Copiii ne sunt profesori pentru schimbările în carieră
Ce înveți din relația cu copiii tăi și poate fi util când treci printr-o schimbare în carieră sau intenționezi să faci pasul către un alt domeniu? La fel ca relațiile de cuplu , și relația cu copiii poate fi o mină de aur pentru lecții valoroase.
De altfel, toate relațiile noastre – de familie, de prietenie – ne învață multe despre așteptări, încercări, adaptare, schimbare, asumare, reziliență, incertitudine etc. Și ne ajută în mod direct în viața profesională, la birou, în echipele din care facem parte.
De exemplu, față de copiii noștri suntem mult mai puțin exigenți. În realitate, am putea spune că avem un nivel de așteptare mai realist decât față de noi înșine. De la un copil nu te poți aștepta să facă totul perfect, el abia învață și e normal să mai greșească. Nu e sfârșitul lumii.
Câțiva ani plini de provocări nu înseamnă un viitor distrus
Când ne gândim la o schimbare de carieră, vedem totul în alb și negru.
Vrem certitudinea unui drum lin, în care eforturile depuse sunt linear răsplătite de progrese, o poveste de succes la finalul tranziției în carieră, care să dovedească din plin că am făcut cea mai bună alegere, că suntem pe drumul cel bun, mult mai împliniți și avem un viitor net mai bun și o viață mai bună decât cele oferite de vechea carieră.
Nu-i așa? Cam așa. Altfel, totul pare un eșec definitiv.
Realitatea e că succesul unei tranziții în carieră e foarte posibil, dar drumul lin e imposibil.
Primii ani în creșterea unui copil, cel puțin până împlinește măcar 6-7 ani, sunt plini de provocări și numai lini și liniari nu sunt. Și asta nu-i distruge viitorul. Nu înseamnă că dacă a dat piureul de morcov pe jos timp de luni de zile și a fost văzut uneori cu hăinuțe având urme de mâncare și carioci, nu mai are niciun viitor pentru că nu știe bunele maniere, nu are coordonare motrică, nu are răbdare, nu are o stimă de sine suficient de bună și se prezintă lumii în pantalonași pătați.
Nu-i așa? Cam așa.
Să fii părinte cere multă dragoste, dar și mult curaj
Să treci printr-o tranziție în carieră, la fel. Trebuie să ai măcar dragoste și respect pentru tine, ca să rămâi echilibrat și să duci cu bine schimbările – dacă e o tranziție impusă din exterior (concediere, demisie din cauza unui mediu toxic, sau chiar o avansare neașteptată).
Trebuie să ai curaj să faci pasul dacă e o tranziție pe care tu ți-o dorești și să fii foarte motivat ca să reușești (aici motivația e un fel de dragoste pentru scopul stabilit).
10 întrebări care te pot ajuta să faci față schimbărilor în carieră
Inspiră-te din relația ta cu copiii și descoperă câte frici legate de carieră sunt întemeiate și câte nu, câte resurse ai de fapt, unde e o problemă de mentalitate și unde sunt blocajele reale sau imaginare.
- Cum ai învățat să-i lași pe copiii tăi să-și urmeze propriile vise și cum poți aplica aceeași abordare pentru a-ți urma propriile ambiții în carieră?
- Cum te-a învățat relația cu copiii tăi să fii sincer/ă cu tine însuți și să recunoști ce-ți dorești cu adevărat, și cum poți aplica această lecție în carieră?
- Ce te motivează cel mai mult în relația cu copiii tăi și cum poți transfera această motivație în obiectivele tale profesionale, când treci printr-o perioadă grea?
- În ce fel te poate ajuta experiența creșterii copiilor tăi să-ți setezi așteptări mai realiste și să ai mai multă perseverență în carieră?
- Cum poți aplica răbdarea pe care o ai cu copiii tăi atunci când înveți lucruri noi pentru cariera într-un nou domeniu profesional?
- Cum poți vedea micile progrese din noua ta carieră la fel cum observi evoluțiile mici, dar constante, ale copiilor tăi?
- Cum te pot învăța greșelile copiilor tăi să accepți și să înveți din propriile greșeli în carieră? Și cele mici, dar și cele mai măricele.
- Ce strategii ai folosit pentru a-i încuraja pe copiii tăi să învețe din greșeli și cum le poți aplica în propria ta dezvoltare profesională?
- Cum ai învățat să gestionezi emoțiile copiilor tăi și cum poți aplica aceste abilități în gestionarea emoțiilor tale în timpul unei schimbări de carieră?
- Cum te-a învățat relația cu copiii tăi să apreciezi ajutorul și sprijinul familiei extinse, și cum poți căuta și accepta sprijin când treci printr-o schimbare în carieră?
Aceste întrebări te pot ajuta să reflectezi asupra experiențelor tale din relația cu copiii și să le folosești pentru a fi mai înțeleaptă când treci prin schimbările în carieră. Întrebările te ajută mai ales când iei în calcul posibilitatea de a face ce-ți dorești , dar ți-e frică până și la gândul că ai putea ”sări așa în necunoscut”.
Chiar e un necunoscut total să faci schimbări mari în carieră? E mai mare acest ”necunoscut” decât schimbările venite o dată cu apariția copiilor? Sau e doar mai puțin frecvent, susținut, promovat și aprobat la nivelul societății?
Știai mai bine la ce să te aștepți? Erai mai sigură că ești pregătită sau capabilă? Sau era doar o motivație mai puternică decât cea privind schimbarea de carieră?
Gândește-te și acționează cu mai mult curaj.