”, te gandesti. Esti din ce in ce mai nemultumit. Nu intelegi de ce o persoana cu experienta ta bogata si diversa, atat de cautata alta data, acum … nu mai pare interesanta …
Ceea ce am redat mai sus poate fi un mic viitor scenariu pentru ce va urma in numai 1 an – doi pe piata fortei de munca din Romania.
Astazi sunt foarte multe solicitari, oferte, una mai interesanta decat alta … pentru care poti fi tentat sa zici da. Dar, oare, este momentul? Cum va fi acest pas pentru cariera ta? Ce impicatii pe termen lung va avea? (Pe termen scurt stii deja: 50 – 100 de euro mai mult.)
Factorii motivatori, cei 4 importanti despre care vorbeam ceva mai devreme, desi astazi in umbra sau nu foarte constientizati, maine isi pot schimba configuratia (ierarhia).
Si chiar daca inclusiv in Romania s-a demonstrat ca pachetul salarial este cel mai important factor motivator, el pare asa doar pe termen scurt. La nivel individual, insa, pe termen lung, cu totul alta este confirguratia. Si nu sunt importanti doar cei 4 factori. Ei sunt doar “efectul” adevaratelor parghii motivationale ale fiecarui individ. Descoperiti-va adevaratele interese, motivatii si valori inainte de a lua o decizie referitoare la cariera (metode sunt diverse, iar HART chiar recomanda o astfel de metoda, adica un instrument de evaluare ce vizeaza interesele, motivatiile si valorile: Hogan Assessment System – MVPI).
Gandeste pe termen lung. Pozitia pe care o ai astazi, cariera de pana acum , totul poate spune ceva despre tine. Si poate fi un vector important pentru ca cineva careti studiaza CV-ul sa faca previziuni. Corecte sau nu. Depinde, nu de acea persoana, ci de tine.