Georgiana Stancu, @CORPORATE WELLBEING: Liderii au un rol crucial în promovarea sănătății mintale la locul de muncă
Într-o lume în care sănătatea mintală devine o prioritate, identificarea și prevenirea problemelor sunt esențiale atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală.
Pe 14 Mai te așteptăm să ni te alaturi la Gala CORPORATE WELLBEING AWARD, pentru a sărbători excelența și inovația în crearea unui mediu de lucru care promovează fericirea și bunăstarea!
Georgiana Stancu, Lider al Departamentului de Resurse Umane în PwC România, speaker la CORPORATE WELLBEING AWARD, are peste 20 de ani de experiență în diverse roluri și industrii, inclusiv în domeniile bancar și retail, timp în care a coordonat numeroase proiecte de dezvoltare organizațională și eficientizare a proceselor de resurse umane, contribuind la construirea brandului de angajator pentru companiile în care a lucrat.
Ce rol credeți că joacă liderii și managerii în promovarea sănătății mintale la locul de muncă?
Georgiana Stancu: Liderii și managerii de azi au un rol crucial în promovarea sănătății mintale la locul de muncă. Ei sunt arhitecții unei culturi care facilitează accesul la informații și soluții de prevenire și tratament, asigurând echilibrul organizațional. Dotându-se cu abilități și instrumente adecvate, ei pot sprijini dezvoltarea echilibrată, cultivând un mediu în care comunicarea este încurajată și deschisă.
Într-o lume în care sănătatea mintală devine din ce în ce mai importantă, ne confruntăm cu provocarea de a construi un teren comun și de a oferi soluții tangibile pentru toți membrii echipei. Identificarea și prevenirea dificultăților devine astfel esențială, influențând nu doar viața profesională, ci și cea personală.
Există comportamente sau politici pe care le considerați cruciale în aceast sens?
Georgiana Stancu: În cadrul organizației, educația este cheia pentru a aborda deschis sănătatea mintală. Prevenția și accesul timpuriu la tratament sunt esențiale pentru a identifica și rezolva problemele înainte ca acestea să devină serioase. Cu toate că avem acces la multe informații, există încă o reticență în a discuta deschis despre acest subiect în mediul organizațional. Fiecare individ are acces la surse diferite de informații, ceea ce poate crea discrepanțe în înțelegerea subiectului.
Prin leadership și inițiative precum programele de dezvoltare, parteneriatele cu furnizorii de wellness, compania poate furniza informațiile necesare și poate stabili o bază comună de înțelegere pentru toți angajații. Astfel, devine mai ușor să identificăm și să prevenim problemele care pot afecta echilibrul organizațional, oferind un cadru comun pentru gestionarea sănătății mintale.