Coaching-ul, ajutor personal si profesional
Coaching-ul te ajuta sa treci mai usor peste un hop dificil: divort, concediere, iesirea la pensie. Ajuta la redefinirea unui proiect profesional sau personal si permite o mai buna valorizare a competentelor tale.
Fiecare dintre noi se poate lovi, intr-un moment al vietii, de probleme legate de o schimbare, asteptata sau nu: o promovare, o concediere, un divort, iesirea la pensie, o mutare, schimbarea domiciliului din motive profesionale… si, in ciuda acestui eveniment perturbator, ramanem stabili din punct de vedere psihic. Spre deosebire de o terapie normala, coachingul nu este un raspuns la o suferinta in plan psihic, ci la nevoia de a intelege, de a stapani o situatie noua si de a restabili un echilibru.
Coach-ul „crede de la bun inceput in capacitatea clientului de a-si atinge obiectivele“, spune Casandra Bischoff, bussines coach la o firma de consultanta si coaching din Bucuresti. Combinatie destoinica intre
antrenor si mentor, nu-si va apleca atentia asupra trecutului tau, ci te va ajuta sa analizezi mai bine prezentul, pentru a pregati viitorul si a avea toate atuurile de partea ta.
Coaching-ul este propus adesea de intreprinderi colaboratorilor, pentru a-i ajuta sa abordeze noi responsabilitat i. Este posibila, de asemenea, o astfel de interventie in particular.
Istoric
Coaching-ul a fost dezvoltat in Statele Unite de catre un psiholog, Michael Brown, plecand de la cugetarile filozofului Frederick Hudson, ale carui preocupari erau orientate asupra diferitelor varste ale vietii si asupra ciclurilor ce-si au radacinile in asta: „Viata dumneavoastra este o calatorie in timp“, declara el. Nu exista nici linie de sosire, nici sfarsit stabil. Profitati de ea! Sunteti intr-o continua miscare.
Din punct de vedere istoric, coaching-ul s-a nascut la cererea persoanelor care aveau nevoie de ajutor la un moment dat al dezvoltarii profesionale, cum ar fi intemeierea sau revizuirea unui proiect. Insa uneltele obisnuite ale psihoterapeutilor nu raspundeau concret la aceste nevoi. Intr-un mod foarte natural, coaching-ul a intere – sat lumea intreprinderilor, ca suport individual pentru angajati.
Cum se desfasoara
Scopul primei sedinte: acceptarea sau refuzul coach-ului propus. De fapt, este nevoie de o relatie de incredere si confidentialitate. In continuare, rolul coach-ului este de a progresa pas cu pas, alaturi de client, asigurandu-se ca acesta avanseaza cat mai mult, in functie de posibilitati.
Impreuna, vor fixa obiective: dezvoltarea unor relatii mai bu ne cu anturajul, asumarea cu se – ni natate a unei noi responsabilitati, sa se simta bine in pielea lui, definirea unui plan de bataie pentru reconversie si constructia unui proiect. Apoi, coach-ul indentifica faza de schimbare prin care trece clientul sau in acel moment precis al vietii sale.
Fiecarei varste ii corespund anumite lucruri de infaptuit: inainte de 30 de ani, demaram; intre 40 si 50 de ani, devenim mai responsabili; la varsta pensionarii, ajungem la un nou inceput. In sfarsit, este important sa se repereze in ce etapa a ciclului schim barilor se afla individul. De fapt, orice schimbare incepe cu elaborarea unui vis sau a unui proiect. Odata lansat, activitatea sau situatia se stabilizeaza si cunoaste o „faza platou” a carei durata poate varia.
Indicatii
Metoda este indicata pentru prevenirea sau raspunsul la o schimbare. Ea insoteste (re)definirea unui proiect profesional sau personal. Ea ofera posibilitatea de a se departa, de a explora si de a-si pune in valoare calitatile. Chiar daca obiectivul initial este adesea de ordin profesional, rezultatul se transforma aproape de fiecare data intr-un proiect de viata global. In timpul intalnirilor, coach-ul poate sa-si indrume clientul catre un terapeut, daca simte ca este necesar – in mare parte, in cazurile cu dificultati psihice profunde.
Pret si durata
„Preturile variaza foarte mult in func tie de tipul de coaching. In Romania, coaching-ul de viata (life coaching) poate porni de la 20-30 euro/sesiune, iar cel pentru afaceri (executive, business coaching) – de la 100 de euro pe sedinta. Conteaza si experienta coach-ului. Cineva care tocmai a terminat programul de training/ certificare poate cere 50-80 euro/sedinta de coaching pentru afaceri, in vreme ce un coach cu o experienta de doi-trei ani poate ajunge la 200-300 euro/sedinta si chiar mai mult“, detaliaza Casandra Bischoff.
„Duceam lipsa de flexibilitate in comunicare“
Mihai, 38 de ani
„Ca tehnician, compania mea mi-a cerut sa particip la un proiect, intr-o echipa mai importanta. Acolo s-a adeverit ca, in situatii de stres, eram complet lipsit de flexibilitate in comunicare, iar lucrul acesta ma frustra. La sfarsitul acestui proiect, mi s-a propus un post de manager. Pentru a putea reusi, aveam nevoie de ajutor. Nu voiam sa consult un psiholog. Am cerut, deci, o formare pe comunicare si astfel mi-a fost prezentat coach-ul meu. Am estimat durata totala a sedintelor la douasprezece ore. Foarte repede, am capatat incredere in el. Ma facea sa ma gandesc la modul meu de a reactiona. Inainte, ma gandeam ca a petrece timp cu oamenii era inutil. Am inteles atunci ca a fi un bun manager nu se rezuma la a fi cel mai bun tehnician din echipa, ci la a sustine si ghida echipa.
Am inteles, de asemenea, ca fiecare are nevoi diferite si astfel nu am mai judecat nevoile altora. Astazi, mi-am luat in primire noile responsabilitati si am pus sedintele in stand-by. Daca apar noi dificultati, voi continua, pentru a lucra asupra unor situatii reale.”
Adaptare de Adriana Mocca
Ilustratia: Eric Girat pentru Psychologies France
de citit: Coaching Max Landsberg Editura Curtea Veche Publishing Bucuresti |