Ce vrei tu profesional?
Intr-o lume care evolueaza ultrarapid si ne scapa de sub control, nelinistea legata de locul unde muncim antreneaza nu doar nevoia de a avea unde lucra si o cariera, pur si simplu, ci si intrebari profunde despre sensul a ceea ce facem. Si a ceea ce cautam din punct de vedere profesional.
Auzim adesea ca vom traversa cel mai greu an de la inceputul crizei financiare. Ca pica economia, ca se duce in jos cifra de afaceri a companiilor si creste nivelul de somaj. Nu e cazul sa dramatizam, ci sa ne gandim serios ca piata muncii capata o dinamica pe care nu a avut-o niciodata. Si acum e necesara, mai mult ca oricand, meditatia asupra identitatii noastre profesionale.
O relatie ambivalenta
Gianpietro Petriglieri este profesor asociat de psihologie organizationala. El scrie pe blogul unui cotidian american urmatoarele: „Ne iubim meseria cu pasiune, dar ne si expunem, ca in orice relatie de iubire, respingerii, deziluziei, exploatarii. Cand cauti de lucru insa, esti ca in perioada in care te intalnesti cu diversi posibili parteneri.
Intalnirile acestea nu te ajuta sa evaluezi riscurile si oportunitatile in mod corect, ci iti ofera sansa de a te expune la mai multe posibile intamplari si, poate, sa te arunci in gol. (…) Orice job, ca orice relatie, iti cere o parte din tine si iti cere sa lasi deoparte o alta parte din tine. Te poate face sa te simti foarte nesigur. In plus, munca nu e un lung sir de momente fericite. Cand cauti de lucru, stii deja ca te poate face sa te simti mizerabil, ca te poate face sa te simti entuziast, pe scurt, ca te schimba la nivel profund“.
Pe de o parte, sunt cei care cauta. Si cauta. Si se descurajeaza. Si gasesc cate ceva, dar, dincolo de recompensa financiara, uita sa evalueze recompensa emotionala, placerea. Lumea nu e un loc prietenos pentru cei ce depind de munca salariata. Uneori, e o cautare orbeasca, un „flirt“ cu oricine…
Atunci? „Trebuie sa ne concentram asupra surselor care ne-ar putea aduce rezultate“ spune Laura Chilom, marketing manager la e-jobs. „Putem aplica la diverse joburi postate de catre companii, cu un CV bine conturat si care ne reprezinta. Nu este recomandat sa aplicam haotic trebuie sa citim descrierea postului, precum si cerintele si, la o prima vedere, sa analizam daca am fi noi in primul rand motivati sa obtinem un astfel de job.
Site-urile de recrutare sunt, cu siguranta, cea mai bogata sursa de informatie despre posturile disponibile in fiecare domeniu de interes. Au si urmatoarele avantaje: crearea unui CV intr-un timp foarte scurt doar prin completarea informatiilor corespunzatoare in sectiunile destinate; posibilitatea de a aplica la un numar nelimitat de job-uri si de a fi chemat la interviu in cateva ore de la momentul aplicarii.“
„Un CV bun e esential“, mai spune Laura Chilom. „In momentul in care ne decidem sa-l folosim pentru a aplica la job-uri, trebuie sa adaugam in el toate informatiile importante (studii, limbi straine cunoscute, cursuri urmate, experienta profesionala – detaliind care au fost responsabilitatile pentru acel job, dar si realizarile. Orice actualizare a CV-ului este importanta si poate creste sansele de a obtine un interviu.
Nu trebuie sa uitam de verificarea datelor de contact (sa fie de actualitate), sa adaugam competente si experiente noi. Sa fiti in pas cu cerintele pietei, imbunatatiti cuvintele-cheie: pe site-urile de recrutare companiile cauta CV-uri in baza de date, deci CV-ul trebuie imbunatatit tot timpul cu noile cuvinte-cheie care apar in anunturile de angajare. O actualizare a cuvintelor-cheie din CV este necesara mai ales in cazul in care luati in considerare sa aplicati pentru o pozitie noua“.
Cum poti fi ales
„Cand citeste un CV, angajatorul vrea sa vada daca profilul corespunde cu cel cautat. Pentru asta, el verifica in principal daca experienta profesionala si competentele descrise se potrivesc postului pentru care aplicati. Prin urmare, este esential ca CV-ul vostru sa fie imbunatatit pe doua planuri. In primul rand, experienta si competentele din CV sa corespunda cu termenii si cerintele din anuntul de angajare.
Doi, este important sa aratati modul in care competentele si experienta voastra va diferentiaza de ceilalti candidati. Nu uitati ca, indiferent de job-ul sau domeniul in care aplicati, CV-ul este primul contact intre angajator si candidat. Iar pentru ca acest contact sa se transforme intr-o relatie, CV-ul trebuie sa-i «comunice» angajatorului ceea ce el cauta.“
Aurora Mateiuc, Employee Relations Manager HR Department Ringier Romania, explica perspectiva celui care recruteaza: „In decizia privind lista scurta, ma ghidez luand in calcul atat dinamica echipei din care urmeaza sa faca parte viitorul angajat, cat si tipul de sef cu care lucrez pe proiect. Primul pas este CV-ul. Foarte multi aplicanti nu acorda atentia necesara acestei prime etape.
CV-ul trebuie sa fie bine structurat, clar si concis; si, foarte important, customizat pentru postul pe care aplici: trebuie sa scoata in evidenta exact acele elemente pe care angajatorul le-a definit in profilul candidatului. Greseli frecvente pe care le vad? Lipsa corectitudinii gramaticale, fotografia in CV; desi site-urile de recrutare incearca sa te convinga sa completezi CV-ul 100%, eu, personal, nu vad rostul unei fotografii in CV – exceptand cazurile in care candidezi pentru un post de fotomodel sau de prezentator TV.
Apoi, e incarcarea CV-ului cu experiente irelevante – din dorinta de a expune si de a impresiona prin activitatile trecute. Multi candidati isi trec in CV experiente irelevante din timpul facultatii, desi nu mai sunt la nivel de debut in viata profesionala. Cu siguranta nu te va ajuta, atunci cand candidezi pentru un post de contabil, sa evidentiezi in CV faptul ca esti reprezentant al unei companii de cosmetice, ca ai fost promoter in supermarket, hostess sau salvamar in perioada verii.
Mai este tendinta de a mentiona fiecare responsabilitate a fostelor job-uri – din aceeasi dorinta de a impresiona. Recruiter-ul acorda, in medie, doua minute analizarii fiecarui CV in parte, si este foarte util ca in minutele acordate CV-ului tau sa identifice clar responsabilitatile tale principale. Este indicat ca, pentru fiecare job, sa nu fie mai mult de sapte-opt responsabilitati.
Detalierea acestora se va face la interviu. Nu se pune fisa postului in CV. Alta greseala e tendinta de a fi prea tehnic in descrierea responsabilitatilor. Luati, va rog, in calcul faptul ca persoana care vede prima CV-ul este om de HR, deci cu o intelegere relativ limitata a limbajului tehnic specific fiecarui tip de job.
HR-ul trebuie sa identifice in CV-ul tau ceea ce i s-a spus sa caute – deci trebuie ca responsabilitatile tale sa fie descrise intr-un limbaj accesibil, uzual. Tendinta de «umflare» a importantei jobului: am constatat de multe ori ca multi candidati trec la responsabilitatile proprii, atributiile pe care le avea de fapt superiorul ierarhic.
Chiar daca te descurci sa pacalesti HR-ul, cu siguranta vei fi prins la interviul cu managerul de echipa. Asa ca mai bine arata ca ai potential si capacitate de a invata si de a-ti asuma noi responsabilitati decat sa fii prins cu minciuna. Desi exista si o parte pozitiva – aceste mici minciuni te pot aduce la interviu…“
Ce nu stie cel care cauta
„Overqualified – desi pare surprinzator, este un motiv foarte des intalnit in respingerea unor aplicatii.“, spune Aurora Mateiuc. „Motivul pentru care angajatorul specifica in anunt nivelul de senioritate pentru un post, tine atat de abilitatile pe care se asteapta ca acel candidat sa le aiba, precum si de bugetul alocat acelei pozitii.
Astfel ca, atunci cand un om cu experienta sedimentata intr-un anumit domeniu aplica pentru o pozitie clar inferioara, recruiterul intuieste disperarea candidatului. Riscul pe care recruiterul il vede in astfel de candidati tine de retentia acestora. Daca in cadrul organizatiei nu exista posibilitatea de exploatare/remunerare a potentialului, experientei si abilitatilor unui angajat, acesta va simti frustrarea dupa o anumita perioada si va parasi organizatia.
Acest risc este unul ridicat pentru candidatii overqualified. In cazul in care esti unui dintre acestia, indicat este sa iti «temperezi» CV-ul, astfel incat doar tu sa stii ca esti «prea bun» pentru post. Apreciez candidatii bine informati, onesti, naturali, comunicativi, dornici de dezvoltare, cu gandire logica, bine structurata si cu coerenta in exprimare.
Nu imi plac candidatii care vin mult prea devreme sau intarzie (corect e sa ajungi cu cinci-zece minute mai devreme decat ora stabilita a interviului), se prezinta la interviu fara sa stie nimic despre compania pe usa careia au intrat, evident au petrecut prea mult timp in oglinda, au varsat sticluta cu parfum pe ei si nu-mi pot raspunde la intrebarea «ce v-a atras la anuntul nostru?».“