Femei manager, un stil special
Eterna dilema
Sunt femeile mai putin interesate sa se impuna? „Nici vorba! Femeile, chiar si cele crescute in spiritul obedientei, pot invata sa se impuna. Coaching-ul este un mod excelent pentru a obtine acest rezultat. Prin aceasta metoda de dezvoltare personala, doamna care isi doreste sa-si afirme punctul de vedere cu fermitate si sa il impuna va gasi modalitati de comportament, mai eficiente.
Daca este dispusa sa le adopte va obtine rezultate mai bune in viata ei sociala, profesionala… Fiind o metoda de dezvoltare personala care se concentreaza pe rezultat, coaching-ul insoteste clientul in descoperirea de sine si in luarea acelor decizii profesionale care ii aduc cele mai bune performante.“
In Romania de astazi, tot mai multe femei isi asuma pozitii de conducere. Si totusi… ce faci cand ai de ales intre o cariera ce iti cere prezenta la birou in mai mare masura decat un simplu job si familia? Oare femeile din Romania de azi privilegiaza cariera sau familia? Se nasc conflicte interioare din aceste doua tendinte?
„Noi avem o situatie specifica“, spune Mara Manea. „Spre deosebire de barbati, care nu sunt (in mod traditional) atat de implicati in cresterea copiilor si gospodarirea casei, femeile au aceasta provocare venita odata cu responsabilitatea de la serviciu. O cariera inseamna implicare, studiu, timp investit si disponibilitate.
De cele mai multe ori, o decizie luata in favoarea uneia dintre aceste laturi ale vietii – cariera sau familie – inseamna sacrificarea (macar pentru o perioada) a celeilalte. Asta e! Odata luata aceasta dificila decizie, in cabinet vin oameni care povestesc despre tensiuni interioare si remuscari. Ei simt nevoia de a gasi alte optiuni de planificare a viitorului. Cele mai multe dintre clientele mele au ales cariera, in dauna intemeierii unei familii, si, odata indeplinita aceasta dorinta, ele gasesc oportun sa isi concentreze atentia asupra vietii personale, a maternitatii.“
Mama sau femeie cu o cariera solicitanta? Dar de ce sa punem problema „sau sau“? Femeile au calitati diferite de cele ale barbatilor. OK, nu e nimic nou. Dar asta nu inseamna ca sunt atu-uri mai putin valoroase. Lucru care le face apte pentru un nivel egal de succes.
Cum este o sefa fata de un „boss”?
Ne spune Cristina Simion, director general Edipresse AS
„Exista un pret pentru fiecare succes“
Psychologies: Sunt femeile manager diferite de barbatii cu acelasi statut?
Cristina Simion: De cate ori facem comparatii de gen in management, ambele parti (femei si barbati) ies in pierdere. Sunt multe femei care isi folosesc mai eficient inteligenta emotionala, ceea ce nu inseamna ca orice femeie manager o va face. Se intampla ca simtul datoriei, cel care te face sa pui binele comun (al grupului de oameni pe care ii conduci, al companiei etc.) inaintea binelui propriu – o caracteristica mai des intalnita la femei – sa te ajute in luarea unei decizii mai bune.
Dar caracteristici comportamentale statistic diferite pot fi avantaje intr-un caz si dezavantaje in alt caz. Ce alegem, atunci? Femei manager sau barbati manager? Nu alegem asa! Ceea ce conteaza e rezultatul. Ca femeile manager ajung sa il obtina mai degraba prin consens, iar barbatii mai degraba prin competitivitate conteaza prea putin in arhitectura unei companii care isi doreste sa fie vizionara. Mai cu seama ca actionarii care iti judeca rezultatul nu participa direct la fiecare etapa de lucru. E „bucataria” ta.
Cred, insa, ca fiecare e mai castigat daca isi foloseste forta decat daca incearca sa-si infranga (sau amelioreze) slabiciunile. Macar pentru ca iti ia mai putin efort sa faci lucrurile in stilul tau, fie acesta „masculin“ sau „feminin“.
Romancele au de ales astazi intre cariera si familie?
Exista un pret pentru fiecare succes, iar teama destramarii relatiilor familiale, din cauza implicarii in cariera, e perfect justificata – doar ca femeile o resimt mai acut. Romania are, in multe domenii, mai multe femei manager si antreprenor decat alte tari. Nu doar din ratiuni economice, ci si datorita mentalitatii egalitariste a ultimelor decenii. Asteptarea ca o femeie sa fie platita la fel ca un barbat, pentru acelasi job si aceeasi performanta, e perfect justificata. Nu e la fel in alte parti.
Tot justificate ni se par recunoasterea profesionala si ascensiunea ierarhica. Ei, se gasesc intotdeauna voci misogine, care arunca anatema asupra femeilor manager, fara ca macar sa vorbeasca din proprie experienta. Am auzit si acuze de sexism cazute din senin, din partea unor femei incapabile sa isi asume greselile profesionale. Profesionistii de ambe sexe vor sti sa treaca elegant peste exagerari si generalizari – de obicei, pentru ca au lucruri mai importante de facut.
Da, uneori doare sa-ti vezi eforturile minimalizate sau negate pe motiv ca esti femeie, dar – daca nu faci o tragedie din asta – zambesti si mergi mai departe. Pentru cei increduli in bazele profesionale ale succesului tau, nimic nu e mai dureros ca perpetuarea acestuia.
Foto: Guliver / Getty images