Echilibrul „muncă-viață“, generator de stres
Ni s-au cam amestecat viețile, nu-i așa? Sunt mulți cei care se luptă să le descâlcească ițele și probabil la fel de mulți cei care s-au convins că nu există work-life balance. Argumentez ceva mai jos această perspectivă și îți prezint un model de analiză a vieții, din care vei înțelege cu ușurință cum poți să obții mai multă claritate, astfel încât să ai un nivel mai scăzut de stres și o viață mai liniștită.
Multe companii au dezvoltat programe și politici de work-life balance, cu intenții conștiente mai mult decât lăudabile. Cu toate acestea, la nivel inconștient impactul acestui concept poate fi diferit și nu în aceeași direcție cu cel de la nivel conștient: nu poți pune în echilibru un întreg (viața) cu o parte a ei (munca).
La nivel inconștient, conceptul poate induce ideea că „munca“ și „viața“ (în general) sunt separate, două lucruri diferite. Deși la nivel conștient activitățile, programele și politicile de echilibru între viață și muncă sunt puse în aplicare cu intenții bune, la un nivel subtil termenul „echilibru muncă-viață“ creează disociere în interior, fapt care generează stres. Te invit să descoperi în continuare o perspectivă mai largă de analiză și organizare a vieții.
Suntem în plin proces de reconfigurare a sistemului de lucru. În contextul pandemiei COVID-19, pe perioada stării de urgență munca de acasă a devenit obligatorie pentru mulți. Astfel sau încă o dată, am conștientizat toți că munca este parte a vieții. Această modalitate de lucru continuă să fie menținută de unele companii, pe când altele sunt pe cale sa adopte alt sistem de lucru. Toate aceste schimbări generează stres pentru angajați.
Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.
Răzvan-Gabriel Zaharia este psiholog, psihoterapeut, facilitator dezvoltare familii şi echipe. Mulți antreprenori și lideri din companiile multinaționale se luptă să dezvolte afacerile, dar și să ghideze creșterea propriilor copii. Răzvan creează programe adaptate pentru familiile formate din părinți lideri și copii talentați, pe care îi ajută să acționeze ca o echipă, astfel încât să meargă pe calea potrivită și să se bucure împreună de viață. De asemenea, el facilitează dezvoltarea echipelor din organizațiile antreprenoriale, multinaționale și sportive prin programe care susțin liderii și membrii echipelor să obțină împreună performanța dorită. Răzvan dezvoltă conceptele familia ca echipă și echipa ca familie, îmbinând formarea multidisciplinară și experiențele trăite în cei peste 17 ani de practică profesională, împreună cu mii de oameni și în colaborările cu numeroase organizații. De asemenea, antrenează flexibilitatea psihologică și capacitatea de adaptare la situații complexe de viață prin programul SIMPLEXFITNESS®, bazat pe sistemul de mișcare conștientă cu același nume. Este psiholog psihoterapeut cu drept de liberă practică, specializat în Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană, Psihologia Muncii şi Organizațională, cu stagii de formare internațională în Psihologia Sportului. Este membru al Colegiului Psihologilor din România și al altor organizații profesionale importante, cum sunt: Federația Română de Psihoterapie; Asociația Română de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană; Asociația pentru Psihologia Sportului; European Network of Young Specialists in Sport Psychology. Perspectiva sa holistică asupra oamenilor este susținută de competențele sale profesionale complexe, care includ și certificările în Training, Managementul Resurselor Umane, Fitness (Functional training), Nutriție etc.