Now Reading
Cum ne putem creste satisfactia la job

Cum ne putem creste satisfactia la job

Majoritatea timpului, ne place sau nu, il petrecem la job. De multe ori suntem frustrati, stresati si nemultumiti de acesta. Iata cativa factori care ne pot creste satisfactia.

 

Concentreaza-te pe capacitatile tale

Deseori pierdem din vedere anumite calitati si abilitati pe care le avem. Mai mult, incercam sa ne concentram pe remedierea diferitelor slabiciuni, in loc sa ne dezvoltam capacitatile.

Este mult mai eficient sa incercam sa obtinem performanta facand ceea ce stim mai bine sa facem, decat sa ne investim toata energia in a remedia diferite neajunsuri.

Desigur, in functie de solicitarile fisei de post, este posibil sa avem nevoie de dezvoltare in anumite arii. Acest lucru se poate rezolva prin cursuri, training-uri sau coaching. Totodata, la angajare, ai fost selectata datorita unor calitati. In primul rand, nu le pierde tu din vedere!

 

Starea de bine

Eficienta la munca depinde si de starea noastra generala. Sunt cativa factori care depind de noi, precum odihna de care avem parte, problemele de sanatate pe care le putem adresa sau viata personala care are nevoie de atentie.

Cu cat vom reusi sa avem o stare generala mai echilibrata, cu atat vom putea sa ne implicam mai activ in sarcinile de indeplinit la munca.

Altfel, orice task, oricat de simplu, il vom percepe ca pe o „problema” in plus. Acest lucru nu face decat sa ne schimbe intreaga abordare a jobului pe care il avem de indeplinit.

In loc sa ne enervam pe proiect, colegi sau angajator, este bine sa evaluam ce anume sta la baza starii noastre. Odata abordata problema reala, ne va fi mai usor sa facem fata cerintelor.

 

Investitiile in educatia continua

Tindem sa ne complacem intr-un post, cu care ne obisnuim odata ce il ocupam de mai mult timp. Intram in rutina, simtim lipsa provocarilor, am vrea sa evoluam, dar nu gasim solutia.

Investitia pe care o faci in dezvoltarea ta profesionala, nu este doar un avantaj in solicitarea unei promovari ci si o alternativa daca vei dori sa te reorientezi profesional.

Nimic nu este static, cerintele se schimba, chiar si pentru un acelasi post, iar tu trebuie sa fii capabila de adaptare. Pentru aceasta, accepta ca educatia nu are un moment final, ci o poti continua. Fii deschisa experientelor noi, asuma-ti taskuri suplimentare, noi sau urmeaza cursuri.

Bineinteles, pot fi din alt domeniu, daca te simti atrasa de acesta. Cheia este sa ai mereu incredere in capacitatea ta de a te redescoperi si dezvolta.

La locul de munca actual, fa-ti curaj si propune lucruri noi, vino cu proiecte, arata initiativa. Poate nu vor fi toate luate in considerare, dar initiativa si interesul iti vor fi apreciate.

 

Organizarea eficienta

Ai multe sarcini de indeplinit si un program haotic? Sansele sa fii stresata, obosita si, treptat, ineficienta, sunt mari.

In loc sa pari ca nu ai putea face fata solicitarilor, poti incerca sa te organizezi mai eficient. Invata sa iti faci un program zilnic, preferabil cu o zi inainte, pentru urmatoarea.

Ocupa-ti dimineata cu task-urile importante, intrucat atunci ai mai multa energie. Lasa sarcinile de rutina pe mai tarziu. Incearca sa anticipezi ce anume poti amana fara repercusiuni negative.

Alege timing-ul pentru aceste sarcini, care totodata va fi si timp pe care il poti realoca in caz de urgente sau activitati neprevazute.

Pe cat posibil, cand ai inceput sa desfasori o activitate, incearca sa o finalizezi, inainte de a trece la urmatoarea. Multitasking-ul poate avea drept efect o reusita partiala doar, pe toate planurile abordate.

 

Construieste-ti relatiile

Un job care iti ofera posibilitatea dezvoltarii de noi relatii, poate fi vazut dintr-o perspectiva pozitiva. Cultiva aceste noi relatii, fie cu clienti sau parteneri.

In felul acesta, te poti orienta, daca se va ivi vreo ocazie atragatoare. In egala masura, faptul ca anumite contacte se bazeaza pe activitatea depusa de tine, poate fi satisfacator.

Este o recunoastere a valorii si muncii tale. La fel de importanta este relatia cu colegii. Daca sunteti un colectiv numeros, nu e musai (si nici probabil) sa te intelegi cu toata lumea.

Cu toate acestea, gaseste-ti timp sa relationezi cu cei din jur. Nu ramane izolata ci incearca sa formezi legaturi de prietenie cu oamenii cu care (pana la urma) petreci cea mai mare parte a zilei.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top