Cum obţin pacea, în carieră?
Dacă ne uităm la studiile pe angajamentul oamenilor și la motivele pentru care aceștia părăsesc compania, găsim un laitmotiv interesant pentru ambele: mediul exterior. Fie că vorbim de managerul direct sau de cultură organizației în general, tensiunile percepute din exterior îți pot afecta pacea, stima de sine și chiar deciziile în viitor. Poate fi frustrant să observi cum aspecte asupra cărora ai atât de puțin control, pot avea atâta influență în liniștea ta și în felul în care te raportezi la propria carieră. Dar oare chiar ai zero control? În cele ce urmează, vom explora împreună ce poți face pentru a-ți câștiga sau recâștiga pacea în carieră și implicit, claritatea de a lua decizii înțelepte.
Începe prin a analiza toate elementele ce îți pot cauza lipsa păcii în carieră. De multe ori, lipsa liniștii în carieră e generată de un cumul de factori, suprapuși motivațiilor tale profesionale neîndeplinite. E posibil ca tu să fii motivat(ă) în principal de siguranță și organizația în sine să treacă prin schimbări repetate. Sau motivatorul tău principal e afilierea, oamenii și tocmai ai fost desemnat(ă) pe un rol nou, unde lucrezi mai degrabă din postura de contribuitor independent. Aceste situații au ceva impersonal și le poți identifica prin întrebarea: cine e „responsabilul” în această situație? Când răspunsul este la plural, poți extrage evenimentele care îți afectează liniștea și să le treci în analiză la categoria factori cu zero control. Dacă îți e dificil să accepți, te poate ajuta cunoașterea faptului că simpla notare a faptelor externe ce nu țin de tine creează, în sine, liniște. Creierul înțelege ordinea, iar notarea faptelor, a evenimentelor, mută atenția din emoție în cerebral. În plus, parcă nu mai par atât de multe ca înainte, așa-i? Continuă analiza cu relațiile din mediul în care lucrezi. Notează toți colegii cu care interacționezi des și plasează interacțiunea cu fiecare pe o scară de la 1 la 10, unde 1 echivalează cu interacțiune stresantă pentru tine, 10 cu pace și armonie. Analizează apoi gradul de bucurie pe care ți-l produc sarcinile tale recurente, în special acelea pentru care îți este judecată performanța.
Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.
Alina Negrea numără peste 17 ani în Dezvoltarea Talentelor, 8 ani în Recrutare, peste 7 ani în Coaching Executiv şi peste 8 ani de leadership în industrii variate şi în consultanţă. A creat, livrat, implementat şi coordonat programe complexe regionale şi a primit premii pentru Inovaţie şi Excelenţă în Educaţie, la nivel de ţară. Alina creează de asemenea cursuri online pentru America de Nord, este autor în publicaţii precum revista Psychologies, creează şi livrează workshop-uri open pe teme precum: Carieră, Motivaţie, HR & People Skills pentru industrii diverse. Este certificată internaţional ca şi Coach pentru Manageri, Coach de Carieră, Trainer & Facilitator, Profesor Virtual, Intervievator Comportamental: Executive Coach US DAVIS University, Virtual Teacher IRVINE University, GCDF Global Career Coach, SHL (CBI) Certified – CEB, E.S.P.E.R.E Communication Method, Transactional Analysis (AT), Neuro-Linguistic Programming (NLP), Certified Trainer & Facilitator-Austrian Chamber of Commerce.