Ce trebuie să știi atunci când vrei să îți schimbi cariera
Cât la sută din viață ți-o petreci muncind? La birou, acasă, angajat, freelancer sau antreprenor, oricare ar fi rolul pe care îl joci în viața ta profesională, el îți ocupă foarte mult timp. Cu siguranță mai mult de 50%, poate chiar spre 70-75%. Mult, puțin, asta este relativ, depinde de la persoană la persoană, ce contează pentru fiecare dintre noi este să fie o parte din viață în care te simți împlinit.
Prima întrebare pe care le-o adresez clienților mei care vin la coaching în carieră este „Ce gând și ce emoție ai în fiecare dimineață când trebuie să te ridici din pat și să te apuci de muncă?”. Și de aici pornește totul. În funcție de răspunsul primit, pornesc cu ei într-o explorare a variantelor pe care le au în acest moment în viața lor. De cele mai multe ori, răspunsul vine singur, natural: „Trebuie să fac o schimbare de carieră, vreau să mă trezesc entuziasmat și dornic de muncă. Știu că se poate, am văzut la alții :)”.
Este perfect adevărat! Indiferent de vârsta pe care o ai, fie că ești la început de carieră sau deja ai ajuns un profesionist recunoscut în domeniul tău, schimbarea în carieră este posibilă și poate fi cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată. În regulă, decizia ai luat-o, dar cum pornești pe drumul acesta și la ce e bine să te aștepți?
În primul rând, trăiește emoția, trăiește bucuria și eliberarea pe care o simți în momentul în care ai luat decizia să schimbi ceva în viața ta profesională, închide ochii și imaginează-ți cum va fi când vei ajunge acolo unde îți dorești, acolo unde ai visat atât de mult că vei ajunge, dar n-ai îndrăznit să faci nimic în sensul acesta.
În pasul următor, acționează! Acționează repede, pornește pe drumul tău, fă primul pas și sub nicio formă nu lăsa teama ta sau neîncrederea celorlalți să te acapareze. Atunci când decizi să faci o schimbare de carieră și o comunici celorlalți, oamenii din jurul tău cel mai probabil vor veni cu tot felul de sugestii, sfaturi sau îți vor împărtăși din experiența lor. Așteaptă-te că aceste influențe, unele mai pozitive, altele mai negative, să te pună pe gânduri, să te determine să te îndoiești poate de decizia ta. Acesta este primul moment critic în care poți să renunți și să rămâi pe calea cunoscută sau îți faci curaj să explorezi ce se întâmplă în afara zonei tale de confort.
În cazul în care rămâi ancorat în decizia ta și treci de faza emoțională critică, este momentul să treci și către zona rațională. Ai nevoie de un plan, ai nevoie de răbdare și ai nevoie de perseverență! Accesează-ți emisfera stânga a creierului, cea rațională, și menține-ți atenția concentrată pe logică. Mai ai nevoie să știi că nu va fi ușor și este important să îți asumi asta. Să le luăm pe rând.
- Ai nevoie de un plan! Schimbarea este grea, schimbarea poate părea ca o luptă, iar lupta cea mai grea este cu tine însuți. Însă vestea bună este că poți ameliora efectul schimbării dacă îți faci un plan SMART (Specific, Măsurabil, Atrăgător, Realist și încadrat în Timp). Nu este greu și poate face mare diferență în reușita ta. Ce trebuie să conțină acest plan:
- care este primul pas pe care îl vei face pentru a-ți atinge obiectivul de a-ți schimba cariera?
- care sunt următorii pași pe care îi vei face și până când îți propui să îi parcurgi?
- de ce resurse ai nevoie: materiale, umane, temporale?
- cum te vei motiva să duci planul la bun sfârșit? (poate ai nevoie de sprijinul unor anumite persoane, poate te ajută o imagine a unei persoane deja realizată în domeniul tău de interes, poate te va ajuta, pur și simplu, reușita pasului anterior). Gândește-te la lucrurile acestea, pregătește-te pentru momentele mai dificile în procesul schimbării.
- care sunt posibilele obstacole pe care le poți întâlni pe acest drum și cum le poți depăși (astfel încât în momentul în care le vei întâlni să știi deja ce trebuie să faci ca să nu te aducă înapoi la punctul T0). Gândește-te la obstacole financiare, sprijinul celor apropiați, încrederea în tine, motivația ta și găsește resursele să le depășești.
- cum vei fi tu diferit la sfârșitul fiecărui pas? Fă acest exercițiu de imaginație: poate vei fi mai zâmbitor, poate vei fi mai amabil cu cei din jurul tău, poate nu te vei mai enerva atât de mult în trafic sau poate, pur și simplu, vei simți viața altfel.
Ce ar trebui să știi în acest moment al planificării este faptul că va trebui să faci mult mai mult decât îți imaginezi la început. E posibil să crezi că va fi suficient să îți faci un CV nou și să aplici pe toate site-urile de recrutare așteptând să te contacteze cineva, să te cheme la interviu și să-ți ofere jobul mult dorit. Este o credință limitativă care e posibil să te țină pe loc mult timp. Lucrurile nu se mai întâmplă așa în realitate! E important să îți setezi un plan realist și așteptări realiste. Informează-te cât mai mult posibil și apelează la persoane specializate care te pot ajuta să îți faci un plan realizabil pentru tine.
Un pont general valabil: indiferent de schimbarea pe care vrei să o faci în carieră, fii prezent pe LinkedIn! Zicala conform căreia „Nu ai cont pe Facebook, nu exiști.” este valabilă pentru LinkedIn pe planul profesional. Iar referitor la Facebook, ai mare grijă la postările tale publice. Asigură-te că transmit despre tine ceea ce îți dorești tu să transmită.
- Ai nevoie de răbdare! Dacă vei citi despre schimbare în literatura de specialitate, vei vedea că una dintre caracteristicile importante ale acestui proces este eșecul. Persoanele care reușesc să treacă cu succes printr-o schimbare, de carieră și nu numai, sunt persoanele care au încercat de mai multe ori până să reușească. Au avut un eșec, dar și-au găsit motivația și voința de a merge mai departe. Eșecul nu este o tragedie, nu trebuie să îți știrbească încrederea în tine, ci este menit să te întărescă și să fie o lecție. Poate vei fi respins în noul domeniu de activitate la început, poate nu vei reuși să îți găsești job pentru că nu ai experiență. E important să ai răbdare, cei mai cunoscuți oameni de succes au avut eșecuri și au mers mai departe. „Lipsa simțului creativ” și „Lipsa ideilor originale” au fost motivele pentru care un tânăr a fost refuzat când a aplicat ca ilustrator la ziar. Numele tânărului artist era Walt Disney, al cărui crez a fost „Dacă poți să o visezi, poți și să o realizezi.”
Concentrează-te pe ceea ce poți face tu, care sunt punctele tale tari și nu te compara cu ceilalți. Și da, pregătește-te psihic pentru nereușite. Include-le în planul tău și găsește anticipat modalități de a le depăși. Schimbarea este grea, dar la finalul ei reușita va fi extraordinară.
- Ai nevoie de curaj și perseverență! În fața obstacolelor cel mai greu este să îți păstrezi angajamentul față de schimbarea pe care ți-ai propus-o. Nu de puține ori vei simți că e prea greu, că poate nu merită efortul, că nu vei reuși oricum. Ai curajul să faci față emoțiilor negative și să acționezi contrar lor. Menține-ți angajamentul față de obiectivul tău, față de tine și față de cei cărora le-ai spus ce ți-ai propus. Te va ajuta să ai o imagine clară asupra a ceea ce-ți dorești, poate chiar un desen sau un simbol. Proiectează-te în momentul reușitei și caută în jurul tău persoane care să te susțină și să te încurajeze în momentele de cumpănă.
Închei acest articol cu o poveste: „Un tânăr vine într-o zi la studioul renumitului artist Pablo Picasso și-l întreabă: „Aș vrea să învăț de la tine. Cât timp mi-ar trebui să devin un mare artist ca tine?”. „Cel puțin zece ani!”, răspunde Picasso. „Cum? Zece ani?”, spune furios tânărul, „Așa mult timp?”. „Știi ce?” răspunde Picasso, „De fapt, poate vor fi 20 de ani!”. „Ești sigur? Nu îmi place cum sună asta”, spune neliniștit tânărul. Picasso se întoarce atunci către tânăr și îi declară simplu: „Mie mi-a luat o viață întreagă.”
Paula Petric este Business coach şi consilier în carieră. Paula are experiență în resurse umane de mai mult de 10 ani, experimentând industrii precum producția, automobile, consultanță și imobiliare comerciale. Și-a construit expertiza în formare de personal, dezvoltare și coaching și se axezează pe sprijinirea organizațiilor și a echipelor cu performanțe ridicate să își dezvolte abilitățile de leadership și competențele de comunicare și relaționare. În ultimii ani, Paula și-a orientat creșterea profesională către coaching și dezvoltare, deoarece consideră că acest lucru este foarte mult aliniat cu abilitățile și vocația ei naturală. După finalizarea studiilor superioare și a diverselor cursuri în resurse umane, în 2013 Paula a obținut certificarea internațională GCDF în Consiliere în carieră și în 2020 a atins o altă etapă și a devenit coach ACC, acreditat ICF. De-a lungul anilor a lucrat cu sute de clienți diferiți în sesiuni individuale sau de grup, ajutându-i să-și atingă obiectivele stabilite. Oamenii din jur o descriu că fiind pragmatică, de încredere și plină de viață. Îi place să lucreze cu oamenii și să le descopere sistemul de valori, de credințe și motivațiile. Atunci când a descoperit coaching-ul, primul client cu care a lucrat a fost ea însăși. A învățat să aprecieze valoarea ascultării și consideră că este esențial să îți trăiești viața fiind prezentă în moment, indiferent de ce alege să facă. În calitate de coach, consideră lucrul cu credințe limitative că fiind extrem de provocator și plin de satisfacții datorită noilor orizonturi care se deschid.