De ce frica de schimbări în carieră e copleșitoare?
Ca să faci o schimbare mare în carieră sau să treci prin ea cu succes ai nevoie de claritate, încredere în tine, curaj și consecvență. În această ordine.
De ce este claritatea pe primul loc?
Claritatea se referă la multe aspecte ale acestui proces:
- Obiectivul tău și modul cum vei ști că l-ai atins. Un obiectiv bun este unul foarte precis – domeniul, poziția, atribuțiile, salariul, locația. Știi rapid când l-ai atins sau nu. Dar pe parcurs poți descoperi că nu e ce îți doreai. Ce te faci? Ar fi trebuit să sapi mai adânc, nu? Să fie mai clar. Unele schimbări nu se pretează unor astfel de obiective. Dacă o iei de la capăt, în alt domeniu, ca antreprenor, este greu să știi care e finalul tranziției în carieră. Când ai vândut primul produs? Când te întreții din asta? La ce nivel financiar? Ar trebui să știi clar care este pentru tine definiția succesului, ca să nu pedalezi în gol.
- ”De ce”-ul sufletului tău, pentru care vrei să faci această schimbare și care te susține pe parcursul întregului proces. La el revii de câte ori îți este greu și are valoare mai mare decât susținerea celor din jur. La rândul lor, și ei se vor raporta tot la motivele care te-au făcut să iei decizia de a face o schimbare majoră și de parcurge tot drumul prin ea.
- Resursele tale. Aici intră încrederea în tine și curajul, cunoștințele și calificările profesionale care te susțin și te recomandă pentru noul drum, contactele tale utile, abilitățile tale de networking și rețeaua ta de susținere (profesională și personală). Intră și aspecte precum sănătatea ta sau resursele financiare care pot completa o scădere temporară a veniturilor.
- Planul ”de bătaie” a cărui cheie este, întotdeauna, consecvența. Poate poți face un plan bun, cu resurse proprii. Dar ca să te ții de el, trecând prin toate momentele dificile – piedici sau întârzieri legate de pașii pe care ți i-ai propus, evenimente neprevăzute în viața ta personală sau de familie, oboseală, deznădejde, derută etc. – ai nevoie de multă disciplină, de flexibilitate combinată cu creativitate ca să te adaptezi pe parcurs, adesea de ajutorul unor specialiști.
Toate bune și frumoase, până aici. Dar nu este doar atât.
Dacă schimbăm perspectiva și ne uităm la ”lipsa de claritate” vedem cu adevărat dimensiunea problemei și începem să înțelegem de ce ne simțim copleșiți când ne gândim la o schimbare mare în carieră.
Pentru că nu știm cum va fi.
Pentru că nu știm ce vom face când ne întâlnim cu neprevăzutul.
Pentru că nu știm ce consecințe vor avea deciziile pe care le vom lua.
Pentru că nu știm dacă și cât timp vom rezista în acest proces.
Pentru că nu știm toate resursele de care vom avea nevoie.
Pentru că nu știm deznodământul.
De fapt, pentru că nu am căutat adevărata claritate în cei patru pași enumerați la început: obiectiv, de ce, resurse, plan de bătaie.
Nu am lucrat suficient ca să știm:
- cine suntem de fapt,
- de ce facem asta de fapt,
- ce resurse avem de fapt,
- cum e de fapt cel mai potrivit pentru noi să mergem pe acest drum
Așa devenim instant copleșiți. Nu să stăm cu noi suficient ca să găsim claritatea. Fugim instinctiv, ceea ce înseamnă fie că renunțăm, fie că începem să gândim, să reacționăm și să luăm decizii dintr-un spațiu al fricii. Dar nu ar trebui să ajungem acolo.
Ar trebui să ne fie clar cum să evităm frica și să facem ce ne dorim cu adevărat