Ce valoare profesională am?
Este prima și cea mai dificilă întrebare pe care și-o pun cei care doresc să facă schimbări în carieră, dar se tem: fie că vor o promovare, un alt job, freelancing sau să treacă într-un domeniu complet nou.
Valoarea poate fi analizată pe 3 paliere:
- A-mi vedea valoarea
- A aduce/oferi valoare prin ceea ce fac
- A-mi vinde valoarea
Elementul cheie este să ieși din mentalitatea de angajat și să devii un radar pentru oportunități. Adică să gândești cu creierul unui intraprenor sau antreprenor, chiar dacă rămâi angajat toată viața.
1. Cum îmi văd valoarea?
Un angajat obișnuit va defini valoarea gândindu-se la propriile talente, cunoștințe, abilități și experiențe acumulate: asta știu să fac, la asta sunt bun, asta îmi iese.
Un pas înainte ar fi să se gândească ce îi place cu adevărat să facă și să se îndrepte în acea direcție în mod constant:
- Perfecționând tot ce îl ajută să facă ce-i place, pe viitor, cât mai bine și mai des.
- Comunicând aceste atuu-uri când se împart sarcini la muncă sau când discută cu viitorul angajator. Un job poate fi făcut în multe feluri și ține de noi să îl modelăm după ce ne place. Dacă asta e o noutate, poate ar fi bine să înveți cum se face.
Un pas mare înainte ar fi să se uite la oportunități. Este un mușchi care se antrenează și ne ajută să vedem valoarea pe care o avem pentru un proiect/echipă dincolo de ce văd ceilalți.
- Ce valoare am de oferit – prin ce știu și pot să fac – , dacă mă uit la provocările acestui proiect/echipe? (indiferent de rolul pe care-l am acum)
Cel mai mare pas înainte este să se uite în piață și în viitor. În domeniul lui, în domenii conexe sau neașteptat de diferite.
- Ce valoare se cere și se va cere: ce talente, cunoștințe sau experiențe pe care le am sunt căutate sau vor fi căutate?
- Cum mă pot dezvolta combinând, cât mai isteț, ce știu cu noile trenduri?
Schimbare în carieră? De la pasul 2 încolo (ce îi place) o schimbare în carieră e fezabilă, de la pasul 3 încolo (oportunități) e deja pregătită dinainte să înceapă.
2. Cum aduc/ofer valoare?
Un angajat obișnuit va defini valoarea prin volumul de muncă, dedicare, rezultatele aduse.
Un pas înainte ar fi să se gândească unde și cum dă el randamentul cel mai mare, cu cel mai mic efort sau cea mai mică uzură (n. și oamenii sunt resurse și se uzează).
- Ce fel de sarcini pot executa repede și ușor, cu maximul meu de expertiză sau creativitate, folosindu-mi cel mai bine talentele? Scriind, negociind, analizând, vânzând, calculând, explorând, organizând, gestionând, etc.
De exemplu, pe mine, 5 ore de scris texte sau analizat date pot să mă încarce cu energie și rezultatele muncii vor fi de foarte bună calitate. Aceleași 5 ore organizând un eveniment, chiar foarte bine, mă termină psihic. Uneori e nevoie de ambele, dar știu să spun: ”mă plătești pentru x ore, dacă vrei randament mare….iată ce merită să mă pui să fac. Your call.”
Un pas mare înainte este să se uite la oportunități. Oferi valoare rezolvând probleme, nu executând sarcini. Sarcinile sunt minimul, în raport cu valoarea adusă. Pentru că nu discutăm aici despre a face prost sau pe sărite, acela este alt tip de articol și de public.
- În loc să aștepți să ți se dea sarcini ești capabil să vezi și să propui soluții pentru problemele din jurul tău?
- Poți să vezi unde e nevoie de contribuția ta și să o demonstrezi, dincolo de fișa postului?
- Știi să iei inițiativa făcând câțiva pași în direcția pe care o crezi utilă?
Atenție! Aici nu este vorba despre a munci în exces. Dacă asta e o noutate, poate ar fi bine să vorbim.
Cel mai mare pas înainte este să se uite în piață și în viitor. Poți deveni un expert căutat dacă anticipezi ce va conta în viitor.
- Cum ai putea combina expertiza ta cu domenii conexe sau în trend, rezolvând fix acum probleme la jobul pe care îl ai? (atenție la nuanță!)
- Poți vedea oportunități unde ce știi să faci este un atu pe termen lung pentru organizația în care lucrezi?
Schimbare în carieră? De la pasul 2 încolo (randamentul) o schimbare în carieră e fezabilă, de la pasul 3 încolo (oportunități) e deja pregătită dinainte să înceapă.
3. Cum îmi vând valoarea?
Un angajat obișnuit va cere un salariu bun pe piață.
Un pas înainte ar fi să se gândească la un pachet de beneficii dincolo de muncă flexibilă și spa –incluzând investiții făcute de angajator în valoarea sa (dezvoltare profesională), alături de recunoașterea publică a valorii sale. Tu lucrezi pentru ei, ei lucrează pentru viitorul tău.
Un pas mare înainte este să se uite la oportunități. Cum te poți detașa de mulțime, ca un specialist în domeniul tău, indiferent de jobul pe care-l ai acum sau locul de muncă de azi?
- În ce trebuie să investești? Unde trebuie să fii prezent (evenimente, social media)? Cu ce oameni trebuie să stai de vorbă mai des?
- Cum trebuie să te prezinți? Știi, poți, ai curaj să o faci? Dacă nu, dar vrei cu adevărat, se poate lucra și rezolva
Cel mai mare pas înainte este să se uite în piață și în viitor. Te poți detașa de modul de a face lucrurile azi, în domeniul tău, ca să urmezi trendurile pe care le vezi și știi că sunt importante? Cu cine poți face asta mai repede și mai ușor decât de unul singur?
Schimbare în carieră? De la pasul 2 încolo (randamentul) o schimbare în carieră e fezabilă, de la pasul 3 încolo (oportunități) e deja pregătită dinainte să înceapă.
***
Dacă te-ai surprins citind și gândind mai mult de 3 ori – ”asta nu e de mine, e prea mult, unde sunt eu n-am nicio șansă, de unde să știu eu trendurile, etc.” ai o imagine greșită despre ce poți și ce șanse ai pe termen lung.
Nu te flatez. Știu că mintea te păcălește și îți arată standarde mult prea înalte ca și când ar trebui să le atingi în secunda asta (fals!) doar ca să nu faci niciun pas, protejându-ți imaginea de sine așa cum e azi.
Nu schimbi, nu suferi. Corect? Nu, de suferit suferi oricum dacă ești tratat sub nivelul valorii tale. Doar alegi (1) să te prefaci (2) că nu te doare (3) și că nu poți schimba (4) nimic pe termen lung.