Now Reading
Cum poti face fata trairilor negative cand nu iti gasesti jobul dorit

Cum poti face fata trairilor negative cand nu iti gasesti jobul dorit

Revista Psychologies

Gasirea unui loc de munca poate fi un lucru dificil in contextul actual. Din momentul constietizarii si formularii dorintei de a ne schimba job-ul si pana la implinirea dorintei, pot trece luni, poate chiar un an, doi. Putini dintre noi mai sunt straini la momentul actual, de disperarea, furia, depresia si apatia care ne pot cuprinde cand, fie angajati sau nu, aplicam pentru nenumarate joburi, fara prea mare succes.

Intr-un studiu recent desfasurat la Scoala de Management din cadrul Universitatii din Minnesota, cercetatorii si-au concentrat atentia asupra a ceea ce se intampla cu starea noastra mentala atunci cand ne pierdem locul de munca.

Pe termen lung, daca nu isi gaseau un serviciu, oamenii implicati in studiu incepeau sa se simta respinsi si deprimati. Cam aceleasi emotii pe care le simtim noi toti, avand un loc de munca sau nu, in momentul in care suntem respinsi la un interviu iar cautarile noastre pe piata muncii nu au un rezultat.

Cercetatorii au mai aflat insa si un alt lucru interesant: starea mentala a celor care isi cautau in mod activ un job se imbunatatea, spre deosebire de starea celor care mai degraba abordau o atitudine pasiva sau relaxata.

Iar efectul invers – pe masura ce starea mentala se imbunatatea, oamenii gaseau si mai multe resurse in ei insisi pentru a continua cautarea si a gasi noi strategii.

 

Cum poti face fata emotiilor care apar atunci cand nu iti gasesti jobul dorit

Inainte de toate, lasandu-le sa se manifeste pur si simplu. Daca esti furios, trist, deprimat, apatic sau disperat, este ok, este starea pe care o simti in momentul prezent. Gandirea magica, optimismul de fatada, refuzul, negarea lor, sau pur si simplu dorinta ca aceste emotii sa nu mai existe, nu le vor face sa dispara. Ele vor exista oricum pentru ca sunt determinate de o situatie obiectiva.

Odata ce ai constientizat cum te simti in situatia data, vei fi pus in fata unei decizii, probabil cea mai importanta decizie, mai importanta chiar decat decizia privind jobul dorit: Ce aleg sa fac cu emotiile mele in situatia data? Aleg sa ma las coplesit de ele sau aleg sa le folosesc intr-un mod benefic mie?

Adevarul este ca, asa cum si studiul de mai sus indica, daca te vei lasa acoperit de furia, depresia sau disperarea ta, lucrul acesta nu numai ca nu-ti va aduce un job nou, ci nu va face decat sa adanceasca si mai mult ceea ce simteai pana atunci.

Poti insa alege sa le folosesti in beneficiul tau, adica sa le constietizezi, sa le accepti pentru ca exista pur si simplu in momentul de fata si sa le intelegi corect mesajul (“Da, imi doresc alt loc de munca pentru ca….., iar emotiile mele de….. sunt indreptatite, iar mai departe ceea ce EU pot face pentru a ajunge din ce in ce mai aproape de locul de munca dorit este sa…..).

O colega terapeut obisnuia sa spuna despre starile de depresie sau disperare, ca ai tot dreptul sa simti ceea ce simti atata timp cat ai nevoie: doua, trei, patru zile, insa in a cincea zi te ridici si incepi din nou.

Este foarte posibil ca imbunatatirea felului in care te simti sa nu iti aduca imediat jobul dorit, poate nici chiar a doua zi, peste sase luni sau un an. Dar trebuie sa recapeti controlul asupra a ceea ce intr-adevar poti controla: starea ta, atitudinea ta, modul in care abordezi situatia. Nu poti opri furtuna, insa poti invata cum sa te descurci prin ploaie.

 

Recomandari de la Ford Myers, coach de cariera

Mentine legatura cu ceilalti oameni si creste-ti contactele personale si profesionale. Pe langa faptul ca te va ajuta sa nu te izolezi si sa nu te lasi coplesit de emotii, contactul cu ceilalti iti poate aduce informatii despre posibile joburi, colaborari sau pur si simplu noi idei, legat de ceea ce poti face mai departe.

Foloseste-ti timpul in mod intelept. Daca nu ai un loc de munca, timpul pe care il ai la dispozitie il poti folosi pentru a-ti cauta un job, a te informa, a-ti imbunatati pregatirea si abilitatile etc. Daca ai un job, care desigur iti ocupa ceva timp, nu lasa emotiile negative sa-ti ocupe si putinul timp ramas liber. Utilizeaza-l asa cum stii tu cel mai bine pentru gasirea viitorului job. Fii constient de acest timp si nu-l lasa sa se risipeasca in victimizari sau auto – invinovatiri.

Ofera-ti blandete. Felul in care vei simti, percepe si intelege perioada in care cauti un job, va depinde in mare masura de felul in care te vei privi pe tine insuti. Te poti invinovati, critica, blama, te poti vedea drept o persoana ratata, sau poti accepta faptul ca nu ai cum sa te invinovatesti pentru felul in care piata muncii arata in prezent. Iarta-te pe tine, pe seful sau fostul tau sef si ce se intampla in jurul tau. Poti alege sa mergi mai departe catre un viitor cu o cariera mai buna.

Da dovada de rabdare si perseverenta. Nu poti grabi lucrurile, dar nici pasivitatea nu este utila. Cauta activ, investeste timp considerabil in cautarea job-ului dorit.

Daca nu reusesti sa pui in aplicare cele de mai sus, apeleaza la ajutorul unui consilier/psiholog. Lucrul cu acesta te poate ajuta sa iti regasesti echilibrul interior, increderea in tine si in exterior, care de regula se destabilizeaza atunci cand treci prin perioada cautarii unui nou loc de munca.

 

Autor: Patricia Stan, psiholog clinician si psiholog scolar

Pagina Facebook: oradepsihoterapie

e-mail: [email protected]

Tel.: 0728 196 242

Foto: Woman working in the office on laptop

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top