Implinirea profesionala: o realitate
O buna parte din viata ne-o petrecem la munca. Uneori stresati sau frustrati, alteori multumiti. Dar de ce sa nu devina serviciul locul satisfactiei noastre?
Defineste inacceptabilul
Se intampla uneori sa nimerim intr-un loc de munca in care nu ne simtim deloc bine. Sef abuziv, munca peste puteri, stres sau relatii tensionate cu colegii. In acest caz este importanta definirea lucrurilor pe care nu le poti accepta ca relatie interumana sau conditii de munca. „Satisfactia profesionala este legata de standardele noastre personale si profesionale. Daca aceste standarde sunt foarte ridicate este putin probabil ca ele sa poata fi atinse in mod constant. Esecul atingerii acestor idealuri este ceea ce poate conduce la scaderea satisfactiei la locul de munca actual. Pe de alta parte, daca aceste standarde sunt foarte scazute, suntem pusi in situatia de a accepta diverse tipuri de abuzuri care la randul lor conduc la insatisfactia legata de locul de munca”, adauga Raluca Sfetcu.
Dar, in afara exigentelor personale, exista exigente generale. De exemplu, avem nevoie sa stim la ce serveste munca noastra, in ce consta. Avem nevoie sa fim recunoscuti, sa avem un loc bine precizat, numai al noastru, sa ni se spuna „buna dimineata“ si sa fim laudati din cand in cand… sau sa avem posibilitatea de a progresa profesional, de a fi solicitati conform competentelor noastre, avem nevoie sa calatorim…
Lupta impotriva stresului…
Stim astazi ca stresul se naste din faptul ca unele dintre dorintele noastre fundamentale nu sunt respectate. Ce e de facut? Sunt mai multe solutii: sa te resemnezi, pe cheltuiala ta, sa lupti sau sa pleci. Daca alegem sa luptam, mai bine actionam inainte ca surmenajul sa antreneze greseli si conflicte care nu duc decat la imbolnavire sau la… concediere. Nu strica sa avem o intalnire cu seful pentru a ne spune pasul, dar cu calm. Aceasta intrevedere este utila si pentru stabilirea unei relatii ce va fi din cand in cand reevaluata. Trebuie ca fiecare sa comunice celuilalt ce asteapta de la el: sustinere, implicare, spatiu de manevra… In acest fel se vor elimina neintelegerile din comportament.
Nicio munca nu este neinteresanta sau pasionanta In sine, IMPORTANT este felul cum o intelegem
…si impotriva plictiselii
La fel de enervanta precum stresul, plictiseala nu iese la iveala doar atunci cand nu avem nimic de facut. Ea se leaga de lipsa de motivare care poate avea mai multe cauze: caracterul repetitiv al sarcinii, absenta interesului fata de munca sau lipsa de interes fata de institutie. In acest ultim caz cheful poate reveni daca plecam in alta parte. „Important este sa reusim sa ne raportam la activitatea pe care o facem acum si la organizatia in care lucram in prezent cu o mai mare obiectivitate si detasare. Asta pentru ca, de obicei, tindem sa vedem doar partile negative si ignoram, constient sau nu, lucrurile care ne-au atras initial acolo“, spune Mihai Popa-Radu, Executive Coach si Managing Partner la compania Seeds for Success. Nicio munca nu este neinteresanta sau pasionanta in sine. Important este felul cum o intelegem.
Pentru a iesi din plictiseala trebuie mai intai sa nu mai fim pasivi. Trebuie sa redevenim creativi in raport cu propria munca. „Cu putine exceptii, majoritatea activitatilor prestate astazi in Romania sunt (relativ) noi. Nu cred ca cei care lucreaza de patru-cinci ani (sau mai putin) in domenii precum marketing, vanzari, publicitate, telecomunicatii, pot spune, cu mana pe inima, ca stiu tot ceea ce era de aflat despre domeniile respective. In Occident sunt oameni care, pana sa ajunga experti intr-un domeniu, lucreaza si studiaza zeci de ani, pentru ca doar practica, mentinerea interesului, autodepasirea si dorinta constanta de perfectionare ne pot aduce mai aproape de statutul de profesionist in adevaratul sens al cuvantului”, adauga Mihai Popa-Radu.