Now Reading
Despre schimbarea in cariera

Despre schimbarea in cariera

Revista Psychologies

In viata profesionala, cu totii, traversam momente de schimbare, aceasta schimbare imbracand diferite forme.

Ne vom referi in acest articol la urmatorul context de schimbare pe care l-am vazut destul de frecvent in ultima vreme: persoane care au o experienta de 6-10 ani in companii mari, pozitii ierarhice superioare si care sunt in situatia de as cauta un nou job.

Am observat ca in asemenea cazuri timpul de cautare a unui nou job este destul de mare (intre 6 luni si 1 an si jumatate), iar procesul de gasire a unei noi oportunitati profesionale este destul de anevoios, frustrarile, dezamagirea si dezorientarea fiind sentimente acumulate pe parcursul acestui proces.

De aceea, ne propunem sa facem cateva recomandari si sa evidentiem cateva directii de urmat. Ar fi de subliniat faptul ca aceste directii pot fi dezvoltate pe termen lung (nu e nevoie sa asteptam momentul cautarii unui nou job, ci le putem incorpora intr-un comportament de gestionare a propriei cariere).

1. Cea mai buna abordare este sa te plasezi intr-un context de invatare continua, sa dezvolti noi abilitati si competente, pe scurt – sa evoluezi. Fii permanent la curent cu oportunitatile educationale din domeniul in care activezi (cursuri, certificari, conferinte, seminarii, etc.) si acorda timp si resurse financiare acestor oportunitati.

2. Construieste-ti in permanenta reteaua de contacte profesionale (in mediul online, dar si in afara lui), ofera-ti ajutorul atunci cand poti face recomandare, atunci cand poti oferi un sfat, o sugestie…

Primesc, in ultima vreme, destul de multe cereri de intalniri de la oameni care sunt in cautarea unei noi oportunitati profesionale, iar recrutorii au inceput sa aloce timp intalnirilor cu potentiali candidati… chiar si in absenta unor proiecte de recrutare potrivite pentru profilul respectiv.

O asemenea intalnire este benefica de ambele parti: pentru candidat este o buna oportunitate de a oferi informatii despre experienta lui profesionala si despre asteptarile si planurile sale de cariera, iar pentru recrutor este o sansa de a cunoaste un potential viitor candidat pentru proiectele sale.

Acest trend marcheaza, in opinia mea, un moment de maturizare a actorilor de pe piata muncii din Romania: candidatii au inceput sa devina proactivi, sa isi construiasca cu mai multa grija parcursul profesional, sa isi creeze oportunitati si sa aleaga optiunea cea mai buna pentru evolutia lor – iar recrutorii, au inceput sa inteleaga valoarea importanta pe care o poate aduce o retea “bine intretinuta”.

3. Gestioneaza-ti propriul bagaj emotional atunci cand te afli intr-un context de schimbare. Cand suntem in situatia de a iesi din zona de confort si de a lua decizii importante, comportamentul invatat este acela de a minimaliza riscurile, de a intarzia sau chiar anula luarea unei decizii de teama unui esec si din dorinta de a pastra cu orice pret zona de confort.

Ceea ce facem, de fapt, este negarea sau limitarea capacitatii proprii de a accede la oportunitati de crestere si schimbare. Pe scurt, este vorba de frica

Dar aceasta este o atitudine care poate fi schimbata, daca o recunoastem si daca o confruntam prin stabilirea unor obiective clare si prin definirea cat mai precisa a ceea ce ne dorim.

Este un proces in care un consilier de cariera sau un coach va pot oferi un suport important.

4. Realizarea unui plan de cariera. Si aici putem sublinia cateva aspecte importante:

-Am observat ca majoritatea oamenilor investesc mai mult efort in planificarea unei vacante de o saptamana decat in construirea unui plan de cariera. Vacanta este o gratificare temporara, planul de cariera va poate afecta viata pe termen lung.

-Ca in cazul oricarui proces de planning, disciplina si perseverenta sunt extrem de importante, impreuna cu flexibilitatea in executie/implementare. Cheia succesului este sa ne concentram asupra obiectivelor si sa fim flexibili in identificarea oportunitatilor care ne vor ajuta sa atingem aceste obiective.

Cel mai bun moment pentru construirea unui plan de cariera este “acum”, pornind de la ceea ce ai acumulat ca experienta profesionala si ceea ce iti doresti in viitor.

Si nu in ultimul rand: fiti activi si optimisti atunci cand abordati o schimbare profesionala. Atitudinea se transmite si interlocutorilor si, uneori, face diferenta!

Raluca Elgyar
Senior HR Consultant
AVA Human Resources

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top