Curajul de a face o schimbare ”în” carieră sau ”de” carieră
Curajul e cel care ne face să acționăm, atunci când vine vorba de schimbările și tranzițiile în carieră. Fie ne ajută să facem primul pas, fie să continuăm să facem pași până reușim, mai ales când e greu și vrem să renunțăm.
Pachetul complet al unei schimbări sau tranziții de succes este format din claritate (cine suntem și ce vrem, dar și pe ce ne bazăm), încrederea în sine și consecvența pe parcursul procesului. Oricare lipsește, n-o să ne iasă.
Cei mai mulți se împiedică de curaj
Ar ști ce vor, au și suficientă încredere în sine (nu pare niciodată destulă, dar adesea e suficientă, după ce faci o analiză atentă cu un profesionist …dar când să facă pasul…nu se simt niciodată pregătiți să caute un job care le este cu adevărat potrivit sau să înceapă o nouă carieră.
A căuta înseamnă a face pași concreți către obiectiv, a munci constant pentru asta, a investi timp, energie, uneori bani, în mod strategic și cu consecvență.
A căuta nu înseamnă o căutare pe platforme de job-uri, un test de personalitate făcut pe net sau urmărit în week-end, 10 minute, pe social media, oameni care fac ce-ți dorești tu să faci.
De unde luăm curajul?
O soluție e tehnica salamului aplicată pe tranzițiile în carieră.
Tehnica salamului spune că un salam se mănâncă felie cu felie. Tranzițiile în carieră au cel puțin 3 felii (etape) mari:
- Încep cu un sfârșit
- Au un mijloc dezordonat
- Se încheie cu un început
Orice schimbare – care, odată făcută, inițiază un proces de tranziție către noua carieră – începe cu finalul vechii cariere. Un final a-su-mat.
Un final total și brusc sau unul parțial și care ține de desprinderea noastră mentală de trecut. Ori trecem din jobul A în jobul B, ori ne dăm demisia și o luăm de la capăt în alt domeniu, ori începem să construim noua carieră în paralel cu actuala – DAR având un plan clar, un orizont de timp asumat. Facem pași concreți. Eventual trecem în regim part-time, ca să fie totul și mai real și să avem timp pentru noul proiect. Sau începem pe o poziție de voluntar sau intern într-un nou rol, mai facem un curs, ne deschidem o firmă și apoi găsim primii clienți, etc.
Aici poate fi sursa curajului tău
Pentru mulți este înfricoșător, pentru unii este entuziasmant. Pentru tine cum e partea asta dintr-o schimbare? Aici poate fi sursa curajului tău. Dacă ți-e ușor să închei lucruri, o treime din problemă e rezolvată. Dacă nu, dar ți-e mai ușor să gestionezi începuturi, cultivă ideea acelui curaj de care să te agăți, ca o săgeată care te trage în viitor.
Apoi urmează zona de tranziție propriu-zisă, care e cea mai lungă și cea mai plină de provocări. Pentru că suntem între ”a nu mai fi ce eram” și ”a nu fi încă ce vrem să fim”. Nici-nici. Poate fi obositor și copleșitor sau, din contra, văzut ca un moment plin de oportunități și confirmări că ești pe drumul bun.
Pentru mulți este înfricoșător, pentru unii este entuziasmant. Pentru tine cum e partea asta dintr-o schimbare? Aici poate fi sursa curajului tău. Dacă ți-e ușor să gestionezi incertitudinea, te provoacă și te face și mai motivată și creativă, o treime din problemă e rezolvată. Dacă nu, dar ți-e mai ușor să o rupi cu trecutul, ai avantajul că nu te vei agăța de fosta identitate și vei construi cu plăcere și eficiență noua identitate și carieră.
La final, vine noul început. Ești deja acolo, dar este și el un moment de asumare. Fie deja perioada de probă în noul rol se încheie, fie trebuie să te bazezi pentru prima dată doar pe veniturile din noua ta afacere etc. Este la fel de provocator pentru mulți cum ar fi un final pentru alții. Sau cum este lipsa de control, de certitudine din mijlocul tranziției pentru o parte din oameni.
Pentru mulți este înfricoșător, pentru unii este entuziasmant. Pentru tine cum e partea asta dintr-o schimbare? Aici poate fi sursa curajului tău. Dacă ți-e ușor să gestionezi noul, începuturile îți hrănesc creativitatea și forța interioară, îți dau aripi, o treime din problemă e rezolvată. Dacă nu, sigur una din primele două părți ale procesului ți se pare mai ușor de gestionat și te poți concentra pe ea.
Gândește-te la istoria vieții tale
Gândește-te la istoria vieții tale – când ai început facultatea, când ai avut primele job-uri, când ai avut primele relații, când ai întemeiat poate o familie sau ai cumpărat o casă.
Toate sunt procese de schimbare. Toate încep cu un final, au un mijloc cam haotic și se încheie cu un nou început.
Care parte e mai simplă pentru tine? Care te motivează să acționezi? Cum ai luat în trecut deciziile? Cum ai știut că e momentul? Ce poți învăța din asta pentru a face un pas către cariera pe care ți-o dorești și cum faci toate astea într-un mod cât mai isteț?