Now Reading
Ce fac, în plină „Criză în Carieră”?

Ce fac, în plină „Criză în Carieră”?

Poza_Alina Negrea_Fara logo
ce-fac-in-plina-criza-in-cariera

John F. Kennedy spunea să îți repari acoperișul când e soarele sus pe cer, înțelepciune aplicabilă și în carieră: strategiile optime se creează când lucrurile sunt pe traiectorie ascendentă și cele mai bune decizii se iau atunci când te afli într-un punct confortabil. În practică, e nevoie să reparăm și când te afli în plină furtună, cu acoperișul prăbușit. Denumită generic „criză în carieră”, discutăm de momente când viața profesională așa cum o știi, ia sfârșit. Practica arată cum aceste finaluri sunt începutul unor perioade de înflorire, iar transformarea prin care treci, deși dureroasă, o vei percepe ulterior ca pe unul dintre cele mai bune lucruri care ți se puteau întâmpla. Nu mă crezi? Hai să îmbrăcăm hainele de ploaie și să ne uităm curajoși afară, la furtună.

Cum arată „criză în carieră”? În rezumat, arată ca un final de cele mai multe ori surprinzător sub formă de concedieri, desființări de posturi sau așa numitele demisii de comun acord, cu sau fără pachete compensatorii. Știi că treci printr-o criză de carieră când impactul asupra ta este puternic, când gândurile principale sunt din registrul: e nedrept, e incorect, nu trebuia să se întâmple așa, nu are sens, cineva e dirijorul din spate (eventual găsești și persoanele responsabile) sau cât am sacrificat și ce am primit, etc. În cele ce urmează vom discuta ce poți face, etapizat, în fiecare din cele trei momente principale:

În prima fază, fă opusul instinctelor tale, pentru că e momentul în care ești expus(ă) celor mai multe greșeli. Vei vrea să vorbești cu colegii despre situație, să îți confrunți managerul, să escalezi sau să pornești lupte de tot felul, inclusiv legale. Nu face nimic din toate astea, tot ce vei reuși este să îți provoci suferință în prezent și în viitor, să îți drenezi resursele interne de care vei avea nevoie pentru a accesa oportunitățile viitoare, să îți afectezi imaginea de sine și storyline-ul pe care îl vei rosti viitorilor angajatori. Pe scurt, îți faci rău ție, cu orice acțiune de rezistență sau opoziție vei întreprinde, cu excepția consultării specialiștilor pe subiect. În interacțiuni rămâi rezervat(ă), evită discuțiile pe temă, semnează orice documentație sau angajament după sfătuirea cu un specialist în dreptul muncii, avocat sau coach în carieră.

Citește continuarea articolului în ediția de martie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top