Cătălina Mușat @CORPORATE WELLBEING: Liderul este, de fapt, busola pentru întreaga echipă
Accentul pus pe siguranța psihologică și pe gestionarea echilibrată a stresului și anxietății înseamnă că managerii sunt pregătiți să răspundă la provocările echipei, menținând un mediu de lucru sănătos și productiv.
Pe 14 Mai te așteptăm să ni te alaturi la Gala CORPORATE WELLBEING AWARD, pentru a sărbători excelența și inovația în crearea unui mediu de lucru care promovează fericirea și bunăstarea!
Cătălina Mușat, speaker la Gala CORPORATE WELLBEING AWARD, este Director HR al Metropolitan Life România, Ungaria, Bulgaria, Cehia și Slovacia. Are peste 19 ani de experiență în domeniul resurselor umane și s-a alăturat filialei românești a AIG Life în iulie 2003. Cătălina are o adevarată pasiune pentru zona de dezvoltare a oamenilor, fiind implicată activ în planificare și strategie, design organizational, dezvoltarea talentelor, design cultural, programe de implicare și experiență a angajaților. De asemenea, Cătălina coordonează dezvoltarea programelor de coaching și mentorat, atât ca organizator, cât și ca mentor. Cătălina deține o licență în psihologie și pedagogie la Universitatea din București, un certificat de Resurse Umane CIPD, ITOL Training Diploma, un certificat de Coaching cu Alain Cardon, diploma de HR Leadership Universitatea Cornell. Recent, a început să ia parte la programe și cursuri de mindfulness și tehnici de relaxare.
Ce rol credeți că joacă liderii și managerii în promovarea sănătății mintale la locul de muncă?
Cătălina Mușat: Liderii și managerii joacă un rol vital în promovarea stării de bine și a sănătății mintale într-o organizație. Deși sunt multe studii în aria aceasta, voi face referire la Raportul Galup din 2023, conform căruia, 70% din engagementul membrilor echipei este influențat de manageri. Starea generală a unui leader se reflectă în starea generala a celor din jurul său, deoarece suntem conectați și interconectați unii cu ceilalți. Așadar, găsesc important ca un lider să fie un exemplu și în ceea ce privește un stil de viață sănătos, care se reflectă în activitatea, abordarea, deciziile sale de zi cu zi. Îmi amintesc o zicală mai veche conform căreia “liderii sunt cei care mănâncă ultimii”, dar cred că pentru o echipă sănătoasă, ne aflăm în era în care un lider trebuie să știe când și cum să își pună primul masca de oxigen pentru a fi echipat sa conducă o echipă. Un lider care este în echilibru emoțional va promova la rândul său, în mod natural, valori sănătoase și va reflecta acest echilibru în tot ceea ce face. Responsabilități cheie în acest sens, sunt crearea unui mediu de lucru incluziv, de apartenență și susținere, un mediu în care încrederea mutuală este critică, prin demonstrarea empatiei și înțelegerii și oferirea de apreciere și recunoaștere, precum și accesul la resursele necesare. Liderul este, de fapt, busola pentru întreaga echipă și acest lucru se aplică și în ceea ce privește sănătatea mintală și echilibrul la locul de muncă.
Există comportamente sau politici pe care le considerați cruciale în aceast sens?
Cătălina Mușat: Încrederea reciprocă, deschiderea, flexibilitatea și oferirea de suport stau la baza unei culturi organizaționale sănătoase, în care managerii și liderii au un rol esențial, și unde angajații simt că se regăsesc și că aparțin. Toate acestea sunt premize pentru relații pe termen lung și pentru rezultate și performanță.
În cadrul Metropolitan Life, unul dintre cele mai apreciate proiecte în acest sens a fost cel de acreditare de coaches interni, care oferă suport colegilor în momente cheie atât profesionale, cât și personale. Relațiile de empatie și oferirea suportului necesar sunt esențiale. Managerii pot avea o discuție deschisă pentru a aborda temele de nemulțumire și a crea împreună un plan de îmbunățire a experienței angajatului, cu flexibilitatea adecvată situației respective.
O altă resursă deosebit de utilă în cadrul companiei noastre s-a dovedit a fi Programul de Asistență Psihologică, care oferă consiliere în regim confidențial, suport pentru sănătatea mintală și servicii specializate de către psihologi cu experiență. Totodată, în ceea privește siguranța psihologică, aspecte importante sunt încurajarea comunicării deschise și transparente, ascultarea activă și crearea unui spațiu în care colegii se simt în siguranță să împărtășească opinii diferite.
De asemenea, managerii Metropolitan Life participa la sesiuni de training si de dezbatere pentru a identifica semnalele de stress, anxietate, burnout și alte dezechilibre în zona sănătății mintale, fiind astfel mai bine echipați în gestionarea contexelor provocatoare pentru membrii echipei.
Încurajarea echilibrului între cele două planuri profesional – personal, precum și respectarea nevoilor membrilor echipei, încurajarea unui stil de viață sănătos, a concediilor și un program de muncă flexibil contribuie la starea de bine individuală și generală a echipei.